
Ως ένα καλό πρώτο βήμα αξιολογεί η Αθήνα το πρώτο τετ α τετ που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ χθες το μεσημέρι στη Βεγγάζη.
Σε μια συζήτηση που διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκεσε περίπου μία ώρα, η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να θέσει όλο το εύρος της ατζέντας των θεμάτων που αφορούν στη διπλωματική επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Λιβύης, ενώ, από την πλευρά της Βεγγάζης, τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν έδειχναν πως η ανατολική Λιβύη αντιλαμβάνεται τη σημασία της σχέσης της με την Αθήνα.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι δύο γιοι του Χαφτάρ, ο Σαντάμ, αρμόδιος για το στρατιωτικό σκέλος και ο Αλ Σαντίκ, αρμόδιος για το πολιτικό σκέλος και αυτό των Εξωτερικών Υποθέσεων.
Με το πέρας του τετ α τετ Γεραπετρίτη -Χαφτάρ, ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον γιο του Χαφτάρ, Μπελκασίμ, αρμόδιο για το Ταμείο Ανοικοδόμησης, ο οποίος και απηύθυνε κάλεσμα σε ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, έχει γίνει ήδη προετοιμασία και το προσεχές διάστημα επιχειρηματική αποστολή σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βεγγάζη. Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις, τέθηκαν επί τάπητος χθες οι δυνατότητες αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την προοπτική του προγραμματισμού και για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, μεταξύ Αθήνας και Βεγγάζης παρατηρήθηκε σύμπτωση οπτικής, ενώ η ελληνική αποστολή εντόπισε γνήσια διάθεση από πλευράς ανατολικής Λιβύης για συνδρομή στην καταπολέμηση του φαινομένου των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς Κρήτη και Γαύδο, υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσει η Κομισιόν τις απαραίτητες υποδομές και η Αθήνα να παρέχει καλύτερη πληροφόρηση στις αρμόδιες λιβυκές υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών το οποίο και έθεσε ο έλληνας ΥΠΕΞ στον στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης, η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως, όσον αφορά τη φημολογούμενη κύρωση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου απο τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν πρόκειται να δεχθεί να βρεθεί προ τετελεσμένων.
Σαφές, ταυτόχρονα, κατέστησε η ελληνική αποστολή υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη χθες στη Βεγγάζη πως μια ενδεχόμενη κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την ανατολική Λιβύη θα μεγάλωνε τα προβλήματα.
Επί τάπητος τέθηκε και η επανεκκίνηση των συζητήσεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Από την ελληνική πλευρά παρατέθηκε η πλήρης διάσταση του ρόλου της Ελλάδας στην τρέχουσα συγκυρία, σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία θα μπορούσε να μεταφέρει τη φωνή της Λιβύης, όπως είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, οι χώρες του αραβικού κόσμου, ενώ συζητήθηκαν και σχετικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη.
Σε γενικές γραμμές, η Βεγγάζη έδειξε πως αντιλαμβάνεται πως οι πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει η Αθήνα μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά, ενώ εκφράστηκε και μια γνήσια διάθεση για από κοινού συμπόρευση.
Ιδιαίτερη σημασία είχε το σημείο της δήλωσης του Γιώργου Γεραπετρίτης με την ολοκλήρωση των επαφών στη Βεγγάζη, στο οποίο ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε πως Ελλάδα και Λιβύη συνδέονται και μέσω της προσήλωσής τους στο Διεθνές Δίκαιο, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ως ευθεία αναφορά στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στο γεγονός πως δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα για τρίτες χώρες.
Όσον αφορά την υπόθεση της Λιβύης, σημαντικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει ταυτόχρονα και το Κάιρο, με τον πρόεδρο Σίσι να υποδέχεται στην Αίγυπτο το Σάββατο τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη αποχώρησης ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη καθώς επίσης και την ανάγκη ταυτόχρονης διεξαγωγής εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών.
Επόμενος σταθμός στη διπλωματική επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Λιβύης η αποστολή Πλεύρη – Μπρούνερ στις 8 Ιουλίου με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ιταλίας και Μάλτας και η δεύτερη αποστολή Γεραπετρίτη στην Τρίπολη στις 15 Ιουλίου.