Το Μεταναστευτικό αγχώνει ξανά την κυβέρνηση – «Συναγερμός» σε τρία επίπεδα

Όλο και πιέζεται το Μέγαρο Μαξίμου στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, καθώς οι εντεινόμενες ροές προς την Κρήτη δοκιμάζουν τις αντοχές του νησιού αλλά και το διαχειριστικό προφίλ της κυβέρνησης. Η ανησυχητική κατάσταση χτυπά ξανά συναγερμό στην κυβέρνηση, με την προσοχή των συναρμόδιων στελεχών στραμμένη αυτή τη φορά στο νότο.

Κι ενώ τα δεδομένα από τον Έβρο ή από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν προκαλούν έκτακτη κινητοποίηση, μόνο σε μια μέρα, την περασμένη Κυριακή, οι αφίξεις από τα παράλια της Λιβύης στην Κρήτη κόντεψαν να αγγίξουν τετραψήφιο αριθμό. Ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αφίξεις έχουν φτάσει τις 7.124, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού.

Ο συναγερμός, άρα, είναι δεδομένος και κινητοποιεί την Αθήνα σε τρία επίπεδα: στο διπλωματικό, στο επιχειρησιακό και στο ευρωπαϊκό. Τέλη Ιουνίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόταν σε «παράνομες διελεύσεις» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «κατά 93% από τη Λιβύη».

«Πάρτε πρωτοβουλίες»

Το Μαξίμου παλεύει να προλάβει τυχόν ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε μια περιοχή της χώρας, στην οποία δεν υπάρχουν καν έτοιμες υποδομές για τη διαχείριση τόσων ανθρώπων. Εξ ου και οι τοπικές αρχές φωνάζουν για την ανάγκη να πέσουν στην Κρήτη όλες οι δυνάμεις. «Δεν φταίνε οι άνθρωποι που ξεπούλησαν τις περιουσίες τους γιατί κάποιοι τους υποσχέθηκαν ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει όλοι, κατ’ αρχάς οι κυβερνώντες, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν» είπε (Cretalive) ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το βάρος δεν μπορεί να πέσει στις πλάτες της αυτοδιοίκησης.

«Όπως η πολιτεία θέτει κριτήρια για την όποια εγκατάσταση, πρέπει να βάλει κριτήρια και για μια δομή φιλοξενίας μεταναστών», σημείωσε ο ίδιος.

«Κλειδί» η Λιβύη

Η Λιβύη είναι το «κλειδί» σε αυτό το νέο – επιδεινούμενο – περιβάλλον, γι’ αυτό και προγραμματίστηκαν «ειδικές αποστολές» τόσο του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη. Ο πρώτος συζήτησε ήδη το θέμα με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη (ο υπουργός θα μεταβεί και στην Τρίπολη στις 15 Ιουλίου) και ενώ λέγεται ότι υπήρξε διάθεση συνεργασίας, τα εμπόδια παραμένουν. Ανάμεσά τους, η έλλειψη των κατάλληλων μέσων και υποδομών, με την Αθήνα να εγγυάται πως, εφόσον υπάρχει σύμπτωση επί της αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος, θα υπάρξει μέριμνα για καλύτερη παροχή πληροφοριών και ανάπτυξη υποδομών από την Κομισιόν για τον έλεγχο του φαινομένου μέσω συγκεκριμένων μέτρων κατόπτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα προσφέρθηκε να παρέχει πληροφορίες από την επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, όπου βρίσκονται ήδη δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και ένα συνοδευτικό πλοίο.

Όσο για τον Θάνο Πλεύρη, μεταβαίνει στη Λιβύη σήμερα, 8 Ιουλίου, σε μια κοινή αποστολή με τον ευρωπαίο επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ και τους υπουργούς Μετανάστευσης Ιταλίας και Μάλτας. Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται να παρουσιαστεί συγκεκριμένο πλάνο για την παροχή τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης. Το μήνυμα δηλαδή που θέλει να περάσει η Αθήνα σε πρώτη φάση είναι εκείνο της ουσιαστικής συνεργασίας με στόχο την αποτροπή.

«Αυστηρότερης κλίμακας» μέτρα

Η κυβέρνηση δεν έχει άνεση χρόνου ή περιθώρια για καθυστερήσεις και αστοχίες στον έλεγχο του συγκεκριμένου μετώπου. Εκτός από τις προσπάθειες για εντονότερη παρουσία του Λιμενικού και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και πέραν της διπλωματίας με τη Λιβύη, η Αθήνα επενδύει στο ευρωπαϊκό «χαρτί».

Και δεν αποκλείει τυχόν «αυστηρότερης κλίμακας» μέτρα, εφόσον δεν ελεγχθούν οι ροές από την άλλη πλευρά. Στόχος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό πορτ παρόλ «στο τέλος της ημέρας να προστατευθεί η χώρα, πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα ότι η διπλωματική οδός θα λειτουργήσει και, μη θέλοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά της ανησυχίας, έσπευσε σε σινιάλα αποφασιστικότητας: «Το έχει αποδείξει η κυβέρνηση ότι δεν κάνει εκπτώσεις και πριν και πάνω απ’ όλα είναι με την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των πολιτών».