Απολογισμός 18μήνου και νέα μέτρα για την αθλητική βία

Την εξαγγελία δέσμης 10 νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, ανακοίνωσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο του κυβερνητικού απολογισμού και των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν στο συγκεκριμένο «μέτωπο» κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι νέες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο, όπως παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, αφορούν:

n Την αυτοματοποιημένη διοικητική κύρωση για έργω εξύβριση και υποκίνηση σε πράξεις βίας από παράγοντες εντός γηπέδων.

n Την επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων που είχε συνταχθεί το 2009.

n Την επικαιροποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της ΔΕΑΒ και του Ειδικού Σώματος Παρατηρητών.

n Την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές διοργανώσεις, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους.

n Την υλοποίηση των προβλέψεων της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων.

n Τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας αποκλεισμού από αγωνιστικούς χώρους για όσους βαρύνονται με κυρώσεις (black list).

n Τη συγκρότηση νέου Σώματος Παρατηρητών και νέου πλαισίου εκπαίδευσής τους.

n Την εκπαίδευση – επιμόρφωση των stewards/securities.

n Τη διοργάνωση εκπαιδεύσεων για το προσωπικό της Αστυνομίας, σε συνεργασία με UEFA/FIFA και εξειδικευμένες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

n Τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποστήριξη του έργου της ΔΕΑΒ.

Στην παρουσίαση του 18μηνου απολογισμού των μέτρων για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, έγινε λόγος για καθιέρωση μιας νέας κουλτούρας στα γήπεδα, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου από τον Φεβρουάριο του 2024 έως σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο συγκεκριμένο διάστημα διεξήχθησαν 1.027 αγώνες σε Super League, Κύπελλο ποδοσφαίρου και Basket League και επιβλήθηκαν από τη ΔΕΑΒ πρόστιμα συνολικού ύψους 1,374 εκατ. ευρώ. Επίσης, τοποθετήθηκαν 2.597 σύγχρονες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, που καλύπτουν όλους τους χώρους των γηπέδων, ενώ υπήρξαν πάνω από 10 τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα προς το αυστηρότερο και έγιναν 604 συλλήψεις.

Ακόμα, στο ίδιο διάστημα, εκδόθηκαν ψηφιακά 1.485.012 προσωποποιημένα εισιτήρια (67% στο ποδόσφαιρο, 33% στο μπάσκετ), εκ των οποίων 235.340 ανηλίκων και 26.018 αλλοδαπών, ενώ διατυπώθηκαν και 17.139 αιτήματα εξυπηρέτησης στο support.gov.gr.