8 τουλάχιστον θάνατοι

από τις συνέπειες του καύσωνα καταγράφηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Η θερμοκρασία ρεκόρ μετρήθηκε σε νότια πόλη της Ισπανίας, με 46 βαθμούς Κελσίου.

40%

μόνο των εγκαταστάσεων ύδρευσης στη Γάζα είναι λειτουργικές, σημειώνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή και προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση, ειδικά για τα παιδιά.

62% των Ελλήνων θεωρούν ότι ως το 2040 η τεχνητή νοηµοσύνη θα έχει προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στη δηµοκρατία, σύµφωνα µε την πρώτη πανελλαδική έρευνα αντιλήψεων της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ). Το 21% πιστεύει ότι δεν θα την επηρεάσει, ενώ 1 στους 10 βλέπει θετική επιρροή.

85% των συµµετεχόντων σε έρευνα του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτοµίας για τα στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία, δηλώνει ότι έχει βιώσει διακρίσεις, κυριότερα για το φύλο, την ηλικία, την οικογενειακή ή κοινωνική του κατάσταση. Οι ερωτηθέντες έχουν υποστεί συχνότερα διακρίσεις λόγω φύλου (33%), ηλικίας (25%) και οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης (20%). Οι πιο συνηθισµένοι χώροι, όπου σηµειώθηκαν τα περιστατικά διακρίσεων, ήταν ο εργασιακός (34%) και ο δηµόσιος χώρος (24%).

1 στους 2

παραδέχεται ότι έχει κάνει διακρίσεις ασυνείδητα. 9 στους 10 πιστεύουν ότι τα στερεότυπα είναι πολύ ή πάρα πολύ διαδεδομένα στην ελληνική κοινωνία. Πάνω από 9 στους 10 θεωρούν ότι τα στερεότυπα επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων έναντι συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

51%

των κατοίκων των πόλεων θεωρούν ότι η έλλειψη προσιτής στέγης είναι άμεσο και επείγον πρόβλημα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δείχνει πως στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο πιο έντονος είναι ο βαθμός αστικοποίησης τόσο μεγαλύτερο είναι και το στεγαστικό πρόβλημα.

32%

των Ευρωπαίων θεωρεί επείγον και άμεσο πρόβλημα την έλλειψη ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών. Κι εδώ η Ελλάδα έχει σημαντική απόκλιση από τον μέσο όρο. Οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων σε ποσοστό 44% αναφέρουν ως επείγουσα πρόκληση το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών.

45%

των κατοίκων των ελληνικών πόλεων αξιολογεί ως επείγον πρόβλημα την έλλειψη στέγης, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Αντίστοιχα, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ως άμεσο πρόβλημα αναφέρεται από το 37% όσων ζουν σε κωμοπόλεις και το 28% όσων ζουν σε χωριά. Η σημαντική απόκλιση δείχνει πόσο έντονο είναι το στεγαστικό πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά στη χώρα μας.

47% και 53%

είναι τα ποσοστά των ελλήνων κατοίκων κωμοπόλεων και χωριών που αναφέρουν στο Ευρωβαρόμετρο επείγον πρόβλημα έλλειψης δημοσίων υπηρεσιών.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι

30% και 36%.

Το χάσμα αναδεικνύει την υστέρηση

της ελληνικής υπαίθρου σε θέματα δημόσιων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, μεταφορές κ.λπ.) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

5,3%

μειώθηκε ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας το 2024, σε σχέση με το 2023. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής κατά 14,2% και 9,3%, αντίστοιχα.

36%

των ευρωπαίων κατοίκων πόλεων ζητά περισσότερη ασφάλεια στους δημόσιους χώρους. Κι εδώ η Ελλάδα έχει κάποιες αποκλίσεις. Σε θέματα ασφάλειας στους δημόσιους χώρους ανησυχούμε λιγότερο με εξαίρεση τα χωριά, όπου 1 στους 4 θεωρεί την ασφάλεια το ζήτημα με τη μεγαλύτερη ανάγκη βελτίωσης.