Κατηγορία από τη μητέρα του Θανάση Νικολάου: «Ο Σταυριανός δέχθηκε τηλεφώνημα αξιωματικού για να καλύψει το έγκλημα»

Άνοιξε πυρ κατά του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης της Κύπρου, της Νομικής Υπηρεσίας καθώς και του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, η μητέρα του Θανάση Νικολάου, με αφορμή την παύση της δικαστή, Ντόριας Βαρωσιώτου.

Η κα Νικολάου προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία εναντίον του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής της στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα».

«Ο Σταυριανός συγκάλυψε από την πρώτη στιγμή το έγκλημα. Υπάρχει μαρτυρία πως δέχθηκε τηλεφώνημα από αξιωματικό για να καλύψει το έγκλημα. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Έχουμε κράτος; Μας διοικεί ο υπόκοσμος και η έμποροι ναρκωτικών» όπως υποστήριξε. Πρόκειται για σοβαρή κατηγορία και ενδεχομένως η πλευρά του Σταυριανού να απαντήσει. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα πια, μόνο στον Θεό», είπε ακόμη η κ. Νικολάου.

Όλα ξεκινούν από τη Νομική Υπηρεσία, είπε η κ. Νικολάου. «Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να εκλέγεται από τον λαό κάθε πέντε χρόνια και να αλλάζουν και οι λειτουργοί του. Δεν γίνεται να κρατούν τις ίδιες υποθέσεις επί χρόνια τα ίδια άτομα και να μην τους ελέγχει κανείς, όπως έγινε και με την υπόθεσή μας».

Όσον αφορά την παύση της Ντόριας Βαρωσιώτου, διερωτήθηκε: «Μα πιστεύετε τους απατεώνες που συγκάλυψαν από την πρώτη στιγμή αυτό το οφθαλμοφανές έγκλημα; Ένα σώμα άθικτο από πτώση 30 μέτρων; Παρακαλώ να φέρουν επιστήμονες από το εξωτερικό, όχι τους ίδιους τους διεφθαρμένους και όσους συνεργάζονται μαζί τους. Να γίνει αναπαράσταση. Ένας άνθρωπος 75 κιλών πέφτοντας από 30 μέτρα, είναι σαν να συγκρούεται αυτοκίνητο με 85 χιλιόμετρα την ώρα σε τοίχο. Πού είναι η αναπαράσταση; Δεν ντρέπονται;», είπε.

Ειδικά για της ενέργειες της κ. Βαρωσιώτου, είπε ότι «η τρίτη θανατική ανάκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της εκταφής των οστών του παιδιού μου. Ο Σταυριανός τι δουλειά είχε να κάνει; Υποτίθεται είναι ιατροδικαστής, και όχι ποινικός ανακριτής».

Η κ. Νικολάου μιλώντας για τα πορίσματα των ποινικών ανακριτών, σημείωσε: «Αναγνωρίζουμε την εγκυρότητα των πορισμάτων των Μάτσα – Αλεξόπουλου και Παππά – Αθανασίου, όπως και την έκθεση του κ. Κουτσάφτη και, φυσικά, το πόρισμα της αξιότιμης, αδιάφθορης κυρίας Βαρωσιώτου».

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠO ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΑΙ ΒΑΡΩΣΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΥΣΗΣ

Μέχρι τις 15 Ιουλίου έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά του τερματισμού των υπηρεσιών της η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου. Αν γίνει αυτό τότε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου αναστέλλεται μέχρι εκδίκασης της έφεσής της από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η απόφαση των εφτά δικαστών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να τερματίσει τις υπηρεσίες της δικαστού ευθύς με την συμπλήρωση των δύο χρόνων δοκιμασίας, ήταν, ομόφωνη. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (χωρίς τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα και τριών δικηγόρων) πήρε την απόφαση στη βάση δικαστικής κρίσης της δίχρονης θητείας της στην έδρα.

Παρ’ ότι δεν διαρρέει οτιδήποτε ούτε από την πλευρά του Συμβουλίου ούτε από την πλευρά της δικαστή για τους λόγους που βασίστηκε το Ανώτατο για τη λήψη της απόφασης παύσης της, εντούτοις εκτιμάται από νομικούς κύκλους, ότι αυτοί σχετίζονται με τη συμπεριφορά της καθ’ έδρας. Το τι της καταλογίζεται θα γίνει γνωστό σε περίπτωση που η κ. Βαρωσιώτου καταθέσει ένσταση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η συζήτηση για τους λόγους που οδήγησαν το Συμβούλιο στη λήψη της απόφασής του και επειδή η κ. Βαρωσιώτου είχε χειριστεί στην 3η θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου, αναπόφευκτα γίνονται συλλογισμοί πέριξ του πορίσματός της και του τι επακολούθησαν. Το όνομα της κ. Βαρωσιώτου εκτός από την υπόθεση, είχε ακουστεί έντονα μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τον διοικητικό πρόεδρο του Δικαστηρίου όπου υπηρετούσε.

Όσον αφορά το πόρισμα για την θάνατο του Θανάση Νικολάου, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δικαστής που ήταν μάλιστα πρωτοδιόριστη, δεν προοριζόταν για ν’ αναλάβει την ακρόαση της θανατικής ανάκρισης. Ωστόσο η δικαστής που ορίστηκε να την εξετάσει δήλωσε κώλυμα και αποχώρησε. Αυτό δεδομένο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν ήταν επιλογή της να ακούσει τη μαρτυρία για την θανατική ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το πόρισμά της κρίθηκε από το ίδιο όργανο που τερμάτισε τις υπηρεσίες της ότι περιείχε σοβαρά νομικά σφάλματα, επειδή δεν επέτρεψε ν’ ακουστεί η μαρτυρία του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού. Ωστόσο το Ανώτατο δεν προχώρησε στην ακύρωσή του για τους λόγους που εξήγησε.

Όσον αφορά την «απείθειά» της στις οδηγίες του προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ο οποίος της ζήτησε, όπως η ίδια ανέφερε σε δυο αποφάσεις της που εκδόθηκαν την ίδια ημέρα, να τροποποιήσει δυο πορίσματα θανατικών ανακρίσεων, έκρινε ορθό να ακούσει τις εμπλεκόμενες πλευρές σε ανοικτή διαδικασία, κατά πόσον είχε εξουσία μετά την έκδοση του πορίσματος να το τροποποιήσει και τελικά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να το πράξει, απορρίπτοντας έτσι τις οδηγίες του Προέδρου. Δεν αποκλείεται, στους λόγους απόλυσης το Ανώτατο να συμπεριέλαβε και θέματα δημοσιότητας, ωστόσο αυτό το ζήτημα δεν ελέγχεται από τον ίδιο τον δικαστή, εάν δηλαδή μια υπόθεση συγκεντρώνει το δημόσιο ενδιαφέρον και το ποια δημοσιότητα θα λάβει.

Ο τέως πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης δήλωσε για το θέμα ότι «νομίζω τιμωρήθηκε και συνδέθηκε και με το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, για διάφορους λόγους, χωρίς να ακουστεί η ιδία. Παραβιάστηκε η αρχή της φυσικής δικαιοσύνης, ότι πρέπει να ακούσεις κάποιον προτού τον απολύσεις. Είναι βασική αρχή αυτή», ανέφερε. Διερωτήθηκε επίσης γιατί ενώ η διαφωνία της με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου ήταν πριν ένα χρόνο και ενώ δεν υπήρξαν άλλα παράπονα εναντίον της, ήρθαν τώρα και τερμάτισαν τις υπηρεσίες της;

*Πηγή: «Φιλελεύθερος».

The post Κατηγορία από τη μητέρα του Θανάση Νικολάου: «Ο Σταυριανός δέχθηκε τηλεφώνημα αξιωματικού για να καλύψει το έγκλημα» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.