
Επίθεση δέχτηκε χθες η Βρετανία από τις διεθνείς αγορές, με τη στερλίνα να υποχωρεί περισσότερο από 1% έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων και τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται κατά 16 μονάδες βάσ,ης, στο 4,61%. Οι επενδυτές παρουσιάζονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση των οικονομικών της Βρετανίας και κυκλοφορούσαν φήμες για πιθανή αποχώρηση της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς. Η αύξηση του κόστους δανεισμού ήταν πιο έντονη στα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, με την απόδοση των 30ετών ομολόγων να αυξάνεται πάνω από 20 μονάδες βάσης, στο 5,41%. Η στερλίνα υποχωρούσε κάτω από τα 1,36 δολάρια. Η αναταραχή στις αγορές πυροδοτήθηκε όταν αρχικά ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν επιβεβαίωσε ότι η Ριβς θα κρατήσει τη θέση της όταν ρωτήθηκε σχετικά στο Κοινοβούλιο. Η Ριβς, καθισμένη δίπλα στον Στάρμερ, φάνηκε επίσης να σκουπίζει τα δάκρυά της (φωτογραφία). Η πίεση στη Ριβς εκδηλώθηκε αφότου η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει μεν το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, αλλά μόνο αφού αφαιρέθηκαν μέτρα που θα είχαν οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα. Το γραφείο του Στάρμερ αργότερα παρείχε στήριξη στην υπουργό Οικονομικών, αλλά η ζημιά στις αγορές είχε γίνει. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι αν η Ριβς αποχωρήσει, οι αντικαταστάτες της μπορεί να μην τηρήσουν τόσο αυστηρά τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
{TITM}Νέα έργα στο {LF}«Ελλάδα 2.0{TITM}»
Το πράσινο φως για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης άναψε η Κομισιόν, ανοίγοντας τον δρόμο στην Αθήνα να υποβάλει το πρώτο από τα δύο αιτήματα εκταμίευσης που έχει προγραμματίσει για το 2025. Τα νέα έργα στο αναθεωρημένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αφορούν: την ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφάλειας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, τη δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και την ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες, την προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, περιλαμβάνονται νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης (επιπλέον 2.900 διαδραστικοί πίνακες στα δημόσια σχολεία), της δημόσιας υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού με το σύστημα εντοπισμού της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προμήθεια 2 αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία, καθώς και νέο πολυμεσικό σύστημα επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον δημόσιο τομέα.
{TITM}Ακριβότερος ο φορο-λογαριασμός{TITM}
Χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν λάβει πάνω από τρεις στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση για τα εισοδήματα του 2024, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 1.891 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 16,1% συγκριτικά με πέρυσι. Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος αγγίζει ήδη τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται στα 1.891 ευρώ από 1.628 ευρώ που ήταν το 2024 με βάση τον αντίστοιχο αριθμό των χρεωστικών. Παράλληλα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 87% των υπόχρεων έχει υποβάλει φορολογική δήλωση με τον συνολικό αριθμό να φτάνει σε 6.545.350 ενώ δεν έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ περίπου 900.000 δηλώσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 15 Ιουλίου.
{TITM}Μειωμένη στο 1,70% η απόδοση των 3μηνων {TITM}
Στο 1,70% υποχώρησε η απόδοση για τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου έναντι 1,85% στην προηγούμενη δημοπρασία της 29ης Απριλίου. Συγκεκριμένα, χθες διενεργήθηκε δημοπρασία έντοκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,266 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,53 φορές. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ.
{TITM}Aegean: με επιτόκιο 3,70% το ομόλογο{TITM}
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η Δημόσια Προσφορά για την έκδοση ομολογιών της AEGEAN, με την εταιρεία να αντλεί 250 εκατ. ευρώ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση από επενδυτές ανήλθε στα 938,7 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3,75 φορές. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών διαμορφώθηκε στο άρτιο, δηλαδή στα 1.000 ευρώ ανά ομολογία, με την τελική απόδοση και το επιτόκιο να ορίζονται στο 3,70% ετησίως.
{TITM}Εισβολή χάκερ σε αεροπορική εταιρεία{TITM}
Χάκερ εισέβαλαν σε βάση δεδομένων που περιείχαν προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πελατών, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας Qantas. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια παραβίαση ασφαλείας στην Αυστραλία εδώ και χρόνια. Οι χάκερ φέρεται ότι απέκτησαν πρόσβαση σε πλατφόρμα εξυπηρέτησης πελατών τρίτης εταιρείας που περιείχε έξι εκατομμύρια ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς τακτικών επιβατών, ανέφερε η Qantas σε ανακοίνωσή της. Η αεροπορική εταιρεία δεν διευκρίνισε την τοποθεσία του τηλεφωνικού κέντρου ή των πελατών των οποίων οι πληροφορίες παραβιάστηκαν. Ανέφερε ότι έμαθε για την παραβίαση αφού εντόπισε ασυνήθιστη δραστηριότητα στην πλατφόρμα και έδρασε αμέσως για να την περιορίσει.