Μήνυμα Μητσοτάκη μέσω του Economist: «Εκλογές το 2027»

Μήνυμα για εκλογές το 2027 έστειλε o Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του συνεδρίου του Economist, συζητώντας με τον οικονομολόγο, καθηγητή του ΜΙΤ, Ντάρον Ατζέμογλου. Σε μια κρίσιμη καμπή για το Μαξίμου υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και με αίτημα – ευθέως πια – από την αντιπολίτευση για εθνικές κάλπες, ο Πρωθυπουργός εμμέσως έκαψε την εκλογολογία. Κλείνοντας την παρέμβασή του, είπε ότι έχει… μια λίστα με πράγματα που θέλει να κάνει ακόμα και έκρινε αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει όσα είπε στους πολίτες το 2023 θα είναι μια επιτυχημένη κυβέρνηση. Πάντως μίλησε για διάβρωση της εμπιστοσύνης στις δημοκρατίες, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. Οσο για την οικονομία, η παραπομπή του στα χρόνια της κρίσης έγινε με την αποστροφή «η Ελλάδα βρέθηκε να κοιτά την άβυσσο» πριν από το δημοψήφισμα και «πλέον παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα, υιοθετούμε πολιτικές θετικές προς την ανάπτυξη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας», με κόστος δανεισμού «χαμηλότερο από Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία».

Διαφωνία Αθήνας – Κομισιόν

Φαίνεται πως η φιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι διακοπές στα Χανιά και ο… μήνας του μέλιτος για τη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν μας τελείωσαν. Με θέμα, μάλιστα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι και τόσο… hot θέμα αυτές τις μέρες. Γιατί το λέω αυτό; Διότι, ενόψει των προτάσεων για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), που αναμένεται να παρουσιάσει η Φον ντερ Λάιεν στις 16 Ιουλίου, 14 κράτη-μέλη της ΕΕ και πλέον σημαντικοί αποδέκτες των κονδυλίων συνοχής, αντέδρασαν μέσω ενός non paper, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», στα σχέδια της προέδρου. Συνυπογράφουν, συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία κι η Σλοβακία. Ζητώντας η χρηματοδότηση της Συνοχής να παραμείνει ξεχωριστό ταμείο και να μη συγχωνευθεί σε ένα πιθανό «μέγα ταμείο», όπως φαίνεται να είναι τα σχέδια της Κομισιόν.

Εμπόδιο στη σύγκλιση

Οπως μου μεταφέρει η ανταποκρίτριά μας στις Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου, οι 14 χώρες δηλώνουν ότι «επιβεβαιώνουμε την κοινή μας άποψη ότι μόνο ένας διακριτός και ισχυρός προϋπολογισμός και μια μεθοδολογία κατανομής με βάση την περιοχή, που να αντικατοπτρίζει τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης των περιφερειών, μαζί με μια αυτόνομη νομοθεσία αφιερωμένη στην Πολιτική Συνοχής, μπορεί να διασφαλίσει ότι το επόμενο ΠΔΠ θα προσφέρει μακροπρόθεσμη ενότητα, ανταγωνιστικότητα και σύγκλιση σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ». Ως φαίνεται, η Κομισιόν επιδιώκει οι εθνικές Αρχές να συμμετέχουν περισσότερο στη διαχείριση των χρημάτων της ΕΕ, εις βάρος των περιφερειακών και μπορεί να καθορίσει τα επίπεδα χρηματοδότησης με βάση το εθνικό και όχι το περιφερειακό ΑΕΠ.

Ο Μπουκώρος ήξερε, το Μαξίμου περίμενε…

Νέα στοιχεία μάς προκύπτουν που δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε από καιρό ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και γνώριζε, φυσικά, και τα προβλήματα στον οργανισμό χωρίς να κάνει τίποτα. Η πλέον καραμπινάτη παραδοχή ήταν αυτή του Χρήστου Μπουκώρου, του παραιτηθέντος υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης επειδή στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τηλεφωνήματά του. Ερωτηθείς εάν γνώριζε ότι είχαν καταγραφεί συνομιλίες του σε παρακολουθήσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απάντησε ευθέως (Kontra) ότι «αυτό το γνώριζα αρκετό καιρό γιατί είναι μία υπόθεση που ελέγχθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη και μπήκε στο αρχείο». Επισημαίνω ότι το επίμαχο τηλεφώνημα που διέρρευσε από τη δικογραφία είχε γίνει το 2021 και ελέγχθηκε το 2022. Πώς είχε μάθει, όμως, τότε ότι είχε υπάρξει εισαγγελική έρευνα που τον ενέπλεκε; Η απάντηση του Μπουκώρου και σε αυτό ήταν εξίσου ευθεία: «Το είχα μάθει από κυβερνητικά στελέχη εδώ και 16 μήνες, δεν είναι καινούργια υπόθεση, το γνώριζα». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ευθέως ότι είχε ενημερωθεί «από κυβερνητικά στελέχη» που γνώριζαν μια υπόθεση που «δεν είναι καινούργια». Συνεπώς, το ερώτημα που ανακύπτει για το Μέγαρο Μαξίμου είναι τι ακριβώς έκαναν στο μεσοδιάστημα και γιατί περίμεναν το διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για να ασχοληθούν με το «απόστημα»…

«Παρών» από Σαμαρά

Σήμα ότι δεν μένει μακριά από τον δημόσιο βίο έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, συναντώντας τον ηγούμενο της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό, για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το νομικό καθεστώς της μονής. Θυμίζω ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε παρέμβει εξαρχής για το ζήτημα, κάνοντας λόγο με σκληρή γλώσσα για «πρωτοφανή και οδυνηρή διεθνή ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας».