Τα φαρμακευτικά προϊόντα φαίνεται πως είναι ο επόμενος στόχος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της «επαναδιαπραγμάτευσης» των διεθνών εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ, υπό την απειλή της επιβολής υψηλών δασμών, με την αυστραλιανή κυβέρνηση να ζητά «επειγόντως, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά».
Ο κ. Τραμπ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο δασμών έως και 200% στα φαρμακευτικά σκευάσματα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, ενώ έβαλε στο στόχαστρο και τον χαλκό, μιλώντας για πιθανούς δασμούς 50%.
Πρόκειται για προϊόντα που μέχρι τώρα τουλάχιστον εξαιρούνταν από το… συνεχώς εξελισσόμενο καθεστώς δασμολογίας των ΗΠΑ, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων ερευνών σχετικά με τις συνέπειες επιβολής τους από το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.
Ωστόσο, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, πριν από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούν εκτός ΗΠΑ «δε θα τη γλιτώσουν».
«Θα δώσουμε (στους κατασκευαστές φαρμάκων) περίπου ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο για να συμμορφωθούν (να μεταφέρουν τις εργασίες τους εντός αμερικανικών συνόρων), και μετά από αυτό, θα επιβληθούν δασμοί», είπε.
«Θα επιβληθούν δασμοί σε πολύ, πολύ υψηλά ποσοστά, όπως 200%. Θα τους δώσουμε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να οργανωθούν».
Οι δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την Αυστραλία, όπως επισήμανε το ABC.
Πέρυσι, η χώρα μας εξήγαγε φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (AUD) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ.
Ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 40% της συνολικής αξίας των φαρμακευτικών εξαγωγών της Αυστραλίας, (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια AUD).
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Howard Lutnick, έδωσε διευκρινήσεις μετά την τοποθέτηση του κ. Τραμπ, αναφέροντας ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με τους δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα και ότι η σχετική έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο του θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.
«Και τότε ο πρόεδρος θα καθορίσει την πολιτική του», δήλωσε ο κ. Lutnick στο CNBC.
«Και θα τον αφήσω να αποφασίσει πώς θα το κάνει».
«Είπε ότι, αν δεν κατασκευάζεις (τα προϊόντα σου) στην Αμερική, θα επιβληθούν υψηλοί δασμοί».
«Αλλά μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο, αν κατασκευάζετε στην Αμερική, να σας δώσει χρόνο…».
PBS
H φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ έχει εκφράσει από καιρό τη δυσαρέσκειά της με το Πρόγραμμα Φαρμακευτικών Παροχών της Αυστραλίας ((Pharmaceutical Benefits Scheme – PBS), το οποίο υποχρεώνει τις εταιρείες να διαπραγματεύονται τις τιμές για προϊόντα τους με την αυστραλιανή κυβέρνηση και όχι με μεμονωμένους αγοραστές.
Σκοπός του PBS είναι να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Ως αντίποινα για το PBS, οι επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας έχουν ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην Αυστραλία.
Πρόσφατα, το PBS βρέθηκε «ανοιχτά» στο στόχαστρο της Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), η οποία το θεωρεί «εμπόδιο στην κερδοφορία» της (λόγω των κυβερνητικών ελέγχων στις τιμές που ισχύουν για τα φάρμακα).
Η PhRMA -επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας είναι ο Ελληνοαμερικανός CEO και πρόεδρος της Pfizer, Δρ Albert Bourla (Αλβέρτος Μπουρλά)- διαμαρτυρήθηκε για τις πολιτικές τιμολόγησης της Αυστραλίας, με επιστολή προ τον ανώτερο εμπορικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Albanese και η αντιπολίτευση -και προεκλογικά- απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να «αγγίξουν» το PBS σε οποιεσδήποτε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα φαρμακευτικά προϊόντα χθες, ο υπουργός Οικονομικών Jim Chalmers δήλωσε στο ABC Radio National ότι «πρόκειται προφανώς για πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς μιλάμε για εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων».
«Η φαρμακευτική βιομηχανία μας είναι πολύ πιο εκτεθειμένη στην αγορά των ΗΠΑ και γι’ αυτό ζητάμε, επειγόντως, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα ανακοινώθηκαν».
«Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικών Παροχών δεν είναι κάτι που είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε ή να κάνουμε συμφωνίες», επανέλαβε.
«Θα το εξετάσουμε με μεθοδικό τρόπο, αλλά καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι το PBS δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
«Θεωρούμε το PBS ως θεμελιώδες μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στην Αυστραλία…».
Στην Αυστραλία, οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων έχουν ανώτατο όριο 31,60 δολάρια, εάν περιλαμβάνονται στο PBS. Έχει δοθεί η προεκλογική υπόσχεση για μείωση της τιμής στα 25 δολάρια, ενώ το κόστος παραμένει 7,70 δολάρια για τους κατόχους καρτών παραχώρησης – μια τιμή που έχει «παγώσει» από την κυβέρνηση Albanese μέχρι το 2030.
Αυτό απέχει πολύ από τις τιμές που πληρώνουν οι Αμερικανοί (για παράδειγμα, το Lipitor, ένα φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη και προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, μπορεί να κοστίσει περίπου 2.000 δολάρια Αυστραλίας στις ΗΠΑ, ενώ το φάρμακο Humira για αυτοάνοσο κοστίζει πάνω από 11.000 δολάρια. Μ
Μια έκθεση του ερευνητικού οργανισμού Rand διαπίστωσε ότι οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 370% υψηλότερες από ό,τι στην Αυστραλία και 278% υψηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.
ΧΑΛΚΟΣ
Ο χαλκός είναι επίσης ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν για την Αυστραλία, αλλά οι πωλήσεις προς τις ΗΠΑ πέρυσι ανήλθαν σε μόλις 55 εκατομμύρια δολάρια (AUD) — λιγότερο από το 1% των συνολικών εξαγωγών μας χαλκού, οι οποίες ανήλθαν σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια (AUD).
«Πιστεύω ότι οι δασμοί στον χαλκό θα είναι 50%», δήλωσε ο κ. Τραμπ.
Από όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η Χιλή θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τους δασμούς αυτούς.
Ο κ. Lutnick δήλωσε ότι οι δασμοί στον χαλκό θα τεθούν πιθανώς σε ισχύ στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι το αλουμίνιο και ο χάλυβας υπόκεινται ήδη σε δασμούς 50%.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστραλίας και η Αποθεματική Τράπεζα (RBA) παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις με τους δασμούς των ΗΠΑ και παρότι δεν αναμένουν μεγάλο άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, αναγνωρίζουν ότι οι έμμεσες συνέπειες από τις «αναταράξεις» στο παγκόσμιο εμπόριο και η αβεβαιότητα μπορεί να αποβούν μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια επιτάχυνσης της ανάπτυξης.
Ακόμα, η Επιτροπή Παραγωγικότητας δημοσίευσε μοντέλα που προβλέπουν ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να αποκομίσει ίσως ένα μικρό οικονομικό όφελος από τους δασμούς του κ. Τραμπ, διαφοροποιώντας το εξαγωγικό της μοντέλο. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θα ήταν «πολύ κακή για την Αυστραλία».
Οι νέες προειδοποιήσεις για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τον χαλκό, «ήρθαν» μετά τη δημοσίευση επιστολών του κ. Τραμπ προς ξένους ηγέτες, στις οποίες περιγράφονται οι νέοι δασμοί ανά χώρα που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, μετά την «περίοδο χάριτος» των 90 ημέρων που είχαν δώσει οι ΗΠΑ.
Η Αυστραλία δεν αναμένει αύξηση του 10% που έχει ήδη επιβληθεί στις εξαγωγές της.
Ο κ. Chalmers δήλωσε ότι οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις αποτελούν «σημαντική ανησυχία» για την Αυστραλία και «κίνδυνο για την πρόοδο που έχει σημειώσει ο Κόσμος στις οικονομίες μας μετά την πανδημία Covid».
«Όταν εξετάζουμε τις πιθανές συνέπειες αυτού που βλέπουμε εδώ, αυτό αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη … Έχουμε καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι αυτοί οι δασμοί είναι κακοί για την Αυστραλία. Είναι κακοί για τις ΗΠΑ. Είναι κακοί για την παγκόσμια οικονομία. Και έτσι, αυτές οι εξελίξεις είναι μερικές φορές απρόβλεπτες. Έχει εισαχθεί ένα στοιχείο αστάθειας και αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία».
The post «Καμπανάκι» Τραμπ για δασμούς 200% στα φάρμακα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.