O Δόλλης «επιστρατεύτηκε» από τον Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης

Ο πρώην υπαρχηγός του Εργατικού κόμματος της Βικτώριας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας , επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Δημήτρης Δόλλης, «επιστρατεύτηκε» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης.

Ο κ. Δόλλης, μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» επιβεβαίωσε ότι συνόδεψε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη την Κυριακή στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο πρώην συμπάροικος μίλησε στην εφημερίδα μας κατά την επιστροφή του Αθήνα αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το ταξίδι.

Απλά το επιβεβαίωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων της Αθήνας με το καθεστώς της Βεγγάζης ήταν εξ ορισμού δύσκολη, καθώς το… μακρύ χέρι του Ερντογάν έχει προλάβει και σε αυτό το μέτωπο την ελληνική διπλωματία.

Αλλά εκείνο που σίγουρα προκαλεί απορία είναι η συμμετοχή στην ελληνική αποστολή του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Δημήτρη Δόλλη, γεγονός που σχολίασαν και ελλαδικά μέσα ενημέρωσης,

Δαιμόνιος διπλωματικός παράγοντας ο Δόλλης με άριστη γνώση των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, λόγω και των παραδοσιακών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με παράγοντες και παλαιά καθεστώτα, που μπορεί να διατηρούν και τώρα επιρροή, επιστρατεύτηκε προφανώς για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.

Πιθανόν διότι γνωρίζει τον Χαφτάρ εδώ και πολλά χρόνια, απ’ όταν ο στρατάρχης είχε το Λιβύη – Αθήνα, όπως εμείς το Παγκράτι – Κολιάτσου.

Έτσι την ελληνική αντιπροσωπεία που βρέθηκε την Κυριακή στη Βεγγάζη, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, τον νέο πρέσβη που αποφασίστηκε εσχάτως να τοποθετηθεί στην Τρίπολη, τις επικεφαλής του πολιτικού και διπλωματικού γραφείου του υπουργού, πλαισίωνε ο Δ. Δόλλης.

Μετά την παραίτησή του από βουλευτής της Βικτώριας και την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Δόλλης, επί κυβέρνησης Παπανδρέου (2009 – 2011), είχε τοποθετηθεί υφυπουργός Εξωτερικών (2010 – 2012). Το 2004-2009 σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2009 εχρίσθη πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Το 1999 – 2003 ήταν γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η πλέον «εντυπωσιακή» πληροφορία, η οποία έχει αφήσει διπλωμάτες και διοικητικούς του ΥΠΕΞ με το στόμα ανοικτό, είναι ότι ο Δ. Δόλλης φέρεται να έχει χρισθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμβουλός του επί θεμάτων Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Εάν έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο Αφρικής – Μ.Ανατολής, μένει να το αποδείξει. Σίγουρο είναι ότι στο παρελθόν με εκκενώσεις Ελλήνων πολιτών από εύφλεκτες ζώνες ασχολήθηκε.

Βέβαια, η φημολογία στο ΥΠΕΞ περί «δακτύλου» Γεραπετρίτη οργιάζει, αφού και ο ίδιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ είναι, και …κάπου συναντήθηκαν οι δρόμοι Γεραπετρίτη – Δόλλη.

Γεραπετρίτης: Ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε απτά αποτελέσματα 

Από τη Βεγγάζη ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε ότι συζήτησαν ζητήματα, τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία.

«Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες», υπογράμμισε.

«Μας συνδέει επίσης η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών». «Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας», κατέληξε.

Πώς ο Χαφτάρ ανάγκασε την ευρωπαϊκή αποστολή για το μεταναστευτικό να φύγει από τη Βεγγάζη

Στο μεταξύ έντονο παρασκήνιο και διπλωματικούς ελιγμούς περιλαμβάνει η αλληλουχία των γεγονότων που κατέληξε στο να φύγει από τη Βεγγάζη η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία για το μεταναστευτικό, μέρος της οποίας ήταν και ο Θάνος Πλεύρης, μη συναντώντας τελικά τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν για τα όσα έγιναν στη Λιβύη, ήρθε με την ανάρτηση στο X το βράδυ της Τρίτης από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος ανέφερε πως οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη, τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Στην Τρίπολη, πραγματοποιήσαμε εις βάθος συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό Ντμπέιμπεχ, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλ-Μπαούρ, τον Υπουργό Εσωτερικών Τραμπέλσι και τον Υπουργό Εργασίας Αλ-Αμπέντ. Συζητήσαμε κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αυτή η αποστολή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία.

Οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν», ήταν το μήνυμα του Μπρούνερ.

Το παρασκήνιο από τη Βεγγάζη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς και τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, προσγειώθηκαν κανονικά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Οι αξιωματούχοι, που τις προηγούμενες ώρες βρίσκονταν στην Τρίπολη, αποβιβάστηκαν και οδηγήθηκαν στον χώρο VIP του αεροδρομίου, όπως προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ωστόσο, εκεί τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί Λίβυοι αξιωματούχοι τους ενημέρωσαν ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν προτίθεται να τους συναντήσει μεμονωμένα, αλλά μόνο παρουσία σύσσωμης της κυβέρνησής του – δηλαδή της λεγόμενης «κυβέρνησης της Βεγγάζης», που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Η αντίδραση του Επιτρόπου Μπρούνερ ήταν να δηλώσει πως η εντολή του περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί ούτε η Ε.Ε. ούτε ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης – η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι αυτή της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η στάση του Μπρούνερ πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι χωρίς παρουσία των υπουργών του, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνάντηση. Η συνάντηση ναυάγησε επί τόπου, ενώ ακολούθησε ένα διπλωματικό μπαράζ από τη λιβυκή πλευρά: η κυβέρνηση της Βεγγάζης εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους –συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου– ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους κάλεσε να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.

Ο Θάνος Πλεύρης επέστρεψε στην Ελλάδα και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν.

Κατά την διάρκεια των διπλωματικών διεργασιών οι Λίβυοι αξιωματούχοι πρότειναν στον Μπρούνερ και το σενάριο να δει μόνο τους υπουργούς του Χαφτάρ κάτι το οποίο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρνήθηκε, οδηγώντας έτσι την κατάσταση σε ναυάγιο.

Κατά πληροφορίες, η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η κίνηση Χαφτάρ ήταν «σκηνοθετημένη», πλην όμως τώρα η κυβέρνηση έχει ισχυρό επιχείρημα έναντι των Ευρωπαίων και για πιο σκληρή γραμμή στο ζήτημα του μεταναστευτικού, η οποία γραμμή θα συζητηθεί αύριο στο ραντεβού Μητσοτάκη-Πλεύρη.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Βεγγάζης με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την ακύρωση της επίσκεψης κατηγορώντας τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών αρχών καθώς όπως τονίζει «δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης».

Ο Πλεύρης είχε βρεθεί με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Τρίπολη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να αντιμετωπίσει το έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα, που επηρεάζει, πλέον, και την Ευρώπη. Η Κρήτη όπως υπογραμμίστηκε δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε. Η Λιβύη δεν είναι μακριά από εμάς, κατά συνέπεια ότι την επηρεάζει, επηρεάζει κι εμάς» σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης.

The post O Δόλλης «επιστρατεύτηκε» από τον Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.