
Ευπρόσδεκτοι θα είναι η Τουρκία και ο Ερντογάν σε μια σύνοδο κορυφής περιφερειακών ηγετών για θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προβαίνοντας σε αυτή την ιστορική δήλωση με αφορμή τα σχέδιά του για την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ο κύπριος πρόεδρος αποκάλυψε σε βρετανικό podcast την απόφασή του να πραγματοποιήσει τότε μια τέτοια σύνοδο, υπό το φως και όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, οπότε και δέχτηκε τη σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους στη Λευκωσία, δεδομένου ότι η Κύπρος με την Τουρκία, ως γνωστόν, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. «Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία», τόνισε, όπως αποκάλυψε πρώτο το Reuters, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονας της Κύπρου» και «ο κ. Ερντογάν θα είναι ευπρόσδεκτος στη σύνοδο για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή». Το πρακτορείο ζήτησε, όπως ήταν φυσικό, ένα σχόλιο και από την τουρκική προεδρία για τη δήλωση Χριστοδουλίδη, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Εκπαιδεύοντας τον Πλεύρη
Συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Θάνο Πλεύρη θα έχει σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, με επίκεντρο τη διαχείριση των συνόρων και τις ροές από τη Λιβύη, τις οποίες, ως γνωστόν, έχει βάλει στο «στόχαστρο» και η κυβέρνηση. Από την Κομισιόν δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την επίσκεψη μεν, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία για την αύξηση της μετανάστευσης από τη Λιβύη, με τον αρμόδιο εκπρόσωπο Τύπου να επιβεβαιώνει τις επαφές του επιτρόπου με τους αρμόδιους υπουργούς, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας και της Μάλτας. Καθόλου τυχαίο, μιας και – θυμίζω – ο Πλεύρης μαζί με τους νότιους συναδέλφους του και τον Μπρούνερ θα μεταβούν στις 8 Ιουλίου στη Λιβύη, στο ταξίδι που είχε σχεδιαστεί όταν στο υπουργείο βρισκόταν ακόμη ο Μάκης Βορίδης. Η σημερινή προπαρασκευαστική επίσκεψη θα είναι, άρα, ακόμη πιο κρίσιμη τώρα που ο υπουργός είναι τόσο «φρέσκος».
Πρώτο «ναι» σε αποφυλάκιση Κασιδιάρη
Την αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, ύστερα από τέσσερις προηγούμενες απορρίψεις, εισηγήθηκε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λαμίας προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνοντας κατ’ αρχάς υπόψη της ότι έχει εκτίσει το μέρος της ποινής που του αναλογεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για την εισαγγελική πρόταση μέτρησε και η πρόσφατη αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση των «Σπαρτιατών», στο πλαίσιο της οποίας είχε ασκηθεί δίωξη στον Κασιδιάρη για ηθική αυτουργία σε εξαπάτηση εκλογικού σώματος, για την οποία, όπως είναι γνωστό, έχει ασκηθεί έφεση που εκκρεμεί. Θυμίζω ότι ο χρυσαυγίτης βουλευτής βρίσκεται στη φυλακή για την πρωτόδικη καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Δεδομένου ότι αυτό το διάστημα ο Κασιδιάρης δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να αποφυλακιστεί με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου είναι η κατοικία του. Τον τελευταίο λόγο έχουν, βέβαια, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.
Βάζουν μπρος τα «drones – καμικάζι»
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσω του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ξεκίνησε τη διαδικασία διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αυτόνομου μη επανδρωμένου συστήματος περιπλανώμενου πυρομαχικού (Loitering Munition – LM). Του πυρομαχικού, δηλαδή, που είναι γνωστό και ως «drone – καμικάζι» κι είναι ικανό να εντοπίζει, να αναγνωρίζει, να στοχοποιεί και να προσβάλλει στρατηγικούς στόχους με υψηλή ακρίβεια. Παράλληλα, το ΕΛΚΑΚ προκήρυξε κι έναν ακόμη διαγωνισμό για την ανάπτυξη «Αρθρωτού και Προσαρμοστικού Δικτύου Ασύρματων Κινητών Επικοινωνιών 5G για την Υποστήριξη του Επιχειρησιακού Εργου των Ενόπλων Δυνάμεων». Κοινώς, ένα δίκτυο 5G αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση.
Περιμένουν F-35
Μπαράζ συμμαχικής… αγάπης και προσφοράς μαχητικών προς την Τουρκία μετράμε αυτές τις μέρες. Την αρχή έκανε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Τόμας Μπάρακ, που βλέπει πρόοδο στη συζήτηση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την επανένταξή της στο πρόγραμμα των F-35. Παράλληλα, οι ίδιες εξελίξεις έχουν φέρει το «πράσινο φως» και για τα Eurofighter. Το επιβεβαίωσε χθες ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λαμ, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι «είμαστε βέβαιοι ότι και οι τέσσερις συμπαραγωγοί (σ.σ.: Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) υποστηρίζουν την πώληση».