Τρομάζει το σκηνικό νέων αποκαλύψεων

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοιχτές σε όλα τα επίπεδα: το ποινικό, το οικονομικό και το πολιτικό. Εν αναμονή της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στα τέλη της εβδομάδας για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν σύντομα. Με μια Κοινοβουλευτική Ομάδα μετέωρη, υπό τον φόβο ενδεχόμενων νέων αποκαλύψεων, εκτιμάται από όλους πως ο αντίκτυπος της υπόθεσης θα καθοριστεί από το πώς θα τρέξει η δέσμευση για την αναζήτηση και την επιστροφή των κονδυλίων που δόθηκαν ενώ δεν έπρεπε. Εκεί είναι που ρίχνουν το βάρος στο γαλάζιο στρατόπεδο, για να αναδείξουν πως το αφήγημα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής δεν έχει εξασθενήσει όπως διατείνεται η αντιπολίτευση. Παράλληλα, όσο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να βάζουν στο κάδρο της πολιτικής ευθύνης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο από την κυβέρνηση οξύνουν την αντιπαράθεση κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση – από το «παλιά του τέχνη κόσκινο» του Παύλου Μαρινάκη έως το «παριστάνετε τις αθώες περιστερές» του Αδωνη Γεωργιάδη.

Τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία

Από τη δική τους πλευρά, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως στο Μαξίμου γνώριζαν τι συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και πως μια κυβέρνηση έξι ετών, της οποίας η περίοδος ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν μπορεί να επικαλείται «διαχρονικές παθογένειες». Παρότι η πασοκική γλώσσα είναι σκληρή, φτάνοντας ακόμα και στην περιγραφή «κυκλώματος», η πρόταση που θα κατατεθεί αναμένεται να αφορά μόνο τους δύο υπουργούς για το κακούργημα της απιστίας. Η πρόταση αυτή φέρνει και την πρώτη ερώτηση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία: θα συναινέσουν στην παραπομπή τουλάχιστον ενός εκ των δύο υπουργών σε Προανακριτική; Τα γαλάζια χαρτιά κρατούνται ακόμα κλειστά. Υπάρχουν στελέχη, όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Στέλιος Πέτσας, που έχουν τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας, ενώ αρκετοί βουλευτές στις δημόσιες παρεμβάσεις τους αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις – αντικρουόμενες θέσεις φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Στάση αναμονής έως τη ΔΕΘ

Επικρατεί η αίσθηση, πάντως, πως ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ δίνεται μια ευκαιρία στην κυβερνητική μηχανή να ανακάμψει, κρατώντας στάση αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο – μετά το «πακέτο» που αναμένεται στη ΔΕΘ. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, σχεδόν προδιαγράφονται διαρκή τζαρτζαρίσματα και τοποθετήσεις «εκτός γραμμής». Και όλα αυτά, με δεδομένη την ανησυχία πως οι ποιοτικοί δείκτες που μετά τα Τέμπη έδειξαν να βελτιώνονται, όπως αυτός για τη διαφθορά, μπορεί το επόμενο διάστημα να πάρουν και πάλι την κάτω βόλτα.