Allan: Όλοι μας νοιώθουμε ένα κόμπο στο στομάχι

Σε μία εις βάθος και χωρίς θεματικούς περιορισμούς συζήτηση με την πρωθυπουργό της Βικτώριας, Jacinta Allan, ο «Νέος Κόσμος» έθεσε ερωτήματα και έθιξε ζητήματα που απασχολούν τόσο την ελληνική παροικία όσο και την ευρύτερη κοινωνία της Πολιτείας.

Η κα Allan άνοιξε τις πόρτες του γραφείου της την Τετάρτη, 2 Ιουλίου, και μίλησε στον Φώτη Καπετόπουλο για μια σειρά καίριων θεμάτων — από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Βικτώριας και τις, κατά την ίδια, αισιόδοξες προοπτικές, έως τις πιέσεις που ασκούν στις «τσέπες» και πολλών αναγνωστών μας, οι φόροι γης και μισθοδοσίας, το μέλλον των εθνοτικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και τη θέση της ελληνικής και πολυπολιτισμικής δημιουργικής βιομηχανίας στο πολιτισμικό τοπίο της Πολιτείας.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κα Allan καλείται να διαχειριστεί μια υπόθεση που έχει κλονίσει τόσο την ίδια όσο και κάθε πολίτη της Βικτώριας τις τελευταίες ημέρες.

Πρόκειται για τη σοκαριστική είδηση ότι ο 26χρονος Joshua Dale Brown, εργαζόμενος στην παιδική μέριμνα στη Μελβούρνη, αντιμετωπίζει περισσότερες από 70 κατηγορίες για φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος βρεφών και νηπίων σε παιδικό κέντρο φροντίδας στο Point Cook.

«Κάθε γονέας, παππούς και γιαγιά σήμερα νιώθει άρρωστος στο στομάχι», δήλωσε η κα Allan.

Το ερώτημα όμως που γεννιέται -εύλογα- σε πολλούς είναι: Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο;

«Κάθε γονέας, κάθε παππούς και γιαγιά, κάθε πολίτης της Βικτώριας, αναρωτιέται το ίδιο, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση», δήλωσε η Jacinta Allan.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό (powerful) ερώτημα το οποίο δεν απαντάται εύκολα (challenging to answer)».

Χωρίς να θέλει να επηρεάσει την εν εξελίξει έρευνα της Αστυνομίας της Βικτώριας, η κα Allan αναφέρθηκε σε ζητήματα που αντιλαμβάνεται ως βαθύτερα συστημικά.

Το ισχύον πλαίσιο που διέπει την παιδική μέριμνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο «δεν είναι αρκετά ισχυρό», τόνισε.

Την Τετάρτη η κα Allan ανακοίνωσε μια σειρά επειγόντων μέτρων, τα οποία η Πολιτεία έχει αναλάβει να υλοποιήσει.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι η Βικτώρια θα δημιουργήσει δικό της μητρώο για τους εργαζόμενους στον τομέα της παιδικής φροντίδας, «παρόμοιο με αυτό που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς».

Το εν λόγω μητρώο, είπε, «θα παρακολουθεί κάθε εργαζόμενο στον τομέας της παιδικής φροντίδας σε ολόκληρη την Πολιτεία», εξαλείφοντας την ανάγκη για συνεχείς ελέγχους από κέντρο σε κέντρο, και καθιστώντας ένα «συστημικό» εργαλείο.

«Δεν περιμένουμε πλέον μία λύση σε εθνικό επίπεδο. Ο εθνικός έλεγχος των ατόμων που εργάζονται με παιδιά (WWCC) προχωρά με αργούς ρυθμούς …».

Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός των επόμενων δύο μηνών, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι η Βικτώρια θα επιβάλει πρόστιμα ύψους 50.000 δολαρίων στα κέντρα παιδικής φροντίδας που δεν θα εφαρμόσουν την ομοσπονδιακή απαγόρευση χρήσης προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η πρωθυπουργός της Βικτώριας τόνισε ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι εργαζόμενοι στην παιδική φροντίδα «είναι καλοί άνθρωποι που επιτελούν ένα ζωτικής σημασίας έργο».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η υπόθεση αυτή έχει τρομοκρατήσει ολόκληρο τον κλάδο».

Παρά τους προφανείς περιορισμούς στον έλεγχο όσων εργάζονται με παιδιά (WWCC), ο φερόμενος δράστης, όπως ανέφερε, δεν είχε ποινικό μητρώο.

«Ενισχύουμε τη διαδικασία αξιολόγησης και εισάγουμε μηχανισμούς για την ανάκληση της πιστοποίησης σε όσους τους απαγορεύεται να εργάζονται σε περιβάλλοντα προσχολικής ηλικίας».

«Πρόκειται για [μέτρα] πρόληψης – και [η εφαρμογή τους] είναι επείγουσα».

«Οι γονείς αξίζουν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο σύστημα που φροντίζει τα παιδιά τους», δήλωσε η κα Allan στον «Νέο Κόσμο».

Ο Φώτης Καπετόπουλος από τον «Νέο Κόσμο» (στηδεξιά θέση του καναπέ) με τον Marco Patavino από την «Il Globo» και την πρωθυπουργό της Βικτώριας, Jacinta Allan, την Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2025. Φωτογραφία: Supplied

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Σε ό,τι αφορά το χρέος της Βικτώριας, η κα Allan ακούστηκε καθησυχαστική προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

Η προσοχή της είναι εστιασμένη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, στην αντιμετώπιση των αδικιών στην κατανομή του GST και στη συνέχιση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Είμαστε η μόνη Πολιτεία που έχει δημοσιεύσει δημοσιονομική στρατηγική μετά την πανδημία του COVID», τόνισε.

«Τηρούμε ένα σχέδιο πέντε βημάτων. Τα επίπεδα του χρέους ως προς το μέγεθος της οικονομίας σταθεροποιούνται πλέον και αρχίζουν να μειώνονται».

Η κα Allan επεσήμανε ότι τα έσοδα της Βικτώριας υπερβαίνουν τα έξοδα για το τρέχον οικονομικό έτος — «κάτι που μπορούν να ισχυριστούν μόνο η Νότια Αυστραλία και η Δυτική Αυστραλία».

«Η Νότια Αυστραλία παρουσιάζει ένα σχετικά μικρό πλεόνασμα και, ειλικρινά, δεν είναι τόσο μεγάλη ή δυναμική Πολιτεία όσο η δική μας. Όσο για τη Δυτική Αυστραλία, εκεί κυριολεκτικά ξεθάβουν πλούτο από το έδαφος».

Η κα Allan διαχώρισε αυστηρά την θέση της κυβέρνησής της από την αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τους Φιλελεύθερους, «δεν θα κάνουμε περικοπές σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής».

«Οι ίδιοι οι πολίτες που ανησυχούν για το χρέος και τους φόρους βασίζονται σε αυτές τις υπηρεσίες — στην παιδική προστασία, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια της κοινότητας», πρόσθεσε.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

Η κα Allan αναγνώρισε την ανησυχία των μεταναστών, ιδίως των Ελληνοαυστραλών, σε σχέση με τις οικονομικές πιέσεις που σχετίζονται με τον φόρο γης – ιδίως για όσους έχουν ένα ή παραπάνω επενδυτικά ακίνητα (investment properties).

«Για πολλούς, ιδιαίτερα για τις οικογένειες της εργατικής τάξης και τους μετανάστες, ο πλούτος τους δεν βρίσκεται σε μετοχές, αλλά στις κατοικίες τους», δήλωσε.

«Η πολιτική απάντηση είναι: ‘Δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε σήμερα’», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βικτώριας, συνοδεύοντας τα λόγια της με ένα διακριτικό κλείσιμο του ματιού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως… κάτι βρίσκεται στον ορίζοντα.

Η κα Allan επεσήμανε ότι η Πολιτεία «θα προβεί σε προσαρμογή των εσόδων, όπου αυτό είναι εφικτό», υπογραμμίζοντας παράλληλα μια κυβερνητική πολιτική που προβλέπει μείωση ή απαλλαγή από τον φόρο stamp duty για «εκτός σχεδίου» ακίνητα ( τα οποία αγοράζονται προτού κατασκευαστούν) όπως για διαμερίσματα, units και townhouses.

«Εάν διαθέτετε ένα κομμάτι γης και θέλετε να το υποδιαιρέσετε για την κατασκευή κατοικιών τύπου townhouses, θα απαλλάξουμε αυτά τα ακίνητα ‘εκτός σχεδίου’ από τον φόρο stamp duty», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του φόρου μισθοδοσίας, η κα Allan σημείωσε ότι η αύξηση του ορίου -σε σχέση με το ποσό μισθών που πρέπει να καταβάλει μια επιχείρηση προτού επιβληθεί ο φόρος- στο 1 εκατομμύριο δολάρια έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, «αφαιρώντας το [οικονομικό] βάρος για 6.000 επιχειρήσεις».

«Στην περιφερειακή Βικτώρια, διαθέτουμε ήδη τον χαμηλότερο φόρο μισθοδοσίας στη χώρα», πρόσθεσε.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ GST

Τα μακροχρόνια παράπονα της Βικτώριας για την κατανομή του GST παραμένουν «ηχηρά» στο μυαλό της πρωθυπουργού.

«Έχουμε μείνει πίσω κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που εισήχθη ο GST (Φόρος Αγαθών και Υπηρεσιών)», δήλωσε η κα Allan.

Ως μία από τις «πιο παραγωγικές» Πολιτείες της Αυστραλίας, η πρωθυπουργός της Βικτώριας επιθυμεί να διεκδικήσει την εναρμόνιση των Πολιτείων ως προς τα νομικά τους πλαίσια και τους κανονισμούς, τη μείωση της γραφειοκρατίας και ένα δικαιότερο μερίδιο από την κατανομή του GST.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers, ζήτησε τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την παραγωγικότητα στην Καμπέρα, με την πρωθυπουργό της Βικτώριας να δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει.

«Ζητούμε μια δομημένη, ομοσπονδιακή προσέγγιση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας», τόνισε.

Όπως επεσήμανε η κα Allan στο Australian Financial Review τον περασμένο μήνα, «η Βικτώρια διαθέτει το δικό της σχέδιο παραγωγικότητας, το οποίο σκοπεύουμε να φέρουμε στο τραπέζι».

Η ρύθμιση και ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελούν βασικούς στόχους για την πρωθυπουργό, η οποία υπογράμμισε ότι «η γραφειοκρατία συνεχίζει να επιβαρύνει τις επενδύσεις και την καινοτομία».

«Η Βικτώρια έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των κρατικών ρυθμιστικών φορέων έως το 2050 και επιδιώκουμε να συμμετάσχουμε σε ένα εθνικό σχέδιο μείωσης, εναρμόνισης και ψηφιοποίησης των ρυθμίσεων», τόνισε.

«Είμαστε μια οικονομία που στηρίζεται στους ανθρώπους — σε αντίθεση με τη Δυτική Αυστραλία, όπου ξεθάβουν τον πλούτο από το έδαφος».

«Διαχειριζόμαστε τα νοσοκομεία, τα σχολεία και την αστυνομία. Δεν μπορεί να γίνει εθνική συζήτηση για την παραγωγικότητα χωρίς να συζητηθεί η μεταρρύθμιση σε σχέση με τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση συλλέγει τα έσοδά της (revenue reform)», τόνισε.

Εάν η Βικτώρια είχε λάβει το πληθυσμιακό της μερίδιο από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των υποδομών, η Πολιτεία θα είχε εισπράξει 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα την τελευταία δεκαετία.

«Τα Metro Tunnel and West Gate Tunnel — δύο έργα μετασχηματιστικού χαρακτήρα — δεν έλαβαν ούτε ένα σεντ από την Κοινοπολιτεία», επισήμανε.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ουκ ολίγα μέλη της παροικίας μας -και όχι μόνο- έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της αυξημένης εγκληματικότητας.

Σε γειτονιές με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, όπου διαβιούν ελληνικές, ιταλικές, κινεζικές και ινδικές κοινότητες, το αίσθημα ευαλωτότητας εντείνεται, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η κα Allan αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία περί αποφυλάκισης με εγγύηση, επισημαίνοντας την ανησυχητική αύξηση των κατ’ επανάληψη σοβαρών εγκλημάτων.

«Οι νόμοι μας αποδίδουν. Καταγράψαμε αύξηση 31% σε ετήσια βάση στον αριθμό των ατόμων που δεν αποφυλακίζονται με εγγύηση», δήλωσε.

«Αυτόν τον μήνα, 609 ακόμη ενήλικες παραμένουν υπό κράτηση. Η ασφάλεια της κοινότητας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα».

Η Πολιτεία έχει δεσμευτεί να επενδύσει 727 εκατομμύρια δολάρια στην επέκταση του σωφρονιστικού συστήματος και στη στήριξη του προσωπικού της Corrections Victoria.

Ωστόσο, η κα Allan τονίζει ότι η πρόληψη και η επανένταξη εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της εξίσωσης.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η πρωθυπουργός απάντησε με ειλικρίνεια όταν ερωτήθηκε για τους λόγους που τα ελληνικά και άλλα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ δυσκολεύονται αναγνωριστούν στο ευρύτερο πλαίσιο χρηματοδότησης που διαχειρίζεται η Creative Victoria, ο φορέας χρηματοδότησης των Τεχνών της Πολιτείας.

Πολλοί από τους κορυφαίους Έλληνες και άλλους καλλιτέχνες μη αγγλοσαξονικής καταγωγής της Βικτώριας έκαναν τα πρώτα τους βήματα μέσα από φεστιβάλ όπως οι «Αντίποδες».

«[Αυτό] Είναι μια πολύ εύστοχη παρατήρηση», δήλωσε η κα Allan, λέγοντας ότι φεστιβάλ όπως αυτό των «Αντιπόδων» δεν επευφημούν «μόνο μια συγκεκριμένη κουλτούρα και ιστορία», αλλά τη μοιράζονται και με το ευρύτερο κοινό — και για πολλούς καλλιτέχνες, αυτό είναι το σημείο εκκίνησης της πορείας τους.

Η πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι παραστάσεις σε ελληνικά και άλλα πολυπολιτισμικά φεστιβάλ «είναι διαφορετικές»

«Δεν είναι το ίδιο με το να επισκέπτεσαι το NGV και να βλέπεις Γάλλους ιμπρεσιονιστές».

«Ανεξάρτητα από την πηγή της χρηματοδότησης, αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε ότι στηρίζουμε τους ‘Αντίποδες’ και τα υπόλοιπα φεστιβάλ», δήλωσε η κα Allan.

Αναγνώρισε δε ότι ενδέχεται να υπάρχει μια «δομική κληρονομιά» που, ιστορικά, έχει αποκλείσει διαφορετικές κοινότητες από τα διαθέσιμους πόρους χρηματοδότησης.

Όπως τόνισε η ίδια, ο Γιώργος Λεκάκης (George Lekakis)- επικεφαλής της Victoria’s Multicultural Review- ηγείται πλέον μιας εκ βάθρων αναθεώρησης του πολυπολιτισμικού τομέα.

«Ο Γιώργος Λεκάκης συντονίζει μια ευρείας κλίμακας επανεξέταση του συστήματος, προκειμένου να αξιολογήσουμε πώς εξελίχθηκε και τι χρειάζεται να αλλάξει».

«Αυτά τα φεστιβάλ δεν είναι απλώς εθνοτικά – είναι καλλιτεχνικά, δίνουν ώθηση σε καριέρες και αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη Βικτώρια», δήλωσε η κα Allan.

Ο «Νέος Κόσμος» επεσήμανε ότι το Μουσείο Μετανάστευσης ( Immigration Museum ) έχει απομακρυνθεί, τα τελευταία οκτώ χρόνια, από την προβολή ιστοριών μετανάστευσης.

Το 2019, η εφημερίδα μας, άλλα εθνικά μέσα ενημέρωσης και κοινότητες εξέφρασαν δημόσια την ανησυχία τους για αυτήν την απομάκρυνση.

Η πρωθυπουργός της Βικτώριας υποσχέθηκε να λάβει «υπόψη» τις ανησυχίες σχετικά με την «τρέχουσα έλλειψη εστίασης του μουσείου» σε θέματα «μετανάστευσης».

«Είναι ένα ζήτημα που θα θέσω και στον Γιώργο [Λεκάκη], γιατί κατανοώ πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να γνωρίζουν την ιστορία μας – και η δική μας είναι, πάνω απ’ όλα, μια ιστορία μετανάστευσης».

Αναφερόμενη στα πολυπολιτισμικά μέσα ενημέρωσης, η κα Allan επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την κατανομή του 15% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στον συγκεκριμένο τομέα και εξέφρασε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη συνεργασία με όλα τα κυβερνητικά τμήματα.

«Βρισκόμαστε ήδη σε διάλογο με την ομάδα αγοράς μέσων ενημέρωσης του DPC. Η αναγνώριση μέσω των εθνοτικών μέσων είναι ουσιώδης — πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της συζήτησης και όχι να αντιμετωπίζεται ως μεταγενέστερη σκέψη».

The post Allan: Όλοι μας νοιώθουμε ένα κόμπο στο στομάχι appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.