Προσωπική ανάληψη ευθύνης από τον Μητσοτάκη

Διέξοδο από τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα λιγότερα δυνατά τραύματα ψάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση (ξανά) σε κρίσιμη καμπή. Το Μαξίμου επιστρατεύει την κυβερνητική μηχανή για να αποφύγει τη μονοθεματική επικαιρότητα – ενδεικτικός ο προγραμματισμός δύο συνεντεύξεων Τύπου από συνολικά εννέα κυβερνητικά στελέχη ύστερα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – και προσωπικά ο Μητσοτάκης επιλέγει διπλή κατεύθυνση που του είναι γνώριμη: πρώτα παραδοχές, έπειτα πρακτικά μέτρα. Στον απόηχο του «ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε», το οποίο έκανε βεβαίως… σύνθημα η αντιπολίτευση για τις επιθέσεις της στον Πρωθυπουργό, εκείνος επανήλθε σε προσωπικό τόνο, λέγοντας «δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης», αλλά, όπως διευκρίνισε, «και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει». Οπως αναμενόταν, διεμήνυσε στην παράταξή του τη μηδενική ανοχή σε παλαιοκομματικές συμπεριφορές, αλλά εμφανώς επιχείρησε να ρίξει το βάρος στην επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ειδική ομάδα κρούσης για την αναζήτηση και επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων, μίλησε για περαιτέρω ψηφιοποίηση που καταργεί τις «πελατειακές σχέσεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι βγαίνει από την επιχειρηματολογία της ΝΔ η λογική του συμψηφισμού: «Οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε. Απαιτούν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης». Εκεί, στο πώς δηλαδή υπουργοί, βουλευτές και στελέχη θα πείσουν την κοινωνία ότι υπηρετούν άλλο «υπόδειγμα», κρύβονται ο μεγαλύτερος φόβος και η μεγαλύτερη πρόκληση: διότι ένας δεύτερος γύρος αποκαλύψεων ήδη ανησυχεί τους γαλάζιους, ενώ στο παρασκήνιο συζητιούνται άλλα «βαρίδια» της κρατικής λειτουργίας που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. «Προφανής η ανεπάρκεια του κράτους, μέχρι σήμερα δεν έχουμε μπορέσει να την ανατάξουμε», παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός.

Η κυβερνητική πλειοψηφία κρατά κλειστά χαρτιά για την κοινοβουλευτική διαχείριση (για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που θα μπουν σύντομα και επισήμως στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης με αίτημα Προανακριτικής) και απορρίπτει τόσο σενάρια πρόωρων εκλογών όσο και το ενδεχόμενο νέων παραιτήσεων. Επίσης, μη διακρίνοντας κάτι επιβαρυντικό στους μέχρι στιγμής διαλόγους, αποκρούει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα. «Κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, έγιναν, κοιτάμε στην επόμενη ημέρα», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο της ορκωμοσίας του υπουργού Θάνου Πλεύρη και των υφυπουργών Χάρη Θεοχάρη, Γιάννη Ανδριανού, Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

Task force για την επιστροφή των κονδυλίων

«Εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί, τα κονδύλια τα οποία ενθυλακώθηκαν από τον κάθε απατεώνα να επιστραφούν», σημείωσε ο Μητσοτάκης. Στην task force που θα ριχτεί στο κυνήγι των παράνομων καταβολών θα έχουν κεντρικό ρόλο η Οικονομική Αστυνομία και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και, εάν απαιτηθεί, θα ενταχθούν και άλλα «ελεγκτικά» μέσα. Ανάμεσα σε αυτά, η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα). «Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά τις περιπτώσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσα αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους», υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανοίξει την υπουργική συνεδρίαση με τα εθνικά, και να κλείσει την τοποθέτησή του με καρφιά στα αριστερά του μέσα από την υπόμνηση των capital controls. Η ελληνική πλευρά αποδίδει τις «σπασμωδικές αντιδράσεις» για το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο ότι η Ελλάδα «ασκεί στο πεδίο» κυριαρχικά δικαιώματα. «Ας μη θορυβούνται ορισμένοι καθ’ έξιν ανησυχούντες εντός των συνόρων» – νέα αιχμή που αφορούσε κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά.