
Το καλοκαίρι φαντάζει να είναι η ιδανική εποχή για εξορµήσεις στη φύση και πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να πάρουν µαζί τους στην παραλία και τους τετράποδους φίλους τους. Όµως, πίσω από την ανεµελιά του ήλιου και της θάλασσας, κρύβονται αρκετοί κτηνιατρικοί κίνδυνοι που χρειάζονται πρόληψη και µεγάλη προσοχή.
Η κτηνίατρος Νεφέλη Σίνου εξηγεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τι πρέπει να προσέχουµε.
ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ
Οι υψηλές θερµοκρασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους σκύλους, ειδικά για τα βραχυκεφαλικά (π.χ. pug,
bulldog). Αποφύγετε τις ώρες αιχµής, παρέχετε σκιά και δροσερό νερό, και µην αφήνετε το ζώο στο αυτοκίνητο ούτε
για λίγα λεπτά. Ιδίως για τα βραχυκεφαλικά, η σύστασή µας είναι πάντα να µένουν στο σπίτι µε επαρκή δροσισµό.
ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ
Η κατάποση µεγάλης ποσότητας θαλασσινού νερού µπορεί να προκαλέσει εµετούς, διάρροια ή και σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Επίσης, το αλάτι µπορεί να ερεθίσει το δέρµα ή τα
πέλµατα. Ξεπλένετε το ζώο µε γλυκό νερό µετά το µπάνιο, χωρίς όµως να χρησιµοποιείτε καθηµερινά σαµπουάν.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Αχινοί, µέδουσες, γαντζάκια φυτών ή ακόµα και αγκάθια ψαριών µπορούν να προκαλέσουν τραύµατα, αλλεργικές αντιδράσεις ή λοιµώξεις. Εχετε µαζί σας βασικό φαρµακείο – το οποίο θα σας βοηθήσει ο κτηνίατρός σας να το εξοπλίσετε – και παρακολουθείτε το ζώο για σηµάδια ενόχλησης.
ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Το καλοκαίρι υπάρχει πληθώρα ψύλλων, τσιµπουριών και σκνιπών. Η σωστή αποπαρασίτωση είναι απολύτως απαραίτητη πριν από την έκθεση του ζώου σε εξωτερικούς χώρους.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΗΛΙΑΣΗ
Τα ζώα µε ανοιχτόχρωµο τρίχωµα ή χωρίς τρίχωµα (π.χ. Sphynx) είναι επιρρεπή σε εγκαύµατα. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για κατοικίδια, πάντα µε τη σύσταση κτηνιάτρου. Η παραλία δεν αρέσει σε όλα τα ζώα αλλά κάποια όντως τη λατρεύουν, δοκιµάστε να πάτε µαζί τους ώρες που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και πολύς κόσµος.