
Το ζήτημα της Λιβύης – με έμφαση κυρίως στο Μεταναστευτικό και στο ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – τέθηκε επί τάπητος χθες στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες ελληνικές αποστολές σε Τρίπολη και Βεγγάζη. Η αποστολή Γεραπετρίτη – που εκτός απροόπτου θα προηγηθεί χρονικά – έως χθες αργά δεν είχε «κλειδώσει», παρότι ενδεικτικά διαθέσιμη ως ημερομηνία για τη συγκεκριμένη αποστολή συνεχίζει να θεωρείται η 6η Ιουλίου. Ο λόγος που καθιστά δύσκολη την οριστικοποίηση της εξεύρεσης ημερομηνίας για τη μετάβαση του έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη είναι κατ’ ουσίαν η ίδια η ανάγκη της Αθήνας για διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές, για την οποία χρειάζεται ξεχωριστή συνεννόηση τόσο με τη διοίκηση στα ανατολικά όσο και με τη διοίκηση στη δυτική πλευρά της χώρας.
Θεωρητικά πάντως, από την Παρασκευή κι έπειτα κάθε μέρα ενδείκνυται για την εκκίνηση της ελληνικής επιχείρησης υπό τον Γεραπετρίτη, που κύριο στόχο θα έχει τη «διπλωματική επαναπροσέγγιση» Ελλάδας – Λιβύης. Αυτό που, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη «κλειδώσει» είναι η αποστολή Πλεύρη, με σημαία ευρωπαϊκή, την Τρίτη 8 Ιουλίου. Τον έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου (που μεταβαίνει στη Λιβύη αυθημερόν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και με εξαιρετικά ολιγομελή αποστολή) θα συνοδεύει ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, ενώ μαζί τους σε Τρίπολη και Βεγγάζη θα βρίσκονται την ίδια μέρα και οι υπουργοί Μετανάστευσης Ιταλίας και Μάλτας.
Ανάγκη συνεργασίας
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, και αφού έγινε ενημέρωση των συμμετεχόντων καθώς και αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των λιβυκών Αρχών προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός από την Ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη. Επιπλέον, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων, τονίστηκε η ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, για την οποία η Ελλάδα κινήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες έντονα ώστε να την αναδείξει τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκό όσο και σε επίπεδο κρίσιμων συμμαχιών, όπως είναι οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του τετ α τετ που είχε στη Χάγη ο Γεραπετρίτης με τον Ρούμπιο.
Στόχος της Αθήνας για τις δύο αποστολές σε Λιβύη είναι αφενός να «απενεργοποιήσει» την αύξηση των μεταναστευτικών ροών με τα «όπλα» που διαθέτει και ως κράτος-μέλος της ΕΕ (στο μοντέλο που έγινε η ανάλογη διαχείριση και με την Αίγυπτο) και, αφετέρου, να αποτρέψει – ει δυνατόν – την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και από την Ανατολική Λιβύη. Ως προς αυτό το σκέλος της αποστολής Γεραπετρίτη, ζητούμενο είναι – ιδανικά – τόσο το να μπει φρένο στην κύρωση του τουρκολιβυκού και από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, όσο και το να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία επί της διαδικασίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, μέσα από διάλογο και διαδικασίες που θα απορρέουν και θα υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Αίγυπτος ζητεί παρέμβαση από τις ΗΠΑ
Κρίσιμο ρόλο, πάντως, στο να «αποτραπεί» η πλευρά Χαφτάρ να κυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει αναλάβει το Κάιρο που, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, φέρεται να έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν. Σε ανοιχτή γραμμή και για το ζήτημα της Λιβύης, εξάλλου, βρίσκονται συνεχώς και οι ΥΠΕΞ Ελλάδας – Αιγύπτου, οι οποίοι συνομίλησαν και μετά την πρόσφατη συνάντηση Χαφτάρ – Αλ Σίσι για περαιτέρω συντονισμό.