
Οι ανώνυμες καταγγελίες, που ο συντάκτης ή οι συντάκτες τους ταχυδρόμησαν με παραλήπτη την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε κάποιο αρχείο, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ να μην είχε λάβει τη σημερινή της τροπή και οι επιτήδειοι να συνέχιζαν ανενόχλητοι να… ροκανίζουν κανονικά και με τον νόμο επιδοτήσεις από τον «κουμπαρά» με κοινοτικά κονδύλια σε βάρος των πραγματικών νέων ή νεοεισερχόμενων γεωργών, που έβλεπαν να μειώνεται ολοένα και περισσότερο η «πίτα» των δικών τους δικαιωμάτων.
Η ιστορία, όμως, δεν γράφεται με το τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά με το τι πραγματικά έγινε… Οι ανώνυμες καταγγελίες έπεσαν σε χέρια ικανών εισαγγελέων, που δεν έμειναν στην απουσία του ονόματος του αποστολέα, αλλά διαβάζοντάς τες – όπως πρόσφατα αποδείχθηκε – κατάλαβαν ότι άξιζε να ερευνήσουν αυτό καθαυτό το περιεχόμενό τους, που όπως λέγεται περιλάμβανε στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι ο συντάκτης τους γνώριζε πολύ περισσότερα από όσα είχε αποφασίσει να γράψει…
Και κάπως έτσι οι ευρωπαίοι εισαγγελείς που είχαν ήδη κάποιες άλλες συναφείς δικογραφίες ανοιχτές, όπως και συνάδελφοί τους εισαγγελείς πρωτοδικών, άρχισαν να ενώνουν τα κομμάτια του παζλ. Πρώτα οι ίδιοι προσπάθησαν να καταλάβουν τι συνέβαινε με το εθνικό απόθεμα, τι κρυβόταν πίσω από τη διαχείριση και την προώθηση των αιτήσεων που έφταναν στα Κέντρα Υποδοχής, με ποια κριτήρια – και αν – γίνονταν έλεγχοι, έστω και δειγματοληπτικοί, στους εμφανιζόμενους ως δικαιούχους των επιδοτήσεων, πώς ξεφύτρωναν ιδιοκτήτες από το πουθενά εμφανιζόμενοι ως κληρονόμοι με βάση αμφιβόλου γνησιότητας διαθήκες και πώς τελικά πληρώνονταν και ΑΦΜ που είχαν κινήσει υποψίες αρμοδίων και υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να μένουν «παγωμένα».
Ερευνα σε βάθος
Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το ελληνικό κλιμάκιο δεν έμεινε στην προσπάθεια κατανόησης, αλλά πολύ γρήγορα τοποθετώντας ένα προς ένα τα κομμάτια στη δικογραφία που μόλις είχαν αρχίσει να σχηματίζουν, είδαν τη μεγάλη εικόνα να σχηματίζεται μπροστά στα μάτια τους.
Από την ανάγνωση της δικογραφίας που πρόσφατα έφτασε στη Βουλή μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι κινήθηκαν με γνώμονα την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που πιθανότατα ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να προβλέψουν τις πραγματικές και τόσο μεγάλες διαστάσεις της όταν ξεκινούσαν. Τους μήνες που μεσολάβησαν από τον περασμένο Οκτώβριο εξέτασαν μάρτυρες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ορισμένοι εκ των οποίων όχι μόνο συνέδραμαν, αλλά έδωσαν και ώθηση στην εισαγγελική έρευνα καταγγέλλοντας ενόρκως πιέσεις που δέχθηκαν και βάζοντας στο κάδρο πρώην υπουργούς. Παράλληλα, με την αδιαμφισβήτητη εμπειρία και τη γνώση τους συγκέντρωσαν και χιλιάδες έγγραφα, ενώ με «οδηγό» τον νόμο διατάχθηκε και άρση απορρήτου επικοινωνιών που κατέληξε στην καταγραφή των αποκαλυπτικών διαλόγων, που έχουν δει πια το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας το modus operandi του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιπλέον, αξιοποίησαν την τεχνογνωσία της υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ Παρασκευής Τυχεροπούλου, ενός προσώπου από αυτά που είχε, όπως λέμε, ρόλο – κλειδί καθώς ήταν υπεύθυνη των ελέγχων και είχε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι πραγματικά συνέβαινε στον Οργανισμό.
Η έφοδος στο «στρατηγείο»
Και μόλις πριν από λίγες ημέρες, περί τα τέλη του περασμένου Μαΐου, κλιμάκιο εισαγγελέων έκανε έφοδο στο «στρατηγείο» του ΟΠΕΚΕΠΕ που παρά το γεγονός ότι πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις από τον τότε πρόεδρό του, επίτιμο πρόεδρο Εφετών Νίκο Σαλάτα, δεν αποχώρησε από τα γραφεία με άδεια χέρια, αλλά αντίθετα κατάσχεσε ψηφιακά δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα τοπικά και σε cloud, καθώς και σκληρούς δίσκους και κινητά τηλέφωνα.
Ολα αυτά τα ψηφιακά στοιχεία αποκωδικοποιούνται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., που έχει συνδράμει, όπως και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, την εισαγγελική έρευνα. Τα νέα στοιχεία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έγγραφα που έχουν ήδη στα χέρια τους οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αποτελούν τη μεγάλη «δεξαμενή» της δικογραφίας, που εξακολουθούν με την ίδια μεθοδολογία και υπό απόλυτη μυστικότητα να χειρίζονται γνωρίζοντας καλά πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ισως να χρειαστούν και χρόνια ακόμα για να τελειώσει η έρευνα σε όλα τα επίπεδά της. Μέχρι τότε κάποιες δίκες θα έχουν διεξαχθεί και η δικαιοσύνη θα έχει στείλει το δικό της μήνυμα.