Τι είναι ο «θερμικός θόλος» που «καίει» την Ευρώπη – Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην Ελλάδα

Περαιτέρω αύξηση θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα μας, καθώς όπως φαίνεται η Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί και αυτή από το έντονο κύμα καύσωνα που χτυπάει την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα.

 Από την Δευτέρα 7 Ιουλίου η Ελλάδα να επηρεαστεί και αυτή από τον θερμικό θολο που «καιεί» την Ευρώπη, ενώ το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς με την η ΕΜΥ προειδοποιεί  για ένα επικίνδυνο κύμα καύσωνα.

Το φαινόμενο του «Θερμικού Θόλου» με την ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά:

Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και έγκυοι αποτελούν στόχο του «Θερμικού Θόλου» καθώς το σώμα τους υπερθερμαίνεται γρηγορότερα ενω το φαινόμενο εντείνει τις πυρκαγιές και την ξυρασία με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο θοδώρης Κολυδάς μεσώ ανάρτησης του στο X (πρώην Twitter) εξηγεί. «Τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους θερινούς μήνες, ακούμε όλο και συχνότερα τον όρο «θερμικός θόλος» στα μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η φράση αυτή, που προέρχεται από τον αγγλικό όρο «heat dome», έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι απαραίτητα επειδή περιγράφει ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά επειδή λειτουργεί ως ελκυστικός τίτλος για τον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή. Ωστόσο, πίσω από τη «μόδα» του όρου, υπάρχει μια πραγματική μετεωρολογική κατάσταση, την οποία γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες.

  • Ο θερμικός θόλος είναι μια κατάσταση στην οποία ένα ισχυρό και στάσιμο βαρομετρικό υψηλό εγκλωβίζει θερμές αέριες μάζες κοντά στην επιφάνεια της Γης, λειτουργώντας σαν καπάκι. Η ατμόσφαιρα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κυκλοφορεί επαρκώς, και η ζέστη παγιδεύεται στις χαμηλότερες στιβάδες, χωρίς να διαφεύγει. Έτσι, παρατηρείται συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως όταν υπάρχει και η παράλληλη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

    Οι θερμοκρασίες σήμερα αλλά και το επόμενο τριήμερο στη δυτική Ευρώπη θα φτάνουν τους 36 με 39 βαθμούς, με αυξημένη υγρασία και απουσία ισχυρού πεδίου ανέμων.

  • Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, η παρουσία σταθερών αντικυκλώνων το καλοκαίρι είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό και επαναλαμβανόμενο γεγονός. Οι παλιοί μετεωρολόγοι και γεωργοί γνώριζαν καλά τις επιδράσεις αυτής της στασιμότητας, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν τον όρο «θερμικός θόλος».
  • Παλαιότερα, μιλούσαμε απλώς για ισχυρά αντικυκλωνικά πεδία ή περίοδους καύσωνα λόγω εισβολής θερμών αερίων μαζών από την Αφρική.Η έντονη χρήση του όρου σήμερα οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των μέσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού με έναν καινούργιο και πιο δραματικό όρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίζεται ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο και ίσως αυτό που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η διάρκεια τέτοιων επεισοδίων τα οποία περιγράφουμε δημόσια.
  • Συμπερασματικά, ο θερμικός θόλος είναι ένα παλιό, γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο που σήμερα επαναπροσδιορίζεται επικοινωνιακά. Αν και δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, η κατανόηση του ρόλου του στην αύξηση των θερμοκρασιών είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα καθώς οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών γίνονται ολοένα και πιο έντονες».

Ο μετεωρολόγος  Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως  η Ελλάδα μπαίνει σε ακόμη πιο θερμή φάση από την ερχόμενη Δευτέρα και για τέσσερις ημέρες, θα δεχθεί ισχυρό κύμα ζέστης με θερμοκρασίες που θα ξεπερνάνε τους 40 °C.

Ακόμα, ο μετεωρολόγος προειδοποίησε πως «ο καύσωνας που αναμένεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται πιο επικίνδυνος από τον πρόσφατο καύσωνα, καθώς ανεβαίνουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νύχτες, κάνοντας τη ζέστη διαρκή και επιβαρυντική για τον οργανισμό ενώ περισσότερο θα επηρεαστούν η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος (Ηλεία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία) αλλά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο».

Το Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη:

Το κύμα καύσωνα, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των καυσώνων.

Αιτία του καύσωνα αυτού: Ένας μεγάλος και ισχυρός αντικυκλώνας που σχηματίζει ένα είδος καλύμματος το οποίο παγιδεύει τον αέρα στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Στο μεταξύ στην Πορτογαλία παρατηρείται σήμερα μικρή πτώση της θερμοκρασίας: έπειτα από δύο ημέρες κόκκινου συναγερμού σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σε πορτοκαλί επίπεδο  και αφορά μόνο οκτώ περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τις ακτές.

Ωστόσο η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 40° Κελσίου στο Καστέλο Μπράνκο, στην κεντρική Πορτογαλία, στη Μπέζα και την Εβόρα, στα νότια, ενώ στη Λισαβόνα αναμένεται να φτάσει τους 34° Κελσίου. Και στην Ισπανία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 46° Κελσίου το Σάββατο, ρεκόρ για τον Ιούνιο, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET). Παρά ταύτα στα κεντρικά και νότια της χώρας η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και σε κάποιες περιοχές, όπως η Σεβίλλη θα ξεπεράσει τους 40° Κελσίου.

Παράλληλα το Παρίσι έχει τεθεί σήμερα σε κόκκινο συναγερμό – τον πιο υψηλό. Η προηγούμενη φορά που είχε κηρυχθεί ο ύψιστος συναγερμός στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν πριν πέντε χρόνια, από τις 7 ως τις 12 Αυγούστου του 2020. Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των αυτοκινήτων, ενώ η κορυφή του Πύργου του Άιφελ θα παραμείνει κλειστή για τους τουρίστες ως την Τετάρτη.

Ηπρόγνωση της ΕΜΥ για την τρέχουσα εβδομάδα

Για την Πέμπτη 03-07

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35, τοπικά στα ηπειρωτικά τους 36 με 37, στις Κυκλάδες τους 27 με 28 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Για την Παρασκευή 04-07

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά έως 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΓΩια το Σάββατο 05-07

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Για την Κυριάκη 06-07

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα βορειοδυτικά ορεινά θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ ενώ πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.