Ψυχοφάρμακα

Ανησυχητική εξάρτηση των αστέρων του τένις από τα αντικαταθλιπτικά καταγγέλλει ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς, προσθέτοντας το ακόμα πιο ανησυχητικό, «τα προβλήματα ψυχικής υγείας στο τένις είναι τόσο διαδεδομένα και σοβαρά που “όλοι” παίρνουν φάρμακα».

Η πέτρα που έριξε στα νερά του αθλήματος ο προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά είναι τεράστια και απειλεί με τσουνάμι το τένις. Το σχόλιο του κροάτη άλλοτε άσου των κορτ έγινε με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Αλεξάντερ Ζβέρεφ για την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τη μοναξιά που νιώθει και την απουσία της χαράς σε ό,τι κι αν κάνει. Ο έμπειρος Ιβανίσεβιτς πιθανολογεί πως οι υπερβολικές απαιτήσεις του κόσμου από τους αθλητές τούς φορτώνουν με ένα βάρος που αδυνατούν να σηκώσουν. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στρέφει τα βέλη του στα social media, τα οποία θεωρεί πηγή των περισσότερων κακών που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Οι νέοι σήμερα θεωρούν δεδομένα στη ζωή τους τα social media, την επικοινωνία εξ αποστάσεως, τις διαδικτυακές δίκες, τις επιθέσεις, τη δημιουργία στερεοτύπων και προτύπων. Πριν ακόμα ωριμάσει η συναισθηματική τους νοημοσύνη καλούνται να κοσκινίσουν την κάθε άποψη και να απορρίψουν τα σκύβαλα. Μια διαδικασία καθόλου εύκολη για τις νεαρές ηλικίες και κυρίως για τους δυνάμει πρωταθλητές. Η ψυχολογική κατάρρευση έπειτα από μια αποτυχία παραμονεύει στη γωνία. Τότε αρχίζει η αμφισβήτηση του ίδιου του εαυτού σου, βλέπεις τη μαύρη τρύπα να σε καταπίνει χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις. Σηκώνεις το χέρι για βοήθεια και σ’ το γεμίζουν με αντικαταθλιπτικά χάπια.

Νέοι, ταλαντούχοι, διάσημοι, πολλοί έχοντας λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα, καταντούν χιμαιρικά έρμαια των κάποτε ονείρων τους γιατί δεν άντεξαν το φορτίο της αμφισβήτησης. Γιατί επέτρεψαν το μικρόβιο της δημοσιότητας που προσφέρουν τα social media να εισχωρήσει στον ψυχισμό τους. Ο Ζβέρεφ νιώθει μόνος. Πόσοι ακόμα νιώθουν το ίδιο, θέλουν να το φωνάξουν αλλά διστάζουν, φοβούνται τον ψηφιακό όχλο, τον πετροβολισμό, τη διαπόμπευση. Οι αθλητές κατάντησαν να ζουν για τους άλλους, να ευχαριστούν τους άλλους. Ηρθε η στιγμή να αντιληφθούν πως ό,τι κάνουν το κάνουν γιατί τους αρέσει. Οταν πάψει να ισχύει αυτή η συνθήκη, ας πάνε σπίτι τους. Δεν χάλασε και ο κόσμος. Ο Μποργκ αποσύρθηκε στα 26 του, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τον μύθο του.