
Μαίνεται το πύρινο μέτωπο που καίει από χθες το απόγευμα (2/7) στο Λασίθι, στον Δήμο Ιεράπετρας, και συγκεκριμένα σε περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Φέρμα, Αχλιά και Αγία Φωτιά.
Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε κατοικημένες περιοχές, ενώ έγιναν αρκετές εκκενώσεις οικισμών. Σπίτια έχουν καεί, ενώ κινδύνευσαν και ξενοδοχειακές μονάδες. Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και θερμοκήπια.
Ενημέρωση από την Πυροσβεστική: Πολλές διάσπαρτες εστίες στην Ιεράπετρα – Χωρίς ενεργό μέτωπο η Βουρβουρού Χαλκιδικής
Ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ιεράπετρα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Οι ριπές των ανέμων στην περιοχή φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες, δυσκολεύοντας πολύ το πυροσβεστικό έργο.
Την ίδια ώρα, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή τη στιγμή η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες χθες στη Βουρβουρού Χαλκιδικής
Ολόκληρη η ενημέρωση από την Πυροσβεστική:
«Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή τη στιγμή η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες χθες στη Βουρβουρού Χαλκιδικής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις πραγματοποιούν διαβροχή.
Σε όλη την περίμετρο της επιχειρούν 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες δασών κομάντος, 49 οχήματα.
Ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εθελοντές, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο συντονισμός των δυνάμεων πραγματοποιείται από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες χθες στην Ιεράπετρα της Κρήτης, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν από την Αττική αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες.
Οι ριπές των ανέμων στην περιοχή φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες, δυσκολεύοντας πολύ το πυροσβεστικό έργο.
Επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 46 οχήματα και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Για την πυρόσβεση έχουν διατεθεί δέκα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.
Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Επίσης, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ ανάλογα έχει κινητοποιηθεί και το Λιμενικό Σώμα.
Τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ιεράπετρα συντονίζει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο απολογισμός πιθανών ζημιών σε υποδομές και κατοικίες θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Θεόδωρου Βάγια.
Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν μεταβεί σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα για την διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών.
Διανύουμε τον τρίτο και δυσκολότερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου.
Ο Ιούλιος διαχρονικά χαρακτηρίζεται ως ο θερμότερος μήνας με την συνοδεία ισχυρών ανέμων.
Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν την επικινδυνότητα τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση όλων μας να συντηρούμε καθαρούς τους παιδικούς και ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας μας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».
Ιεράπετρα: Επιχειρούν τα εναέρια μέσα – Ποια η εικόνα στα τρία ενεργά μέτωπα
Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στον δήμο Ιεράπετρας, από νωρίς χθες το απόγευμα. Παράλληλα, εκατοντάδες τουρίστες εγκατέλειψαν τα καταλύματά τους και συγκεντρώθηκαν στο κλειστό γήπεδο Ιεράπετρας, ενώ τουλάχιστον χίλιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα Φέρμα, την Αγιά Φωτιά, τα Αχλιά, τη Γαλήνη και το Κουτσουνάρι.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η μεγάλη πυρκαγιά που κινείται ανάλογα με τη φορά των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, έχει «σπάσει» σε τρία μέτωπα, τη Γαλήνη, τα Φέρμα και κινείται προς Κουτσουνάρι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίσει η ΕΡΤ.
Ωστόσο, η συνδρομή των εναέριων μέσων είναι καθοριστική καθώς φαίνεται πως περιορίζει την ορμή της φλόγας, ενώ συνεχίζουν τη μάχη και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Το μέτωπο της φωτιάς έκαιγε όλη τη νύχτα αγροτοδασικές εκτάσεις για πολλά χιλιόμετρα ενω έφτασε ακόμα και σε σπίτια και θερμοκήπια. Ο αέρας έφτανε τα 10 μποφόρ δημιουργώντας στροβιλισμούς και επεκτείνοντας τη φωτιά ακαριαία. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικων δυνάμεων, η φωτιά κέρδισε τη μάχη με σύμμαχο τους ανέμους.
Στη μάχη κατά της σαρωτικής αυτής φωτιάς ρίχτηκαν εκατοντάδες πυροσβέστες και ομάδες δασοκομάντος με τη συνδρομή 3 ελικοπτέρων, μαζί με υδροφόρες του Δήμου και ιδιωτών καθώς και μηχανήματα έργου.
Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου: Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα σπίτια έχουν καεί
Ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεφερειάρχης Λασιθίου μίλησε στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και η φωτιά είναι πολύ δυνατή».
Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα εναέρια μέσα».
«Τη νύχτα, λόγω της έλλειψης των εναέριων μέσων, επικεντρωθήκαμε όλοι στο να σώσουμε ό,τι γίνεται περισσότερο από τα σπίτια. Έγινε μια ουσιαστική εκκένωση σε πολλά ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής όπου μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Ιεράπετρας», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα για το «πόσα σπίτια έχουν καεί» και σχολίασε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς και την πυροσβεστική και θα έχουμε πληρέστερη εικόνα για το μεγέθος της καταστροφής».
Για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, σημείωσε ότι «όλο το βράδυ δεν είχαμε φως. Δεν είχαμε σήμα στα περισσότερα σημεία».
Φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο: