
Ο θάνατος του πορτογάλου ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ Ντιόγκο Ζότα προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Διαβάζεις τις λεπτομέρειες του θανάτου του και ανατριχιάζεις. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής βρήκε τον θάνατο σε ένα τραγικό δυστύχημα: η Λαμποργκίνι του έφυγε από τον δρόμο – συνεπιβάτης του στο μοιραίο ταξίδι κι ο αδελφός του Αντρε Σίλβα που έφυγε κι αυτός από τη ζωή, επίσης ποδοσφαιριστής, λιγότερο προικισμένος και διάσημος αλλά πιο νέος. Το δυστύχημα συνέβη στη Βόρεια Ισπανία, στο 65ο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου A-52, κοντά στη διοικητική περιφέρεια Παλάσιος ντε Σανάμπρια. Από τα βίντεο και τις φωτογραφίες διαπιστώνει κανείς πως δεν υπήρχε τίποτα το επικίνδυνο στον δρόμο: πρόκειται για εθνική οδό. Ο Πορτογάλος πήγαινε στο Σανταντέρ για να πάρει πλοίο και να πάει στην Αγγλία για να ξεκινήσει προετοιμασία με τη Λίβερπουλ. Είχε πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα και γι’ αυτό οι γιατροί τού έκαναν τη σύσταση να μην ταξιδέψει με αεροπλάνο. Καθώς φαίνεται σε μία προσπέραση, που αποδείχτηκε μοιραία, το λάστιχο του πανάκριβου αυτοκινήτου του κλάταρε – το αμάξι τυλίχθηκε στις φλόγες. Να σημειωθεί πως ήταν πατέρας τριών παιδιών και πως παντρεύτηκε τη γυναίκα του στην Ισπανία μόλις δώδεκα μέρες πριν. Πριν μάλιστα από μόλις μία ημέρα είχε αναρτήσει και βίντεο από τον γάμο του: μοιάζουν κι αυτός και η γυναίκα του τρισευτυχισμένοι.
Αδελφός
Ο Ζότα υπήρξε ένας σπουδαίος παίκτης που αγωνιζόταν σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Ο αδελφός του, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στα τμήματα υποδομής της Πόρτο αλλά και στην Πάσος Φερέιρα, αγωνιζόταν κι αυτός ως επιθετικός – πιο πολύ όμως ως κρυφός σέντερ φορ: τελευταίος σταθμός της καριέρας του η Πεναφιέλ. Η φωτογραφία των δύο με την οποία η Πόρτο τους αποχαιρέτησε προκαλεί συγκίνηση: βλέπεις δύο πιτσιρίκους με χαμόγελο και μια μεγάλη βεβαιότητα ότι έχουν τη ζωή μπροστά τους. Μια ζωή που διακόπηκε εξαιτίας ενός κλαταρισμένου λάστιχου τη στιγμή μιας προσπέρασης.
Αδικία
Ο Ζότα φαίνεται ότι πλήρωσε την αγάπη του για την ταχύτητα και προφανώς και μια κακιά στιγμή. Ο θάνατός του αφήνει την αίσθηση μιας μοναδικής αδικίας – έτσι είπαν και ο Γιούργκεν Κλοπ που τον απέκτησε στη Λίβερπουλ βλέποντάς τον να κάνει σπουδαία πράγματα στη Γουλβς, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που τον ήθελε πάντα στο πλευρό του στην Εθνική Πορτογαλίας,. Η είδηση του θανάτου είναι από αυτές που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις. Κυρίως γιατί θεωρείς αυτού του τύπου τους διάσημους ποδοσφαιριστές άτρωτους σούπερ ήρωες. Δυστυχώς δεν είναι…
Ηρωες
Σούπερ ήρωες ήταν για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ που κέρδισαν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: συμπληρώθηκαν σήμερα είκοσι ένα χρόνια. Είναι εντυπωσιακό αλλά από όλη εκείνη την ομάδα των ηρώων λίγοι σχετικά παραμένουν ενεργοί στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Νικοπολίδης, ο Δέλλας, ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο Μπασινάς, ο Βενετίδης, ο Τσιάρτας, ο Καραγκούνης, ο Γιαννακόπουλος απέκτησαν δίπλωμα προπονητή, αλλά οι τρεις τελευταίοι δεν ανέλαβαν ομάδες. Ο Γεωργιάδης δουλεύει πως υπεύθυνος Ακαδημιών στην ΑΕΚ μετά το πέρασμα από τον ΠΑΟΚ. Ο Μπασινάς θα δοκιμάσει ως τεχνικός διευθυντής στην Κηφισιά. Ο Τσιάρτας δουλεύει ως αναλυτής με τον Ράφα Μπενίτεθ. Ο Τάκης Φύσσας είναι ενεργός παράγοντας του ΠΑΟ, ενώ παραγοντικές θέσεις κάλυψαν και ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Κώστας Κατσουράνης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Ζήσης Βρύζας – ο τελευταίος σήμερα δουλεύει ως μάνατζερ, ενώ οι άλλοι τρεις είναι σχολιαστές. Ως τεχνικός διευθυντής του Αρη και σχολιαστής παιχνιδιών της Εθνικής αργότερα προσπάθησε να κάνει καριέρα και ο Χαριστέας, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τα πάει πολύ καλύτερα ο Νίκος Νταμπίζας ως σχολιαστής, ενώ και ως τεχνικός διευθυντής δούλεψε παλιότερα στον ΠΑΟ και σήμερα επιχειρεί ένα ενδιαφέρον restart στον ΟΦΗ. Δεν θυμάμαι να έχουν ασχοληθεί μετά το τέλος της καριέρας τους με ομάδες παίκτες όπως ο σεμνός Μιχάλης Καψής, ο Βασίλης Λάκης που αν θυμάμαι καλά ασχολήθηκε με Ακαδημίες ποδοσφαίρου, ο Κώστας Χαλκιάς και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης. Ο τελευταίος είναι επιχειρηματίας, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη και κατέβηκε και για βουλευτής με τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές στον Νομό Ιωαννίνων χωρίς να τα καταφέρει να εκλεγεί. Νίκες στην πολιτική είχε ο κάποτε αρχηγός της Εθνικής Θοδωρής Ζαγοράκης που έγινε ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, πριν πολιτευθεί και με το ΠΑΣΟΚ. Τελικά νομίζω πως τον κέρδισε η τηλεόραση, αν και με τον Ζαγόρ δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για τίποτα!
Προσωπικότητα
Εχει ενδιαφέρον ότι από εκείνη την Εθνική βγήκαν τελικά πιο πολλοί σχολιαστές από προπονητές, αλλά δεν είναι και παράξενο: έχοντας γνωρίσει τα πιο πολλά από αυτά τα παιδιά όταν ακόμα έπαιζαν ποδόσφαιρο πρέπει να πω ότι όλοι τους ήταν εξαιρετικοί στην τέχνη της συζήτησης. Κι αυτό, όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές, πάντα το θεωρώ σημάδι προσωπικότητας.
Ουαί, ουαί
Από όλους τους ήρωες του 2004 οι μόνοι που σήμερα δουλεύουν στην Εθνική είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, στη διεύθυνση των εθνικών ομάδων, και ο Φάνης Κατεργιαννάκης που είναι προπονητής τερματοφυλάκων. Εμεινε πολύ καιρό στην Εθνική ο Φύσσας και έκαναν μικρά περάσματα ο Καραγκούνης, ο Μπασινάς και ο Γιαννακόπουλος. Δεν μου προκαλεί την παραμικρή εντύπωση ότι η ΕΠΟ δεν κατάφερε να τους αξιοποιήσει. Οι πολλοί από τους έλληνες ποδοσφαιροπαράγοντες της ομοσπονδίας είχαν πρόβλημα με το γεγονός ότι οι κάποτε πρωταθλητές Ευρώπης είναι παιδιά με άποψη. Οταν ανέλαβε πρόεδρος της ομοσπονδίας ο Ζαγοράκης τον έτρεψαν σε φυγή. Κι όταν κατέβηκαν ως υποψήφιοι για τη διοίκηση της ομοσπονδίας κάποιοι από τους κάποτε παίκτες του Ρεχάγκελ τους αντιμετώπισαν μάλλον ως πρόβλημα για τον χώρο. Σήμερα βέβαια τους τιμούν. (Ουαί, ουαί υμίν κτλ. κτλ.).
Καλορίζικος
Επειδή το έγραφα τις προάλλες και δεν θέλω να μείνει η εκκρεμότητα μετά και την τυπική απόκτηση των μετοχών της ΚΑΕ Αρης, μάθαμε ποια είναι τα χρήματα που θα βάλει αρχικά ο Ρίτσαρντ Σιάο. Οπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Αρης Λευτέρης Αρβανίτης, είπε ότι η αποπληρωμή των χρεών της ΚΑΕ από τη διοίκηση Σιάο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ για αυτόν τον λόγο θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ: δεν τα λες εντυπωσιακά τα χρήματα αυτά – ειδικά αν σκεφτείς ότι ο Βεζένκοφ παίρνει 4 εκατ. ευρώ κι ο Ναν κάτι παραπάνω. Αλλά είναι μια αρχή. Κι αν πληρωθούν τα χρέη, η προσφορά είναι μικρή αλλά ουσιαστική. Καλορίζικος λοιπόν.