Ολοκληρώθηκε χθες το 29ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist Impact στο Λαγονήσι, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Ολοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, ως το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης εστίασε στην επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), την οποία χαρακτήρισε «σημαντική ευκαιρία» για την Ελλάδα. Επιπλέον, έθεσε τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα:
1. Μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη στη ΔΕΘ.
2. Μάχη με το βαθύ κράτος, ειδικά σε ΟΣΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ.
3. Βελτιστοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου με την αξιολόγηση και την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
4. Εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων, καθώς η Ελλάδα είναι στη 19η θέση της λίστας των χωρών που απειλούνται από τη λειψυδρία.
5. Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας: αναβάθμιση μετρό, προμήθεια νέων λεωφορείων, νέο «Εξοικονομώ», στήριξη ΑμεΑ.
Από τη μεριά του, ο διάδοχος του Κωστή Χατζηδάκη στην οδό Νίκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι «πιο ισχυρή από ποτέ», αναφερόμενος στους θετικούς δείκτες της οικονομίας. Εκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης εθνικών και ευρωπαϊκών «πρωταθλητών» στον επιχειρηματικό κλάδο, θέτοντας ως προϋπόθεση τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής. Επιπλέον, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο ενδεχόμενο εξαγοράς τής Ελληνικό Χρηματιστήριο ΑΕ (ΕΧΑΕ) από τη Εuronext, την οποία χαρακτήρισε «ιδιωτική συναλλαγή» μεν, με «στρατηγικό χαρακτήρα» δε, με την κυβέρνηση να την εκλαμβάνει ως ψήφο εμπιστοσύνης.
Απλοποίηση
Ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού μίλησε για την ανάγκη απλοποίησης του πλαισίου στη Δικαιοσύνη, το Χωροταξικό και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Παράλληλα, έθεσε ως βασικούς στόχους της κυβέρνησης την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.
Συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα είχε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης γύρω από την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς. Οπως ανέφερε, η Ευρώπη έχει μεγάλη ρευστότητα, αφού το ποσοστό της αποταμίευσης είναι χαμηλότερο των επενδύσεων. Ομως, οι επιπλέον αποταμιεύσεις κατευθύνονται στις ΗΠΑ, αντί να επενδυθούν στην Ευρώπη, γι’ αυτό και υποστήριξε ότι η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων θα μπορέσει να διορθώσει αυτή την ανισορροπία.
Δύο κατηγορίες
Ο Ενρίκο Λέτα πρότεινε να οριστεί «deadline» για την Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων η 1η Ιουλίου 2027. «Η Ευρώπη χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στις χώρες που είναι μικρές και σε εκείνες που δεν γνωρίζουν ότι είναι μικρές», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να λειτουργήσει ενιαία για να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη στον διεθνή ανταγωνισμό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενίσχυσης της αποταμίευσης και των επενδύσεων των νοικοκυριών στην Ελλάδα, μέσω της παροχής σχετικών κινήτρων. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν περαιτέρω οι συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθούν ισχυρότερες και ανταγωνιστικότερες επιχειρήσεις. Τέλος, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, εξαιρουμένων των κατασκευών, είναι σε ιστορικό υψηλό, στο 10,1% του ΑΕΠ της Ελλάδας.