Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα «βοσκοτόπια» στον Μεσσηνιακό Kόλπο, σε αεροδρόμια, ακόμη και στη… Βόρεια Μακεδονία

Σοκάρει το θράσος των αγροτών, «μαϊμού» και πραγματικών, που όπως αποκαλύπτεται, έφτασαν να δηλώσουν ως βοσκοτόπι ακόμα και κομμάτι του Μεσσηνιακού Kόλπου, για να πάρουν παρανόμως επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αεροδρόμια, δημόσια περιουσία, εκτάσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ακόμα και θάλασσα δήλωναν για βοσκοτόπους τα μέλη του «γαλάζιου» κυκλώματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να λαμβάνουν τα χρήματα των εικονικών επιδοτήσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου εγκλωβισμένο στη δίνη των αποκαλύψεων δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για τον χειρισμό των δύο εγκαλούμενων υπουργών. «Δεν έχει ληφθεί η απόφαση ούτε από τον Πρωθυπουργό. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί, φαντάζομαι, τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τώρα δεν βλέπω κάποιο στοιχείο επιβαρυντικό, ποινικό. Είναι ανοιχτό, βεβαίως. Είναι ο πρωθυπουργός που όχι απλά γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε το πολιτικό θάρρος και με πολλές παραδοχές να την αντιμετωπίσει», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Εν τω μεταξύ η δράση του κυκλώματος αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, ενώ φαίνεται πως όσοι μπήκαν στη διαδικασία να καταγγείλουν τις αδιανόητες παρατυπίες… τιμωρούνταν, όπως ο συνεταιρισμός του Αμύνταιου που ενημέρωσε για τον υπεύθυνο Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων που έλαβε επιδοτήσεις δεσμεύοντας εκτάσεις στη Βόρεια Μακεδονία για… όλο του το σόι: «Για τον εαυτό του, για δύο υπαλλήλους ακόμα που δούλευαν στο ΟΣΔΕ, για τη μητέρα του, τη γυναίκα του, την πεθερά του. Ήταν και μέσα στα Σκόπια. Ενημερώσαμε το 2021 με επιστολή, αντί να ελέγξουν αυτούς που κάνανε τις απατεωνιές άρχισαν να ελέγχουν όλους εμάς από το συνεταιρισμό», είπε ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου.

«Έχει δηλωθεί η θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου βοσκότοπος. Τραβήξτε μια νοητή γραμμή από το ένα ακρωτήρι στο άλλο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Αυτό το κομμάτι είναι δηλωμένο», αποακλύπτει οινοπαραγωγός. Βουνό, θάλασσα, ακόμα και δημόσια περιουσία βρέθηκαν δηλωμένα στις αμαρτωλές αιτήσεις. «Το KYΔ από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης προσπάθησε να κάνει αίτηση στην Κάρλα, αυτά τα 2.000 στρέμματα που είναι δημόσια έκταση», είπε ο αγροσυνδικαλιστής, Χρήστος Σιδερόπουλος.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Βορίδη και Αυγενάκη. Την ίδια ώρα, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν το ξεσηκωμό, καθώς θεωρεί ότι θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο των ευρωπαϊκών προστίμων από τις «μαϊμού» επιδοτήσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό, ότι επιχειρεί να συγκαλύψει το «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φως τη δημοσιότητας έχει δει η κορυφή του παγόβουνου καθώς αναμένεται και δεύτερη δικογραφία με νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πώς στήθηκε η κομπίνα με τις παράνομες επιδοτήσεις

Το MEGA παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η κομπίνα με τις παράνομες επιδοτήσεις. Όπως είπε ο Αλέξανδρος Κλώσσας, οικονομικός συντάκτης του σταθμού, σε ολόκληρη τη χώρα από το 2019 έως το 2023 δηλώθηκαν επιπλέον 2.361.285 αιγοπρόβατα, δηλαδή +48,45%.

Μόνο στην Κρήτη, τα στοιχεία που δηλώθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν:

2019: 1​.000.000 αιγοπρόβατα

​2023: 7​.8​00.000 αιγοπρόβατα

Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 254%.

Συγκεκριμένα:

  • Ηράκλειο +55,8%
  • Λασίθι +31,36%
  • Ρέθυμνο +42,76%
  • Χανιά +70,41%

Ενώ αύξηση σημείωσαν και τα ΑΦΜ. Συγκεκριμένα:

2020: 1.500​ ΑΦΜ

2025: 7.500​ ΑΦΜ

Αύξηση 341%.

Πώς τα αιγοπρόβατα μεγάλωσαν την Κρήτη

Ρέθυμνο​ ​(516.500 στρ​έμματα)

​Χρειάζονται 9,28 εκατ.

Ηράκλειο​ (720.000 στρ​έμματα)

​Χρειάζονται 4,43 εκατ. στρ​έμματα ​

Χανιά​​ (498.900 στρ​έμματα)

​Χρειάζονται 1,96 εκατ. στρ​έμματα​

Λασίθι​ (623.900 στρ​έμματα)

​Χρειάζονται 734.210 στρ​έμματα