
Αύριο Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η task force που δημιουργήθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, μετά από πρόταση της Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσει τις συστηματικές αποκλίσεις των τιμών του ρεύματος μεταξύ Κεντρικής – Βόρειας και ΝΑ Ευρώπης.
«Με την ευρωπαϊκή task force εντείνουμε τις προσπάθειές μας για κοινή ενεργειακή πολιτική – Θα αξιοποιήσουμε όλα τα πρόσφορα διοικητικά και ποινικά μέσα για την επιστροφή των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από όσους δεν τις δικαιούνταν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίασε. Ερωτηθείς παράλληλα, για τον ρόλο της ομάδας δράσης στη διαχείριση των ανισορροπιών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, επισήμανε ότι ο κατακερματισμός της δημιουργεί ανισότητα στις τιμές μεταξύ των χωρών της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, η οποία «συντηρεί έναν ευρωπαϊκό ενεργειακό διαχωρισμό».
Όπως τόνισε, μιλώντας στον real.fm, στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας θα συμμετάσχουν Υφυπουργοί, Διαχειριστές Ενέργειας και Ρυθμιστικές Αρχές των χωρών μελών της Ε.Ε, με στόχο να εντοπίσουν τρόπους και πολιτικές με τις οποίες η Ένωση θα μπορούσε να οδηγηθεί στη χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,77 δις ευρώ και αφορά μόνο στα ελληνικά νησιά και στην ενεργειακή τους διασύνδεση, η οποία θα ενισχύσει την ενεργειακή τους ασφάλεια, ενώ θα μειώσει συνολικά το ενεργειακό κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά. «Η νησιωτικότητα είναι η ταυτότητα της χώρας μας και θα πρέπει να την ενισχύουμε διαρκώς και με κάθε τρόπο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Επιπλέον, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στα νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, αναφέροντας ότι η μετάβαση στην καθαρή και πράσινη ενέργεια είναι επιβεβλημένη, ωστόσο δεν θα πρέπει να αφήσει πίσω της κανέναν, ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Η παρέμβαση των παρόχων ενέργειας στα προγράμματα “Eξοικονομώ” θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους, δεδομένου ότι αυτοί έχουν καθαρότερη εικόνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και θα μπορούν να βοηθήσουν τον πολίτη στην αξιοποίησή τους», προσέθεσε.
Το χρονικό της Task Force
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου μήνα εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πολωνική Προεδρία η task force για την Ενεργειακή Ένωση, στο περιθώριο του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Η Ομάδα Εργασίας, η οποία αποτελείται από υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, στοχεύει στην ενίσχυση της καλύτερης συνεργασίας και του συντονισμού σε βασικά ζητήματα ενεργειακής πολιτικής.
Το σχετικό αίτημα είχε θέσει κατά τις επαφές που είχε με τους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, επικαλούμενος τις μεγάλες διαφορές τιμών στα ενεργειακά χρηματιστήρια μεταξύ της Βόρειας και της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια πραγματική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται η ανάγκη για διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχυμένη εγχώρια παραγωγή καθαρών τεχνολογιών και προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας από κυβερνοαπειλές και υβριδικές απειλές.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η task force για την Ενεργειακή Ένωση , η οποία περιγράφηκε στο Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια στις αρχές του έτους, επιδιώκει να δώσει πολιτική ώθηση για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων που επί του παρόντος εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης.
Οι βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν:
- τη βελτιστοποίηση της χρήσης των ενεργειακών υποδομών
- την επιτάχυνση της διασυνδεσιμότητας, τη βελτίωση του συντονισμού του σχεδιασμού του δικτύου και του ενεργειακού συστήματος μεταξύ των κρατών μελών
- την παροχή υποστήριξης στην παρακολούθηση της εθνικής δράσης για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης
- τη συζήτηση τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την εφαρμογή της ενεργειακής νομοθεσίας της ΕΕ.
«Μόνο μέσω ακόμη στενότερης συνεργασίας θα επιτύχει η Ευρώπη μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση. Αυτή η νέα Ομάδα Εργασίας θα καθοδηγήσει το έργο μας για την επίτευξη αυτού που ζητούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας: ένα ασφαλές, καθαρό και οικονομικά προσιτό ενεργειακό σύστημα . Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά μιας οικονομίας που ευημερεί και μιας κοινωνίας που αποφέρει οφέλη σε όλους», σχολίασε από τη πλευρά του ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν.
Υποστήριξη και χρηματοδότηση
Η ομάδα δράσης θα λάβει υποστήριξη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), καθώς και από άλλους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, όταν κρίνεται σκόπιμο. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται τακτικά, με έμφαση στη διαμόρφωση στρατηγικών παραδοτέων που θα μπορούσαν να λάβουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες. Μια επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα προσφέρει την πλατφόρμα για τη συζήτηση των πρώτων συγκεκριμένων θεμάτων πολιτικής, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η Ομάδα Εργασίας για την Ενεργειακή Ένωση είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για Προσιτή Ενέργεια. Πρόκειται για μια άτυπη ρύθμιση χωρίς νομική εντολή, η οποία δεν θα συμμετέχει σε επίσημες διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Συμβουλίου. Η Ομάδα Εργασίας θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Συμβούλιο Ενέργειας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: ot