Μπορούν Ασία και Ευρώπη να σώσουν τη διεθνή οικονομία;

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τα ίδια σοκ. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, λόγω της ασταθούς δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, συνοδεύεται τώρα από τον κίνδυνο διαταραχών των εμπορικών οδών και της παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, επειδή το «μεγάλο, όμορφο» νομοσχέδιο δαπανών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να διαβρώσει την ήδη αδύναμη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι όλοι θα υποφέρουν από αυτούς τους κλυδωνισμούς, η συνεργασία για την άμβλυνσή τους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ιδίως για την Ασία και την Ευρώπη. Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε ότι η χρεοκοπία συμβαίνει «σταδιακά και μετά ξαφνικά». Επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ τεχνικά χρεοκοπήσει, η πρόσφατη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου στα κρατικά ομόλογα μπορεί να ειπωθεί ότι εμπίπτει στη φάση «σταδιακά». Αλλά οι επενδυτές πρέπει τώρα να εξετάσουν την πιθανότητα το «ξαφνικά» να έρθει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Αντί να αναζητούν ξεχωριστές στρατηγικές αντιστάθμισης, η Ασία και η Ευρώπη θα επωφεληθούν περισσότερο από μια συνεργασία. Στο μέτωπο του εμπορίου, ένα ενισχυμένο πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων ασιατικών εμπορικών μπλοκ, θα καθόριζε εμπορικούς κανόνες σχεδόν για ολόκληρο τον κόσμο – ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι ΗΠΑ.

Στο μέτωπο του κλίματος, ο κίνδυνος τώρα είναι ότι άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην έξοδο από τη συμφωνία του Παρισιού. Για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, η Ασία και η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξουν ένα κοινό πλαίσιο δασμών για τον άνθρακα.

Οσον αφορά τη διεθνή χρηματοδότηση, οι δύο ήπειροι μπορούν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός συστήματος που θα είναι πιο ανθεκτικό στην ανεύθυνη συμπεριφορά κάθε μεμονωμένης χώρας. Ενα νέο σταθερό νόμισμα (stablecoin) θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένο με το ευρώ ή ένα από τα σημαντικότερα ασιατικά νομίσματα. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα δίκτυο συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων που θα είναι ανεξάρτητες από το δολάριο ΗΠΑ. Και οι χώρες θα μπορούσαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός πιο ισχυρού πολυμερούς πλαισίου ελάφρυνσης του χρέους για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα. Οσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, η εναλλακτική λύση θα είναι πολύ πιο δαπανηρή για την Ασία και την Ευρώπη – και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Σανγκ Γιν Ουέι είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Columbia Business School και στο School of International and Public Affairs του Columbia University.