Στα «καρφιά» για την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία

Για την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια οικονομία μίλησαν οι επικεφαλής των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών που συγκεντρώθηκαν στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι, εκτός από τις επιπτώσεις των δασμών, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ευνοϊκό επίπεδο. Σημείωσε ότι αναμένονται υψηλότερες μετρήσεις πληθωρισμού αυτό το καλοκαίρι λόγω των δασμών και υπαινίχθηκε ότι η Fed μπορεί να είχε ήδη μειώσει τα επιτόκια αν δεν υπήρχε αυτός ο πρόσθετος κίνδυνος.

Ο Πάουελ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Fed σε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, αλλά δεν απέκλεισε μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Τόνισε την ανάγκη στενής παρακολούθησης των δεδομένων για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, αναγνώρισε ότι η πορεία του χρέους των ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το μέλλον του στη Fed, αλλά συμβούλεψε τον πιθανό διάδοχό του να αποφύγει την εμπλοκή με τα πολιτικά δρώμενα.

Προειδοποίηση Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί ότι η ευρωζώνη έχει επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο 2%, αλλά επεσήμανε την ανάγκη να παραμείνει η κεντρική τράπεζα σε εγρήγορση. Επανέλαβε ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση χωριστά. Σε ευρύτερο επίπεδο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε σημαντική μετατόπιση στον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Η Λαγκάρντ εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για τη διάβρωση της αλήθειας στην ψηφιακή εποχή, αναφέροντας την τεχνητή νοημοσύνη και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης ως αναδυόμενες απειλές για την ακεραιότητα των δεδομένων.

Η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν αντανακλά μόνο τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και τη δύναμη της οικονομίας της ευρωζώνης, εκτιμά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι μια αντανάκλαση των συνθηκών και της αξιολόγησης της αγοράς», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Συνέδριο Κεντρικών Τραπεζών της ΕΚΤ. «Είναι επίσης μια αντανάκλαση της δύναμης της οικονομίας μας», πρόσθεσε μιλώντας από τη σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών που διοργάνωσε η ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι μια άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια θα μπορούσε να περιπλέξει τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα (1,18 δολάρια) δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Σε σπάνιες δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΚΤ σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του κοινού νομίσματος, ο Γκίντος δήλωσε στο Bloomberg ότι η ταχύτητα ανόδου του ευρώ είναι πιο ανησυχητική από το τρέχον επίπεδό του.

Ολα αυτά την ώρα που το ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα του μεγαλύτερου ανοδικού σερί έναντι του δολαρίου εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες – και οι παίκτες της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης στοιχηματίζουν ότι το ράλι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το κοινό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,4% και έφτασε έως τα 1,1829 δολάρια χθες Τρίτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται έναντι του δολαρίου κατά 14% από τις αρχές του έτους.