
Στο μικροσκόπιο 16.500 ΑΦΜ!
Δεν έχει τέλος το σίριαλ των αποκαλύψεων σχετικά με τον «ιστορία μου… αμαρτία μου» ΟΠΕΚΕΠΕ. Νέες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μου, αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο του 2024, ο αριθμός των ύποπτων (και άρα προς διερεύνηση) αγροτοπαραγωγών σχετικά με την κομπίνα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ανερχόταν σε περίπου 16.500 ΑΦΜ!!!
Οπως με ενημέρωσε καθ’ όλα έγκυρη πηγή, ο τότε πρόεδρος του Οργανισμού Κυριάκος Μπαμπασίδης ενημέρωσε με τρία διαδοχικά υπομνήματα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκείνη την περίοδο Λευτέρη Αυγενάκη, ότι οι υπό έρευνα για απάτη 16.500 ΑΦΜ εκτείνονται σε όλο το εύρος του πρωτογενούς τομέα – δεν αφορούν δηλαδή μόνο βοσκοτόπια και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και την υπόλοιπη αγροτική παραγωγή, όπως τις καλλιέργειες στο βαμβάκι.
Το σημαντικό είναι ότι κατά τους πρώτους ελέγχους, ένα 10% των δεσμευμένων και ερευνώμενων ΑΦΜ βρέθηκε να έχει «πρόβλημα», με αποτέλεσμα περισσότερες από 700 περιπτώσεις να παραπεμφθούν άμεσα στις δικαστικές Αρχές. Περιττό να αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραπεμφθέντων είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Κρήτης – κάτι άλλωστε που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη δραστηριότητα για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο από τοπικούς κομματικούς παράγοντες του νησιού, με ισχυρές «άκρες» στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου…
Στάση αναμονής από το Μαξίμου
Στο μεταξύ η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής σχετικά με τη διαχείριση της όλης κατάστασης. Κυβερνητικός παράγων, ο οποίος μετέχει των σχετικών διαβουλεύσεων, μου εξήγησε ότι ο πρόεδρος Κυριάκος δεν έχει αποφασίσει ακόμη τ θα κάνει. Περιμένει να εκδηλωθεί πρώτα η αντιπολίτευση, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ. Αποκλειομένης της εκδοχής να καταθέσει η ίδια μια πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (μοντέλο Τριαντόπουλου – Καραμανλή), η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει περισσότερο στο να κατατεθεί μια πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η λογική είναι ότι μια Εξεταστική Επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καλύψει την πολιτική ζημιά που υφίσταται, επικαλούμενη το γεγονός ότι «τα ίδια συνέβαιναν και στο παρελθόν» και ότι «τα ίδια συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη με τις αγροτικές επιδοτήσεις». Παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση και σε πέραν του παρόντος σκανδάλου, το οποίο εδώ και ημέρες μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Το σκληρό ροκ του Αυγενάκη
Αντιθέτως δεν υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. «Η αντιμετώπιση θα είναι ίδια και για τους δύο, γιατί για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα οιουδήποτε διαχωρισμού, ο οποίος ουσιαστικά θα υποδείκνυε πιθανή ενοχή του ενός εκ των δύο».
Οι πληροφορίες που περιήλθαν χθες σε γνώση μου, αναφέρουν ότι και ο Λευτέρης Αυγενάκης (πλην του Μάκη Βορίδη, που είχε καταστήσει σαφή τη θέση του εξ αρχής) γνωστοποίησε τη Δευτέρα, σε συνάντηση που είχε με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν διαχωρισμό, και καμία αντιμετώπιση με βάση το μοντέλο των Τριαντόπουλου – Καραμανλή».
Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην υπουργού «ο κ. Αυγενάκης δεν βαρύνεται με τίποτε, δεν έχει υπογράψει κανένα χαρτί, δεν πίεσε κανέναν διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ να κουκουλώσει το σκάνδαλο, και γενικά δεν είναι διατεθειμένος να υποδυθεί την Ιφιγένεια για κανέναν».
Οπως μου ανέφερε η ίδια πηγή «όλες του οι εντολές προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν να διερευνηθούν οι ύποπτοι ΑΦΜ, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι αποζημιώσεις του υγιούς αγροτικού κόσμου» και πως «έχει στοιχεία για όλους και για όλα, τα οποία και θα τα παραθέσει προς υπεράσπισή του, διότι δεν ανέχεται τη σπίλωση». Διαμηνύει δε ότι «αν θέλουν σκληρό ροκ, θα το έχουν, δεν έχει να φοβηθεί κάτι»…
Η ζημιά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ…
Οπως προανέφερα, η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να δείξει ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (για την ακρίβεια το καθετοποιημένο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν έχει επιπτώσεις στην απήχησή της στο εκλογικό σώμα. Στο πλαίσιο αυτό, βγήκε ήδη στη γύρα, μέσω των γνωστών διαύλων, η… πολύ αισιόδοξη άποψη ότι «η ζημιά είναι μικρή, κάτω από μία μονάδα» και πως «σε μερικές ημέρες που κάνεις δεν θα θυμάται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση θα ανακάμψει δημοσκοπικά».
Εχω να αναφέρω ότι για άλλη μια φορά το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, λύσσα το έκανε!
Αν και επί του παρόντος δεν έχουν διενεργηθεί έρευνες της κοινής γνώμης, η αίσθηση που υπάρχει (μεταφέρω συμπέρασμα δημοσκόπου με τον οποίο συνομίλησα χθες το μεσημέρι) είναι ότι «η κυβέρνηση υφίσταται ισχυρή πίεση από την κοινωνία, επιτέλους να κάνει κάτι με τη διαφθορά – δεν επικεντρώνονται δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δείγμα ότι η υπόθεση αυτή πλήττει την πολιτική ως όρο, αλλά και τους πολιτικούς που την υπηρετούν».
…και το αντίδοτο από τη Λιβύη
Η άλλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση είναι να υπερακοντίσει θέματα, τα οποία έως τώρα τελούσαν εν υπνώσει ή εν πάση περιπτώσει δεν αποτελούσαν θέματα πρώτης γραμμής, όπως το Μεταναστευτικό. Αιφνιδίως, το θέμα «ανέβηκε» τόσο, που ως φυσική συνέπεια είχε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι… κινδυνεύει η χώρα από εισβολείς που έρχονται από την Ανατολική Λιβύη, από το φέουδο του στρατηγού Χαφτάρ!
Και να οι αυστηρές δηλώσεις, και να τα πολεμικά νότια της Κρήτης και να οι απειλές για τη λήψη μέτρων «επί του πεδίου», σχεδόν πολεμικό κλίμα. Κι όλα αυτά για χάρη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πρέπει να είναι πολύ σκούρα τα πράγματα καταλαβαίνω ή να φοβούνται ότι έρχονται κι άλλα, πιο σοβαρά, για να έχουν ξαμολήσει τις παραφυάδες του μηχανισμού προπαγάνδας να μας πείσει πως «κινδυνεύει η Ελλάς» από τους φουκαράδες που φτάνουν στα μέρη μας, από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής…
Ελαβε «ψήφο εμπιστοσύνης»
Μίλησα με Γιάννη Ραγκούση, πρώτο των πρώτων στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά αφού τον συνεχάρην, προσπάθησα να ανιχνεύσω, αν θα επιδιώξει να εξαργυρώσει την επιτυχία διεκδικώντας τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Μου αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Δεν τον ενδιαφέρει», και λογικά. Αλλωστε όταν έχεις χρηματίσει γενικός γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβεις έπειτα από 15 χρόνια το ίδιο πόστο σε ένα κόμμα που σήμερα είναι, κι αύριο μπορεί να μην υπάρχει; Αντιθέτως αισθάνεται μια «δικαίωση» για τον αγώνα του να εκκαθαριστεί το κόμμα από τους «κασσελίστας» και τον ίδιο τον Κασσελάκη, κάτι για το οποίο έδωσε μεγάλο αγώνα, είναι η αλήθεια. Και δέχτηκε πολλές επιθέσεις γι’ αυτό. Τον καιρό της παντοδυναμίας του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον θεωρούσαν ξένο σώμα. Τα κατάφερε να εκλεγεί πρώτος, και αυτό το θεωρεί, και σωστά, «ψήφο εμπιστοσύνης»…
Παλιές αγάπες
Μίλησα με τον Ραγκούση, δεν κατάφερα όμως να συνομιλήσω χθες με τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον φίλο μου. Κατοικοεδρεύει αυτή την περίοδο στην αγαπημένη Πάτμο, μιλάει (πολύ) στο τηλέφωνο, με διάφορους συντρόφους από το κόμμα Κασσελάκη, και ετοιμάζεται – κι αυτός – να κουνήσει μαντίλι. Για τον ίδιο λόγο, που αποχώρησε από το κόμμα – άλλη μεγάλη μορφή – ο Νίκος Καρανίκας. Οπως μου είχε αναφέρει ο Αντώναρος προ ημερών, η αιτία είναι μια «ομαδούλα» 15-20 ατόμων, που φέρει την ονομασία ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ (παλιοί πασόκοι δηλαδή), και οι οποίοι έχουν εγκλωβίσει τον πρόεδρο της καρδιάς του, Στέφανο. Κάτι το οποίο δεν αντέχει η δημοκρατική, και αριστερή θα προσθέσω, συνείδηση του Βαγγέλη.
«Με όσους μιλάω», μου είπε τις προάλλες, «όλοι το ίδιο μου λένε. Οι εννιά στους δέκα, θέλουν να φύγουν. Και φταίει ο Στέφανος γι’ αυτό, δυστυχώς».
Οι όμορφες αγάπες, όμορφα καίγονται, έχω καταλήξει…