
Η εκλογολογία επιστρέφει, υπό τη βαριά σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ: μετά από τον ΣΥΡΙΖΑ που ευθέως ζήτησε εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έδειξε και εκείνο προς την ίδια ανάγκη, όσο κι αν η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να θέτει σε άμεση προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, μέσω προανακριτικής επιτροπής.
Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται από το αντιπολιτευτικό πεδίο είναι πάντως κοινό – και πολιτική αλλαγή και κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την αμαρτωλή υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων. Η απάντηση της κυβέρνησης, επισήμως, είναι ότι «όχι δεν υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες, μας εξέλεξε ο λαός με πρόγραμμα τετραετίας». Όχι βεβαίως ότι περίμενε κανείς να προαναγγελθεί κάτι διαφορετικό.
Το δίπτυχο
«Στο τέλος της ημέρας, οι εκλογές είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, οι πολίτες αποφασίζουν, αξιολογώντας τα θετικά και τα αρνητικά μίας κυβέρνησης» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ακολουθώντας την κεντρική γραμμή ή ακριβέστερα το δίπτυχο «αναγνώριση λαθών – πρακτικές λύσεις», με το οποίο επιχειρεί το Μαξίμου να απεγκλωβιστεί από την κρίση.
Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους κυβερνητικά στελέχη βάζουν δίπλα στο «δεν τα καταφέραμε» με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα «σπάσαμε τόσα αποστήματα» (παράνομες συνταγογραφήσεις, συντάξεις, κυκλώματα σε εφορίες – λένε μεταξύ άλλων). Και συνεχίζουν να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο, ρυθμίσεις καθημερινότητας ή επίλυση εκκρεμοτήτων με ενημερωτικές εκδηλώσεις με την αγωνία να μην μονοπωλήσει την επικαιρότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το σκάνδαλο.
Χθες ήταν το εργασιακό νομοσχέδιο και τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (για περιβάλλον, κοινωνική συνοχή κ.ά), σήμερα είναι η παρουσίαση (από τέσσερις υπουργούς) των μέτρων κατά της αθλητικής βίας στην περίοδο 2024-2025.
Τι συζητείται παρασκηνιακά
Παρότι το Μαξίμου διαμηνύει ότι έχει εκτός κάδρου τις πρόωρες εκλογές, το θέμα συζητείται παρασκηνιακά (και) στο γαλάζιο οικοσύστημα. Κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να πάει υπό πίεση σε εκλογική διαδικασία ούτε μπορεί εύκολα να ακυρώσει τις τόσες κατηγορηματικές τοποθετήσεις του για «εκλογές στο 2027». Πρόσωπο με γνώση του παρασκηνίου στη ΝΔ, σχολιάζει ότι «είχε ευκαιρίες και στο παρελθόν, αλλά δεν επέλεξε αιφνιδιασμό. Πιστεύει στην εξάντληση της θητείας μιας κυβέρνησης».
Βεβαίως άλλο στέλεχος αναφέρει το αυτονόητο, ότι οι εξελίξεις συχνά ανατρέπουν σχεδιασμούς – κάτι που σημειωτέον βιώνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, που πίστευε ότι άνοιγε απρόσκοπτα ένας κύκλος ανάκαμψης για την ίδια με επόμενο πρώτο ορόσημο τη ΔΕΘ.
Στο μεταξύ εδώ και καιρό είναι αρκετοί και εντός της ΝΔ εκείνοι που δεν αποκλείουν να «τραβηχτούν» νωρίτερα οι κάλπες, εντός του 2026 δηλαδή, ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου (και για διαδοχικές αναμετρήσεις, εννοούν) μέχρι να φτάσουν κάποια άλλα ορόσημα του 2027. Κυρίως, η ανάληψη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, κάτι που απαιτεί διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις μηνών.
Οι προκλήσεις… μετά το 2027
Με την κυβέρνηση να πορεύεται ήδη με τα βάρη της εξαετίας – καθυστερήσεις, αστοχίες, παλινωδίες, κακοί πολιτικοί χειρισμοί, ανεπάρκεια -, ο Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει πριν από τις αποκαλύψεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μια πρώιμη «εκλογική» εκστρατεία, ανοίγοντας και ατζέντα αλλαγών… μετά το 2027 με την ελπίδα να καλλιεργήσει προσδοκίες.
Εξ ου και στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ είναι ένα τέτοιο ορόσημο, η κυβέρνηση κουμπώνει ήδη πολλά άλλα: τη συνταγματική αναθεώρηση, το δημογραφικό, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση του νερού κ.ά. Και αυτά θα επιχειρήσει το Μαξίμου να ξαναφέρει στο προσκήνιο, ιδίως στην σημερινή κρίσιμη καμπή που οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ πλήττει βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού αφηγήματος.
«Πυρά» στους πρώην
Στο μεταξύ έχει ενδιαφέρον ότι στη μάχη συσπείρωσης η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι στις επιθέσεις εκ δεξιών και εξ αριστερών της από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. Ήδη από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μητσοτάκης είπε ότι «αξίζει να θυμόμαστε πού βρισκόμασταν τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια» το 2015 ενώ κάρφωσε τους «καθ’ έξιν ανησυχούντες» στο εσωτερικό για τα εθνικά θέματα.
Για Τσίπρα και Σαμαρά εξακολουθεί η φημολογία για το αν, με ποιους και πότε μπορεί να επανέλθουν με δημιουργία νέων φορέων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επανήλθε χθες: «Rebranding να κάνει όσο θέλει, η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Γράφτηκε με τα πιο μαύρα γράμματα και το όνομα Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο αυτής της σύγχρονης ιστορίας έχει τη θέση του πιο μοιραίου πρωταγωνιστή της πιο μαύρης περιόδου της μεταπολιτευτικής Ελλάδας» είπε.
Και με ένα μήνυμα που αφορά και τον Σαμαρά, σχολίασε, κατά την πρωθυπουργική γραμμή, ότι «οι πολίτες είναι εύλογο ν’ ανησυχούν, αναφέρομαι στους εντός πολιτικού συστήματος, εντός συνόρων καθ’ έξιν ανησυχούντες (…) η δράση της χώρας μας έχει αποτέλεσμα και προκαλεί αντιδράσεις, αλλά οι αντιδράσεις είναι άνευ αποτυπώματος».