Η επίσκεψη Μπρούνερ και η κρίσιμη αποστολή στη Λιβύη

Η αυξημένη πίεση που δέχεται η Κρήτη, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, με έμφαση στην κρίσιμη αποστολή της επόμενης εβδομάδας στη Λιβύη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, με τον έλληνα Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη.

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισαν οι δύο πλευρές την επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη του επιτρόπου της EE, από κοινού με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας στη Λιβύη. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποδέχθηκε χθες το πρωί τον ευρωπαίο αξιωματούχο στο Μέγαρο Μαξίμου, τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί σημαντική πίεση στη διαδρομή μεταξύ Ανατολικής Λιβύης και Νότιας Κρήτης. «Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε υπό έλεγχο. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, συνεργαζόμενοι με τις λιβυκές Αρχές ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σκάφη δεν θα αναχωρούν καν από τις ακτές της Λιβύης», τόνισε.

Διαχείριση

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μ. Μπρούνερ είχε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. «Θα πάμε μαζί στη Λιβύη, με την Ιταλία και την Ελλάδα, γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ οφείλει να συνδιαλέγεται και με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης, με στόχο τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση των επιστροφών.

Από την πλευρά του, ο Θ. Πλεύρης υπογράμμισε πως η Ελλάδα υλοποιεί μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης των επιδομάτων και παροχών σε μετανάστες.