Οικονομική Αστυνομία και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, να εντοπίσουν τα «κόκκινα» ΑΦΜ, όσους δηλαδή εισέπραξαν ευρωπαϊκό χρήμα χωρίς να το δικαιούνται, και το δύσκολο έργο της ανάκτησης των παράνομων αγροτικών ενισχύσεων, δηλαδή της επιστροφής των κλεμμένων ακόμα και με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
Η πρώτη σύσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναλαμβάνει και τον κρίσιμο ρόλο της επικοινωνιακής διαχείρισης και ενημέρωσης για τις έρευνες. Στη σύσκεψη δόθηκαν οι πρώτες κατευθύνσεις, ενώ τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη επίσπευσης των ελέγχων και επιβολής κυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ξεκίνησε η διαμόρφωση του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου από την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ για να «τρέξουν» άμεσα οι διασταυρώσεις, ξεκινώντας από τις υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά επιδοτήσεων. Στο κάδρο βρίσκεται και το Εθνικό Απόθεμα, μέσω του οποίου ενισχύονται οι νέοι αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι στην αγροτική δραστηριότητα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα πολλά λεφτά προέρχονται από το Εθνικό Απόθεμα. Από κόσκινο θα περάσουν καλλιέργειες, βοσκοτόπια, μισθωτήρια γης, γεωργικές δραστηριότητες, αιγοπρόβατα και πληρωμές.
Η διαδικασία των διασταυρώσεων είναι σύνθετη λόγω του πλήθους των δεδομένων που αφορούν τις δηλώσεις εκτάσεων, τα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, μισθωτήρια), τις πληρωμές των επιδοτήσεων. Η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της στοιχεία από τις δηλώσεις Ε9 (ιδιόκτητες εκτάσεις), τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια (μισθωμένες εκτάσεις) και τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων. Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, απαιτείται πρόσβαση σε δεδομένα που τηρούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι να ψηφιστεί από τη Βουλή η διάταξη του νέου Τελωνειακού Κώδικα που προβλέπει την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, η οποία αποκτά πλήρη πρόσβαση σε κτίρια, αρχεία και πληροφορίες, θα αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία να συλλέξει τα στοιχεία που απαιτούνται από τον Οργανισμό για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις των δεδομένων.
Για κάθε ΑΦΜ που θα ολοκληρώνεται ο έλεγχος και θα αποκαλύπτονται παρατυπίες, θα ξεκινά αμέσως η διαδικασία ανάκτησης των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν παράνομα, με αρμόδιο παράγοντα να δηλώνει χαρακτηριστικά «μακάρι οι παράνομες ενισχύσεις να μην έγιναν ταξίδια και ψώνια και να έγιναν καταθέσεις, σπίτια, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις».
Το πρόστιμο
των 415 εκατ. ευρώ
Η ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αγροτικών επιδοτήσεων, με τη συνδρομή της task force, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα προκειμένου να μειωθεί η δημοσιονομική επίδραση του προστίμου των 415 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα 415 εκατ. ευρώ αφορούν διοικητικές κυρώσεις που σχετίζονται με κακοδιαχείριση και ελλιπείς ελέγχους την περίοδο 2016-2023 και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην Κομισιόν δεν γνωρίζουν ούτε πόσοι ΑΦΜ, δηλαδή πόσοι αγρότες, έχουν πάρει παράνομες επιδοτήσεις, ούτε ποιοι είναι αυτοί. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει προσφυγή επί του προστίμου με στόχο τη μείωσή του, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση της κατανομής του προστίμου, δηλαδή σε πόσες δόσεις θα σπάσει και ποια έτη θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα ποσά των προστίμων με βάση την κοινοτική πρακτική παρακρατούνται από αγροτικές επιδοτήσεις στο μέλλον, με την παράλληλη απαίτηση να ανακτηθούν από όσους τα έλαβαν παρατύπως ή παρανόμως. Η Κομισιόν έχει αποφασίσει την παρακράτηση του ποσού από τις αγροτικές ενισχύσεις του 2026, με δυνατότητα επιμερισμού σε τρεις δόσεις.