
Πλώρη για τη Λιβύη έχει βάλει η Ελλάδα που σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα την επιχείρηση διπλωματικής επαναπροσέγγισης και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, με πρώτο σταθμό το «στρατόπεδο» του Χαλίφα Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη την οποία επισκέπτεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης την Κυριακή 6 Ιουλίου.
Θα μεσολαβήσει η αποστολή Μπρούνερ – Πλεύρη στις 8 Ιουλίου σε Τρίπολη και Βεγγάζη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Μετανάστευσης Ιταλίας και Μάλτας.
Μια βδομάδα αργότερα, στις 15 Ιουλίου, μεταβαίνει στη Λιβύη εκ νέου ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αυτήν τη φορά για να συνομιλήσει με αξιωματούχους στη δυτική πλευρά, στην Τρίπολη, εκεί που το μέγεθος της τουρκικής διεισδυτικότητας κατέληξε προ ετών στη σύναψη του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Με φόντο την πρόσφατη λεκτική ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αναφορικά με το Διεθνές Δίκαιο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο – η οποία εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ελλάδας στην ΕΕ στον απόηχο των πρόσφατων (τουρκο)λιβυκών προκλήσεων – πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκαν πως το εν λόγω μνημόνιο καταρτίστηκε «σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου» και ως, εκ τούτου, δεν αποδέχονται «τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας» για το τουρκολιβυκό.
Στόχος πάντως της αποστολής Γεραπετρίτη σε Τρίπολη και Βεγγάζη είναι σε πρώτη φάση η συζήτηση επί του Μεταναστευτικού προκειμένου να εξετάσει η Αθήνα (και η ΕΕ) κατά πόσο η Λιβύη θα μπορούσε να μπει στην ευρωπαϊκή λογική και να ανταποκριθεί σε διαχείριση μεταναστευτικών ροών, με τον τρόπο που έχει δεχθεί να το κάνει έως τώρα η Αίγυπτος.
Παράλληλα, για τον Έλληνα ΥΠΕΞ είναι εξαιρετικά κομβικό το να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κάθε πλευράς – και πρώτα του Χαλίφα Χαφτάρ – για το κατά πόσο θα ήταν θετικές να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα για τη διευθέτηση της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Ήδη το Κάιρο έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να πείσει τις ΗΠΑ να βάλουν φρένο σε πίθανή κύρωση του τουρκολιβυκού και από την ανατολική Λιβύη, καθώς ανησυχεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ήδη εύθραυστη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε χθες για τη Λιβύη και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέροντάς τους αναλυτικά τόσο για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει όσο και για τους σχεδιασμούς της επικείμενης αποστολής και τις επιμέρους – προφανείς – δυσκολίες του εγχειρήματος.
Για το ίδιο θέμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Λιβύη ενώ εξήγησε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει μόνο η πολιτική πίεση που μπορεί να ασκηθεί
σε διπλωματικό επίπεδο στην ίδια τη χώρα αλλά και μια πολυδιάστατη προσέγγιση που οφείλει να γίνει λόγω της εξαιρετικά σύνθετης κατάστασης που επικρατεί εκεί, ως απόρροια της ύπαρξης δύο συστημάτων de facto εξουσίας.
Ο ίδιος επιπλέον διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν έχει χάσει το παιχνίδι της Λιβύης. Εξηγώντας πως η χώρα μας δεν θα μπει ποτέ σε μια λογική πλειοδοσίας και εξαγοράς αλλά στη λογική του αξιόπιστου εταίρου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως υπάρχουν πολλά «όπλα» στη φαρέτρα μας, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για μια «μικρή τροπή προς την πιο συναλλακτική προσέγγιση της διπλωματίας».
«Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η χώρα μας είχε προκαλέσει συζήτηση για τη Λιβύη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σε περίπτωση, πάντως, που οι διαβουλέυσεις και με τις δύο πλευρές στη Λιβύη υπό τον Γεραπετρίτη, όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, έχουν μια καλή (πρώτη) έκβαση, δεν αποκλείεται τελικά οι δύο αποστολές του Έλληνα ΥΠΕΞ το προσεχές διάστημα να πολλαπλασιαστούν.