Με την έναρξη ακόμα ενός καλοκαιριού με πρωτόγνωρες συνθήκες καύσωνα και την άνοδο της τουριστικής κίνησης, εκατοντάδες ιπποειδή εργασίας καλούνται για ακόμη μια χρονιά να εξυπηρετήσουν ανθρώπινες ανάγκες κάτω από τον ήλιο, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες.
Παρά τη σημαντική συμβολή τους, ακόμα και σήμερα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα σαφές και δεσμευτικό νομικό πλαίσιο που να ορίζει τους κανόνες ευζωίας για όλες τις κατηγορίες των ιπποειδών.
«Η απουσία νόμου που να διασφαλίζει τις στοιχειώδεις ανάγκες τους όπως πρόσβαση σε νερό, σκιερά σημεία, περιορισμένο ωράριο εργασίας και τακτική κτηνιατρική φροντίδα, αφήνει τα ζώα αυτά εκτεθειμένα στην καταπόνηση, την κακομεταχείριση και τη σιωπηλή φθορά», δηλώνει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» το σωματείο Ιππόθεσις.
Προ διετίας, ένα άλογο που έσερνε τουριστική άμαξα στην Κέρκυρα κατέρρευσε στην άσφαλτο εν μέσω καύσωνα, μπροστά σε περαστικούς. Το περιστατικό είχε καταγραφεί σε βίντεο, προκαλώντας πανελλήνια κατακραυγή, αλλά λίγες ημέρες μετά επανήλθε η «κανονικότητα»: τα ίδια κάρα, στους ίδιους δρόμους, με τα ίδια ζώα να εργάζονται κάτω από τον ήλιο, χωρίς κανένα επίσημο μέτρο να θεσμοθετεί αλλαγή. Η Στάμη Τζώρα από τη Φιλοζωική Ενωση Κέρκυρας – Υιοθετώ καταγγέλλει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ότι τα ζώα συνεχίζουν να εργάζονται τις μεσημεριανές ώρες εν μέσω καύσωνα και οι ιδιοκτήτες τους είναι ανενόχλητοι.
«I’m sorry for the horses»
Την ίδια εικόνα περιγράφει με τρόπο βιωματικό και ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, επιστρέφοντας πρόσφατα από τα Χανιά. «Ητανε ντάλα μεσημέρι», γράφει. «Τα υπέροχα άλογα που έσερναν τα κάρα, με τους τουρίστες να κάθονται μέσα σαν γυαλιστερά αντικείμενα, χτυπούσαν ρυθμικά τις οπλές τους στο πλακόστρωτο της παλιάς πόλης.
Εβλεπα στους μυς και στην κίνηση του κορμιού τους όλη τους την προσπάθεια να σύρουν το κάρο με τους καταναλωτές της εικόνας».
Στην ίδια ανάρτηση, περιγράφει ένα περιστατικό αντιπαράθεσης ανάμεσα σε έναν αμαξά και μια κοπέλα που ψιθύριζε στους περαστικούς «I’m sorry for the horses». Οταν ο οδηγός την απείλησε, εκείνη δεν υποχώρησε. Η σκηνή, όσο χαρακτηριστική και αν μοιάζει, φωτίζει τις ηθικές αντιφάσεις μιας τουριστικής πραγματικότητας που μοιάζει να έχει κανονικοποιήσει την εκμετάλλευση.
Απαγορεύει τη σφαγή,
επιδοτεί την εκτροφή
Από το 2020, με την ψήφιση του Νόμου 4711, τα ιπποειδή δεν μπορούν πλέον να εκτρέφονται για παραγωγή κρέατος, γούνας ή δέρματος, ούτε να εξάγονται για τέτοιον σκοπό. Δεν επιτρέπεται η σφαγή τους. Παρ’ όλ’ αυτά, η εκτροφή και διατήρησή τους θεωρείται ακόμη «γεωργική δραστηριότητα», και άρα επιδοτείται.
Στην πράξη, άλογα και γαϊδούρια μπορεί να εμφανίζονταν στις δηλώσεις ενισχύσεων, να πωλούνταν μέσω αγγελιών ως «επιδοτούμενα» και να ζούσαν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο ευζωίας ή νομιμότητας.
Ιππόθεσις: καταγγελία
στην ευρωπαία εισαγγελέα
Το σωματείο Ιππόθεσις έχει απευθυνθεί επισήμως προς την ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, ζητώντας να διερευνηθεί ο ρόλος των ιπποειδών στο σκάνδαλο.
«Δεν θα μας έκανε καθόλου εντύπωση αν με αφορμή την πολύχρονη καθυστέρηση καταγραφής των ιπποειδών έχουν δοθεί επιδοτήσεις και για αυτά, ακόμα και ως αγροτικά προϊόντα», δηλώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
«Με πλήρη τεκμηρίωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διεκδικούμε διαφάνεια, έλεγχο και δικαιοσύνη για τα ιπποειδή στην Ελλάδα».
Ζητούμενη μια νέα νομοθεσία
«Το καλοκαίρι δεν είναι εποχή ξεγνοιασιάς για όλα τα πλάσματα, και αυτή η αδικία πρέπει επιτέλους να αρθεί με την ψήφιση ειδικής νομοθεσίας που θα προστατεύει και τα ιπποειδή εργασίας», επισημαίνει το Ιππόθεσις.