
Τον αδελφό του υπουργού Δικαιοσύνης προκρίνει η πλειοψηφία στη Βουλή για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία πρώτευσε ο Βασίλης Φλωρίδης, κόντρα μάλιστα στην κυβερνητική «γραμμή» που φέρεται να προκρίνει τον Κώστα Τζαβέλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αδελφός του Γιώργου Φλωρίδη έλαβε 17 ψήφους, ενώ το «φαβορί», ο Τζαβέλλας, έλαβε 14 και τρίτη ήρθε η Μαρία Γκανέ με 12. Για τα πολιτικά μαθηματικά, αρκεί να σημειώσω ότι η ΝΔ διαθέτει 15 βουλευτές-μέλη στη Διάσκεψη από τα 28 του συνόλου και ο καθένας μπορεί να ψηφίσει θετικά σε παραπάνω από έναν υποψήφιο. Παραμένει συνεπώς γρίφος για το ποιος νεοδημοκράτης (τουλάχιστον ένας) ξέφυγε από τη γραμμή υπέρ Τζαβέλλα και ποιοι αντιπολιτευόμενοι εξασφάλισαν την πρωτιά του Φλωρίδη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης των υποψηφίων, πάντως, η συγγένεια του Φλωρίδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ειδικά να επιμένει στο θέμα με την αναμενόμενη ένταση, σε σημείο που κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν πως ίσως και να κατάφερε να προκαλέσει τη συμπάθεια κάποιων βουλευτών για τον Φλωρίδη.
Σύγκρουση εισηγήσεων
Επισημαίνω ότι στην ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, πρώτος σε ψήφους από τους συναδέλφους του είχε έρθει ο Κώστας Τζαβέλλας, με τον Αναστάσιο Σκάρα και τον Βασίλη Φλωρίδη να ακολουθούν ως οι τρεις προτεινόμενοι. Αρα η Διάσκεψη των Προέδρων χθες «διαφώνησε» και πάλι με τη γνώμη των δικαστών, όπως έκανε και προ ημερών στην ψηφοφορία για την επόμενη πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για την οποία προέκρινε την Αναστασία Παπαδοπούλου, που είχε έρθει τέταρτη στην ψηφοφορία μεταξύ των συναδέλφων της. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όλα αυτά είναι εισηγήσεις και τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντοτε η κυβέρνηση.
Και οι υποκλοπές
Αιχμές, όμως, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης και προς τον Κώστα Τζαβέλλα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των υποκλοπών. Βλέπετε, ο ίδιος είχε περάσει από την ΕΥΠ ως εισαγγελέας την επίμαχη περίοδο που είχαν ξεκινήσει οι παράλληλες παράνομες παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator και, σύμφωνα με το υλικό της σχετικής δικογραφίας, ήταν εκείνος που είχε υπογράψει τις διατάξεις παρακολούθησης του τότε Οικονομικού Εισαγγελέα και μετέπειτα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστου Μπαρδάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, του Γιώργου Μυλωνάκη και της συζύγου του και πολλών άλλων (πριν πάρει τη σκυτάλη η συνάδελφός του, Βασιλική Βλάχου). Ερωτηθείς σχετικά από τον Παναγιώτη Δουδωνή στη χθεσινή Διάσκεψη, ο Τζαβέλλας υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των υπογραφών του. Οπως είναι φυσικό, όμως, αρνήθηκε να σχολιάσει, παρά τις σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την απουσία αιτιολογίας για την παρακολούθηση.
Εκτός φυλακής δύο χρυσαυγίτες
Ο ένας μετά τον άλλον οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες παίρνουν εξιτήριο από τις φυλακές τις τελευταίες μέρες. Με βάση βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφυλακίστηκαν χθες ο Χρήστος Παππάς και ο Ηλίας Παναγιώταρος, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η Ομάδα Αλήθειας και τα… μικρογεύματα
Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αδωνη Γεωργιάδη, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στόχευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Αφού ήξερε γιατί δεν έκανε τίποτα και φορτώνει στον ελληνικό λαό πρόστιμο 1 δισ. ευρώ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Ομάδα Αλήθειας, «σας πιάσαμε με άλλη γίδα στην πλάτη και αντί να πείτε συγγνώμη που ο κεντρικός μηχανισμός προπαγάνδας πληρωνόταν από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εσείς κάνατε πάρτι». Ο Γεωργιάδης ανταπάντησε ρωτώντας σε υψηλή ένταση «ποιος σας πιστεύει στην Ελλάδα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει τίποτα και δεν ντρέπεστε;». Ε, κάπου εκεί πια το πράγμα έγινε προσωπικό, με τον Ανδρουλάκη να υπενθυμίζει ότι ο Γεωργιάδης «έλεγε ότι δεν υπάρχει πιο διεφθαρμένο κόμμα από τη ΝΔ κι έγινε μετά αντιπρόεδρός της» χαρακτηρίζοντάς τον «Jimmy Jump της πολιτικής». Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Επικαλούμενος συνομιλία της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία εμφανίζεται ένας «Γρηγόρης», ρώτησε: «Ποιον Γρηγόρη εννοεί; Τον… Μικρογεύματα; Ή αυτόν που διώξατε στη μεγάλη υπόθεση των υποκλοπών; Καλό θα είναι όταν φωνάζετε, να σκέφτεστε ότι υπάρχει λαός που μας παρακολουθεί».