
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δήλωσε στο MEGA πως ο τρόπος με τον οποίο διανέμονται οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελεί μία παθογένεια που κρατά από το μακρινό παρελθόν.
«Το κομμάτι της ευθύνης που μας αναλογεί το έχουμε αναλάβει. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν πολλά βήματα στη διαδικασία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ».
«Εδώ και περίπου 9 μήνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε σχέδιο δράση – συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι είναι υπό επιτήρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε ο υπουργός, όλες οι καταγγελίες που έφτασαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, ενώ συμπλήρωσε πως οι αιτήσεις για βιολογική μελισσοκομία ξεπέρασαν κάθε όριο, ζητώντας 166 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις.
«Από το 2016 και μετά υπάρχει μία γεωμετρική αύξηση σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ζητούνται οι επιδοτήσεις. Έχουμε μπει σε μία διαδικασία ελέγχου όσων συμμετέχουν στη διαδικασία. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, με εμπλοκή πολλών προσώπων», είπε.
«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η επιστροφή των χρημάτων που κάποιοι πήραν παράνομα», είπε ο Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας πως έχει συσταθεί ομάδα με την Οικονομική Αστυνομία, την ΑΑΔΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Όπως εξήγησε, το πρόστιμο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παρακρατηθεί από τις επόμενες δόσεις που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.