Μεγάλη επιχείρηση ΑΑΔΕ: Ψάχνει μέσω ΑΦΜ τα 415 εκατ. ευρώ που έκαναν «φτερά» στις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανάκτησης των «κλεμμένων» επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να καταλήξουν οι υπαίτιοι απλώς με χρέη προς το Δημόσιο αντίστοιχα των επιδοτήσεων, καθώς το «ζεστό» χρήμα που ενθυλάκωσαν έχει κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό σε ακίνητα, θηριώδη τζιπάκια, πισίνες και άλλες παρεμφερείς επενδύσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η ειδική ομάδα που αναμένεται να συσταθεί άμεσα, θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να εντοπίσει όλους εκείνους τους «αγρότες» που πήραν παράνομες επιδοτήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα αρχίσει η προσπάθεια της ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινήσει κύκλος πολλαπλών και εκτεταμένων διασταυρώσεων στην περίμετρο των οποίων θα βρεθούν όλοι οι αγρότες ανά χρονιά – ως και το 2016 – ξεκινώντας από αυτούς που πήραν τα μεγαλύτερα ποσά. Θα πραγματοποιηθεί σύγκριση των δηλωμένων στρεμμάτων με τις δηλωμένες ιδιοκτησίες (Ε9) και τα δηλωμένα μισθωτήρια με εύλογη αξία και για τα ζώα θα γίνει έλεγχος των τιμολογίων αγοραπωλησίας και σύγκριση με το δηλωμένο ζωικό κεφάλαιο για επιδοτήσεις.

Η βεβαίωση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που θα προκύψουν από τις διασταυρώσεις, θα πραγματοποιηθεί βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), με πρόβλεψη δέσμευσης λογαριασμών για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Οι παράνομες επιδοτήσεις θα αναζητηθούν από τους υπόλογους αγρότες, στους οποίους είναι «χρεωμένες» οι ενισχύσεις και όχι από τους διάφορους μεσάζοντες, που έκαναν διευκολύνσεις με το αζημίωτο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια μακρά και επίπονη διαδικασία λόγω του μεγέθους της «διόρθωσης» (415 εκατ. ευρώ), τη χρονοβόρα διαδικασία των διασταυρώσεων και κυρίως τις δαιδαλώδεις διαδρομές των παρανομιών με αιχμή τις αλλεπάλληλες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να καλύπτονται τα ίχνη.

Σημειωτέον, τα 415 εκατ. ευρώ της επίμαχης απόφασης της Κομισιόν αφορούν οριζόντιες διορθώσεις. Συνεπώς οι Κοινοτικοί δεν γνωρίζουν ούτε πόσα ΑΦΜ (αγρότες) έχουν πάρει παράνομες επιδοτήσεις, ούτε ποιοι είναι αυτοί. Αυτό που διαπίστωσαν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν είναι τα «κενά» στις διαδικασίες των ενισχύσεων, που αντιστοιχούν συνολικά σε 415 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων, από το 2016 ως και το 2023.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η «τύχη» που θα έχει η προσβολή – έφεση – που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση επί της απόφασης, χωρίς ωστόσο αυτή η διαδικασία να επηρεάζει ουσιαστικά τις υπόλοιπες ενέργειες ανάκτησης των παράνομων επιδοτήσεων.

Είναι σαφές, ότι η Κομισιόν θα παρακρατήσει τα 415 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις του 2026. Βάσει Κανονισμού, το ποσό μπορεί να κατανεμηθεί σε 3 δόσεις (2026, 2027, 2028), εφόσον, όμως, συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να μην επιβαρυνθούν δε όλοι οι αγρότες, νόμιμοι και παράνομοι, τα χρήματα (είτε τα 415 εκατ. ευρώ είτε 138 εκατ. ευρώ ανά έτος) θα καλυφθούν κατ’ αρχάς από τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα αντισταθμίσει τις απώλειες όταν και όποτε αποδώσει το «μεγάλο κυνήγι» των παράνομων επιδοτήσεων.

Από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του 2026, και εν προκειμένω, το εύρος των προωθούμενων φοροελαφρύνσεων με έμφαση στην άμεση φορολογία. Αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τονίζουν πάντψς ότι το πλάνο των ελαφρύνσεων δεν πρόκειται να κλονιστεί εκτός και αν στην πορεία προκύψουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες ενδογενείς ή εξωγενείς οι οποίοι αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση των σχεδίων.