«Είμαστε στα τέλη Ιουνίου και ήδη πολλές περιοχές της χώρας έχουν καεί, από τη Χίο μέχρι την Παλαιά Φώκαια. Οι μεγάλες πυρκαγιές ξεκίνησαν από πολύ νωρίς φέτος και παρότι ακούμε μεγάλα λόγια για την προετοιμασία που έχει γίνει, τα πρώτα δείγματα της κρατικής αντίδρασης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Θα πρέπει κι εσείς να αναδείξετε τις ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού. Να μην καταλήξουμε πάλι όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια. Ακούμε συνέχεια πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο, αλλά τελικά μετράμε καμένα στρέμματα και χαμένες περιουσίες», γράφει στον Συνήγορο του Αναγνώστη ο Γ.Κ.
Η αγωνία του αναγνώστη μας είναι απόλυτα εύλογη. Για την ακρίβεια, φέτος οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασαν σε Κάρυστο, Καλάβρυτα, Ηλεία και Λευκάδα (γεγονός που «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αναδείξει με το σχετικό ρεπορτάζ στα τέλη εκείνου του μήνα). Σύμφωνα δε με την ανασκόπηση της αντιπυρικής περιόδου του 2024 που δημοσίευσαν τον περασμένο Δεκέμβριο η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η WWF Ελλάς, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 42% οι πυρκαγιές σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2023. Κάηκαν σχεδόν 450.000 στρέμματα, με περισσότερα από 90.000 να βρίσκονται σε 11 προστατευόμενες περιοχές – 8 εκ των οποίων περιοχές Natura. Δεκατέσσερις φωτιές έκαψαν το 72% των εκτάσεων, που έγιναν στάχτη. Η πλειοψηφία των τελευταίων καταγράφηκε στην Αττική, ενώ χάθηκαν κι 7 ζωές.
Προφανώς, ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και σε πολλές περιπτώσεις οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, ευνοώντας την εξάπλωση των πύρινων μετώπων. Ομως, ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι υπεύθυνος μόνο για την κατάσβεση – η οποία πράγματι μπορεί να γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες –, είναι και για την πρόληψη. Το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία και φυσικά δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε και τους επόμενους μήνες. Οποιαδήποτε ολιγωρία ή παράλειψη, είτε στη μεν είτε στη δε, θα υπογραμμίζεται από «ΤΑ ΝΕΑ».