Η δημοσιονομική ώθηση της Γερμανίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ίδια και – σε πολύ μικρότερο βαθμό – για τους γείτονές της. Αφού η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 και το δημοσιονομικό της σχέδιο έως το 2029, συζητήσαμε το μέγεθος, τη δομή και τον πιθανό αντίκτυπο των επιπλέον γερμανικών δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές σε διαδικτυακό σεμινάριο. Περιγράψαμε επίσης ορισμένες από τις νέες προτεραιότητες δαπανών και εξετάσαμε τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης. Τα βασικά σημεία είναι τα εξής.
Το Βερολίνο σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές και άμυνα σταδιακά κατά περίπου 2,5% του ΑΕΠ έως το 2029.
Η πραγματική αύξηση των δαπανών πιθανότατα θα είναι λιγότερο εμπροσθοβαρής από τα κυβερνητικά σχέδια.
Λόγω περιορισμών στην προσφορά, οι εργολάβοι άμυνας και υποδομών είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές τους πάνω από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού.
Αναμένοντας περισσότερες δημόσιες παραγγελίες για πολλά χρόνια, οι σχετικοί προμηθευτές θα επενδύσουν σε νέες δυνατότητες για να καλύψουν την επιπλέον ζήτηση. Αυτό μετριάζει τους κινδύνους πληθωρισμού. Σε σχέση με τις προβλέψεις που κάναμε πριν από τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, από τα τέλη του 2025 έως το 2029 η δημοσιονομική ώθηση μπορεί να προσθέσει 0,3-0,4 μονάδες στο ποσοστό για την ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Γερμανίας και 0,2 μονάδες στο ποσοστό για τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή.
Εάν το Βερολίνο τηρήσει τις υποσχέσεις του, οι μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και οι περισσότερες δαπάνες για υποδομές θα μπορούσαν να αυξήσουν την τάση ανάπτυξης από 0,4% σε 0,8%. Ωστόσο, αυτό είναι το καλύτερο σενάριο.
Μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στα τέλη του 2025 αναμένουμε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,3% για τα επόμενα χρόνια, καθώς η δημοσιονομική ώθηση και η κυκλική ανάκαμψη θα διατηρήσουν την ανάπτυξη πάνω από την τάση για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας μπορεί να αυξηθεί από 63% του ΑΕΠ το 2024 σε περίπου 78% έως το 2035. Με τα πρότυπα άλλων προηγμένων οικονομιών, αυτό θα εξακολουθούσε να αποτελεί ένα συγκριτικά μέτριο βάρος.
Η Γερμανία χρειάζεται τελικά περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και μια σημαντική αναθεώρηση των παροχών πρόνοιας, υγείας, συντάξεων και νοσηλευτικής περίθαλψης, ώστε να αποτραπεί η αύξηση των φόρων μισθοδοσίας που διαφορετικά θα επιβάρυναν σημαντικά την τάση ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου.