
Νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο επέλεξε χθες το βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο με ψήφο διά περιφοράς, κάνοντας δεκτή την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, που υπερψηφίστηκε και από τους συναδέλφους του κατά την πρόσφατη ψηφοφορία που διενεργήθηκε στον Αρειο Πάγο, με βάση τον νέο νόμο που έδωσε για πρώτη φορά το δικαίωμα στους δικαστές να έχουν λόγο στην επιλογή της ηγεσίας. Ο νέος εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά τη διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης Προέδρων της Βουλής ήρθε δεύτερος σε ψήφους, καθώς υπερψηφίστηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Φλωρίδης που είναι αδελφός του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας θα παραμείνει στην κορυφαία θέση για ένα έτος, καθώς τον Ιούνιο του 2026 αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.
Η νέα πρόεδρος
Το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης επέλεξε νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου την αντιπρόεδρο ως σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο Αναστασία Παπαδοπούλου, που διετέλεσε διευθύντρια στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Η Παπαδοπούλου θα μείνει στην προεδρία του Αρείου Πάγου επίσης για έναν χρόνο, καθώς και αυτή συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο του 2026, ενώ κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήρθε τέταρτη στην επιλογή των συναδέλφων της, με πρώτη την αντιπρόεδρο Αλεξάνδρα Αποστολάκη, που έχει κληρωθεί και είναι πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου για τον πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για την παράνομη αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος στην τραγωδία των Τεμπών. Η Αναστασία Παπαδοπούλου, ωστόσο, συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψήφων στη διαδικασία της Βουλής μετά την ακρόαση ανώτατων δικαστικών από τη Διάσκεψη των Προέδρων.
O Tατάρ, ο Μακρόν και
οι απαιτήσεις Ερντογάν
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρίσκω τη χθεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οπως μου μεταφέρει ο ανταποκριτής μας Κωστής Κωνσταντίνου, ο κύπριος πρόεδρος είπε πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε παραδεχθεί ότι για το ζήτημα των οδοφραγμάτων αποφασίζει η Τουρκία και όχι ο ίδιος. Οταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρώτησε ποιες είναι οι απόψεις Ερντογάν για τα υπό συζήτηση θέματα, ο Τατάρ απάντησε: «Δεν ρωτάς τον Ερντογάν, απαντάς», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι ο ρόλος Τατάρ είναι πλέον διακοσμητικός. Σύμφωνα και με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», γρίφος παραμένει και η δήλωση Ερντογάν στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισημαίνω ότι για τα λεχθέντα με τον τούρκο πρόεδρο έχει ενημερώσει τον Χριστοδουλίδη. Ζήτησε, λέει, το Κυπριακό να φύγει από τον ΟΗΕ και να διασφαλιστεί η εσαεί τουρκική παρουσία στην Κύπρο. Οταν ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε διευκρινίσεις, ο Ερντογάν δεν απάντησε. Δεν αποκλείω οι προσκλήσεις Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν να βρεθεί στη Λευκωσία να συνδέονται και με τα αναχώματα της Αγκυρας.
Απαισιόδοξος Γκουτέρες
Από όλα αυτά συνάγεται, αν μη τι άλλο, ότι δεν πρέπει κανείς να αναμένει κάτι ιδιαίτερο από την Πενταμερή στη Νέα Υόρκη. Απαισιόδοξος, άλλωστε, εμφανίζεται και ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο των δύο εκθέσεων που έρχονται για το Κυπριακό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφαίνεται ότι, παρά τη σχετική σταθερότητα και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, «η πρόοδος προς συνολική λύση παραμένει περιορισμένη».
Το σκάνδαλο των e-mail στα ποινικά δικαστήρια
Μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα αστικά δικαστήρια (στα οποία οι δίκες συνεχίζονται) η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων εκλογέων στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου θα εξεταστεί και στην ποινική διάστασή της. Οπως πληροφορούμαι, παραπέμπονται τέσσερις κατηγορούμενοι στο Δ’ Τριμελές Πλημμελημάτων Αθηνών, με τη δίκη να έχει προσδιοριστεί για τις 24 Νοεμβρίου. Εκτός από την πρώην ευρωβουλευτή, για την υπόθεση θα δικαστούν ο πρώην γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο πρώην οργανωτικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ Μένιος Κορομηλάς αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών την επίμαχη περίοδο Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ο τελευταίος, θυμίζω, είναι και ο μόνος στον οποίο δεν είχε επιβληθεί πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Χωρίς πλάνο αντικατάστασης
Μιλώντας για ανεξάρτητες Αρχές, θυμήθηκα ότι έχουμε τρεις που είναι πλέον ακέφαλες. Και μάλιστα τις τρεις πιο… ενοχλητικές, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Ρώτησα, λοιπόν, τι νέα έχουμε για την αντικατάσταση των τριών επικεφαλής τους που έχουν αφυπηρετήσει (Ανδρέας Ποττάκης, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Χρήστος Ράμμος) και η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν έχουμε. Σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα, υποψήφιοι, δεν υπάρχει τίποτα, προσώρας, αν και θεωρείται βέβαιο ότι το Μαξίμου αναζητεί τα κατάλληλα πρόσωπα. Μαθαίνω, πάντως, ότι για τον Ράμμο συγκεκριμένα, προ ημερών, εκδόθηκε υπουργική απόφαση του Γιώργου Φλωρίδη (με θέμα «Αυτοδίκαιη λήξη της θητείας του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών»), με την οποία διαπιστώθηκε από τον υπουργό ότι η θητεία του στη θέση του προέδρου της ΑΔΑΕ έχει λήξει ήδη από τις αρχές του Ιουνίου. Ηθελαν, ίσως, να βεβαιωθούν ότι δεν θα μείνει ούτε μία μέρα παραπάνω στην Αρχή…