
Η δεύτερη ημέρα του 29ου ετήσιου συνεδρίου του Economist Impact εστίασε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της γενικευμένης αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Από τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και από εκεί στην ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου και τις επενδύσεις, το συνέδριο έβαλε στο τραπέζι όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, κυρίως από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Την τιμητική της είχε η ενέργεια, που ήταν το αντικείμενο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο «είναι μόνο η αρχή», προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα προχωρήσει η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και των οδικών μεταφορών. Ετσι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση και να μετατραπεί σε σημείο εισόδου για κάθε λογής εμπορεύματα, από την ενέργεια έως υλικά αγαθά.
«Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές πρέπει στα επόμενα χρόνια να ολοκληρώσουν έργα 16 δισ. ευρώ», ανέφερε από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου, που εκτίμησε ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να ανθεί τα επόμενα τουλάχιστον 5-10 χρόνια. Από τη μεριά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος εστίασε στην πρόκληση που αποτελεί το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Υπογράμμισε ότι λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με την ενίσχυση της βιομηχανίας και με έμφαση στα τρόφιμα, τα φάρμακα και τη μεταποίηση.
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στάθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα μας και την ανάδειξή της σε σημαντικό παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη. «Η σημασία των διασυνδέσεων ενέργειας – φυσικού αερίου και ηλεκτρικής – είναι κομβική, με παραδείγματα από τη Μέση Ανατολή να δείχνουν ότι φθηνότερη ενέργεια είναι εφικτή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτών των εξελίξεων.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε τις δυσκολίες της ενεργειακής μετάβασης, ασκώντας κριτική στον τρόπο με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται, χωρίς ολιστικό σχεδιασμό και παραβλέποντας το σημείο αφετηρίας κάθε χώρας. Υπογράμμισε ότι το 60% της ενέργειας σήμερα καλύπτεται ακόμη από υδρογονάνθρακες και εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε περιφερειακό επίπεδο.
Σταύρος Παπασταύρου
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η task force της Κομισιόν για να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. «Ευτυχώς η Κομισιόν αντέδρασε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Εχει διαμορφώσει μια task force, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα τις επόμενες ημέρες. Θα δούμε εκεί πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση της συνεργασίας και πώς μπορεί αυτός ο αλγόριθμος, ο οποίος είναι και η βάση της τιμολόγησης, να βελτιωθεί», είπε. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα παράγει το 56% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αποθήκευση ενέργειας έχει διπλασιαστεί από το 2018, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 40%. Παράλληλα, είπε πως επεκτείνεται η χρήση βιομεθανίου και ενισχύονται οι διασυνδέσεις, με τα έργα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο.
Τζέφρι Πάιατ
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, υπογράμμισε ότι όταν ήταν πρεσβευτής στην Ελλάδα έγιναν σημαντικά βήματα για τη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, αναφέροντας τα έργα του IGB (αγωγός διασύνδεσης με τη Βουλγαρία), τον σταθμό επανυγροποίησης φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, τον νέο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, τόνισε πως οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG παγκοσμίως, θα διπλασιάσουν την παραγωγή τους έως το 2030, με το 70% να διοχετεύεται ήδη στην Ευρώπη.
Δημήτρης Παπαστεργίου
Σε συζήτηση που είχε με τον παγκοσμίου φήμης πολιτικό επιστήμονα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Φράνσις Φουκουγιάμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστίασε στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα της δημοκρατίας. «Χάνεται το όριο ως προς το τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τα θεαματικά αποτελέσματα τεχνητών βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. «Θα πρέπει να οριοθετήσουμε τι κάνει η μηχανή και τι κάνει ο άνθρωπος, κάτι που ήδη αντιμετωπίσαμε σε κάθε βιομηχανική επανάσταση», είπε.
Τάκης Θεοδωρικάκος
Το «Made in Greece» να αποτελέσει συνώνυμο ποιότητας και αξιοπιστίας έθεσε ως στόχο ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Επιπλέον, προανήγγειλε κυβερνητικά μέτρα που θα μειώσουν τα γραφειοκρατικά βάρη των επιχειρήσεων κατά 25% μέσα στο επόμενο διάστημα. «Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.
Ντάρον Ατζέμογλου
Ο νομπελίστας οικονομολόγος του ΜΙΤ έκανε ειδική αναφορά στις πέντε μεγάλες τάσεις που τον κρατούν ξύπνιο τις νύχτες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα πρόκειται για:
n Την τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτή θα επηρεάσει την παραγωγικότητα, την εργασία και την ανισότητα.
n Τη δημοκρατία, που για πρώτη φορά στα τελευταία 60 χρόνια δεν «παίζει μόνη της».
n Τον επανασχεδιασμό της παγκόσμιας γεωπολιτικής τάξης.
n Τη δημογραφική αλλαγή, που σύντομα θα φέρει τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.
n Την κλιματική αλλαγή.
Ντιν Μητρόπουλος
Ο δισεκατομμυριούχος ελληνοαμερικανός επενδυτής με καταγωγή από την Αρκαδία μίλησε για την «επανισορρόπηση» του κόσμου που φέρνουν οι κινήσεις Τραμπ, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ και η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των χωρών του ΝΑΤΟ. Εμφανίστηκε ανήσυχος για το ύψος του δημόσιου χρέους και του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ και υπερασπίστηκε την εφαρμογή οριζόντιας φορολογίας 28% σε όλους.