Τι θα πει ο Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή

Με φόντο την εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς εκκρεμότητες της χώρας με γειτονικά κράτη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί σήμερα το πρωί ενώπιον των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, τα οποία και θα ενημερώσει εφ’ όλης της ύλης για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τους σχεδιασμούς του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της σημερινής ενημέρωσης από τον Γιώργο Γεραπετρίτη προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή θα είναι η επικείμενη μετάβαση του ίδίου στη Λιβύη – το πιθανότερο μεταξύ 5 και 7 Ιουλίου – για διπλωματική επαναπροσέγγιση και με τις δύο πλευρές, σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Επ’ αυτού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να πληροφορήσει αναλυτικά τα μέλη της επιτροπής όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ήδη η Ελλάδα με ορίζοντα τις δύο αποστολές στη Λιβύη (μαζί με εκείνη για το Μεταναστευτικό στις 8 Ιουλίου με τον ευρωπαίο Επίτροπο Μπρούνερ, τον Θάνο Πλεύρη και τους υπουργούς Μετανάστευσης Ιταλίας και Μάλτας) καθώς επίσης και για τα διαπραγματευτικά «όπλα» με τα οποία οδεύει προς τις επικείμενες διαβουλεύσεις με την ανατολική και δυτική πλευρά της διχασμένης χώρας.

Ενημέρωση αναμένεται να δοθεί από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και αναφορικά με τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – με τον ίδιο μάλιστα να έχει μιλήσει πρόσφατα και με τον Ιρανό ΥΠΕΞ – ενώ βέβαιο θεωρείται πως θα συζητηθεί και το θέμα τη; Γάζας.

Άλλα ζητήματα επί των οποίων – εφόσον υπάρξει χρόνος – είναι δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα ζητήσουν ενημέρωση είναι αναμφίβολα η Μονή Σινά και η προσπάθεια που καταβάλλεται μεταξύ των δύο πλευρών να βρεθεί μια λύση τόσο για τον λατρευτικό χαρακτήρα της Μονής όσο και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Με αφορμή το κείμενο που επεξεργάζονται Αθήνα και Κάιρο για τη Μονή Σινά, οι δύο ΥΠΕΞ συνομιλούν τακτικά οπότε και από αυτό το μέτωπο θα έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης νεότερα, για τα οποία θα ενημερώσει τα μέλη της αρμοδιας επιτροπής και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στη διμερή, στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου. Ο ρόλος του Καϊρου αποδεικνύεται κρίσιμος και για την υπόθεση της Λιβύης, καθώς όπως έγινε γνωστό από δημοσίευμα, η Αίγυπτος ζήτησε τα τελευταία 24ωρα από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν προκειμένου να μπει φρένο στην κύρωση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού και από την πλευρά Χαφτάρ.

Πάγιο θέμα συζήτησης, επίσης, σε ενημερώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ στα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι τα ελληνοτουρκικά, με την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό να έχει «κλειδώσει» για τις 16 – 17 Ιουλίου, την ώρα που για το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα ακόμη αναζητείται μεταξύ των δύο πλευρών η κατάλληλλη ημερομηνία, αν και αρχικώς το ΑΣΣ είχε τοποθετηθεί χρονικά «εντός του θέρους».

Δεν αποκλείεται να τεθούν ερωτήματα και για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου που δείχνει να έχει προσώρας «παγώσει» καθώς και για τα Θαλάσσια Πάρκα, η ανακοίνωση της δημιουργίας των οποίων είναι θέμα χρόνου από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο σημερινό πλαίσιο θα είναι σε θέση να ενημερώσει τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής και για το πρόσφατο τετ α τετ που είχε με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στη Χάγη, ο οποίος και αναμένεται το προσεχές διάστημα στην Αθήνα.

Ακόμη ένα πεδίο για το οποίο θα υπάρξει ενημέρωση απο τον Γιώργο Γεραπετρίτη προς τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων – είτε σε αυτή, είτε σε επόμενη συνεδρίαση – είναι οι κινήσεις της Ελλάδας σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.