Παζάρια στη Βεγγάζη για τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στη Βεγγάζη,. Η συζήτηση η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του έλληνα ΥΠΕΞ στη δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, πως τις δύο χώρες συνδέει η κοινή «προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο», η οποία παραπέμπει ευθέως στην υπόθεση του τουρκολιβυκού μνημονίου και την πρόσφατη αποκήρυξή του από την ΕΕ, που το περιέγραψε εκ νέου ως άκυρο και χωρίς έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Στο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Χαφτάρ, από ελληνικής πλευράς τέθηκαν όλα τα θέματα της διμερούς και περιφερειακής ατζέντας όπως είναι το Μεταναστευτικό, οι θαλάσσιες ζώνες (με σημείο αιχμής το τουρκολιβυκό μνημόνιο) και τα διμερή που άπτονται της οικονομικής συνεργασίας. Παρόντες στη συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον στρατάρχη της Ανατολικής Λιβύης ήταν και οι δύο γιοι του, Σαντάμ και Αλ Σαντίκ, με τον πρώτο να συμμετέχει ως υπεύθυνος για το στρατιωτικό σκέλος και ο δεύτερος ως αρμόδιος για το πολιτικό σκέλος και αυτό των εξωτερικών υποθέσεων. Κρίσιμος στη συγκεκριμένη υπόθεση παραμένει ο ρόλος της Αιγύπτου, με τον αιγύπτιο πρόεδρο να υποδέχεται ένα 24ωρο νωρίτερα στο Κάιρο τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βεγγάζης, Αγκίλα Σάλεχ, στον απόηχο των σεναρίων για επικείμενη κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και από την Ανατολική Λιβύη. Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, ο Σίσι επεσήμανε στον Σάλεχ την ανάγκη για πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με στόχο την ταυτόχρονη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, ενώ τόνισε την υποχρέωση αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Κοινός τόπος στο Μεταναστευτικό

Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, στο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Χαφτάρ, από πλευράς Βεγγάζης υπήρξε γνήσια διάθεση για συνδρομή στην καταπολέμηση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, με την Αθήνα να εγγυάται πως, εφόσον υπάρχει σύμπτωση επί της αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος, θα υπάρξει μέριμνα για καλύτερη παροχή πληροφοριών και ανάπτυξη υποδομών από την Κομισιόν για τον έλεγχο του φαινομένου μέσω συγκεκριμένων μέτρων κατόπτευσης. Για το Μεταναστευτικό, εξάλλου, ακολουθεί αύριο η αποστολή Πλεύρη – Μπρούνερ με τη συμμετοχή των υπουργών Μετανάστευσης Ιταλίας και Μάλτας.

Αναφορικά με το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, από την Αθήνα κατέστη σαφές πως ενδεχόμενη κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βεγγάζη θα αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική αποστολή έδωσε το στίγμα του ρόλου της Ελλάδας στην τρέχουσα συγκυρία παραθέτοντας σε πόσα επίπεδα – Συμβούλιο Ασφαλείας, ΕΕ, ΗΠΑ, αραβικός κόσμος – μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις της Λιβύης, ξεκαθαρίζοντας όμως, ταυτόχρονα, πως δεν θα δεχθεί να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Επιπλέον, ο έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε το ζήτημα της επανεκκίνησης των συζητήσεων οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ενώ αργότερα, σε συνάντηση που είχε με τον γιο του στρατάρχη, αρμόδιο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανοικοδόμησης, ο Μπελκασίμ Χαφτάρ απηύθυνε κάλεσμα σε ελληνικές επιχειρήσεις (έχει ήδη γίνει σχετική προετοιμασία για επιχειρηματική αποστολή) να συμμετέχουν στο υπό διαμόρφωση σχέδιο. Σε γενικές γραμμές, η Αθήνα εισέπραξε πως η Βεγγάζη αντιλαμβάνεται τη σημασία της διμερούς σχέσης για το παρόν και το μέλλον της Λιβύης, ενώ πλήρης εικόνα αναμένεται να προκύψει μετά τις 15 Ιουλίου και τη δεύτερη αποστολή Γεραπετρίτη στην Τρίπολη.