Μουρτζούκου: Οι καταθέσεις που την οδήγησαν στη σύλληψη – Ποιοι την έκαψαν

Οι καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. 83 ιδιωτών, κυρίως οικείων προσώπων των βρεφών, αλλά και γιατρών από τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, Καραμανδάνειο Παίδων της Πάτρας και Γενικό Αμαλιάδας, καθώς και τρία πορίσματα γιατρών (μιας παθολόγου, ενός νευρολόγου και δύο παθολογοανατόμων) που αμφισβήτησαν τα «παθολογικά αίτια» των θανάτων ήταν τα κομβικά στοιχεία τα οποία οδήγησαν την Εισαγγελία της Πάτρας να ζητήσει τη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία κρατείται στη ΓΑΔΑ και σήμερα θα απολογηθεί στις δικαστικές Αρχές της Πάτρας.

Η 25χρονη κατηγορείται για τη δολοφονία τριών βρεφών (δύο δικών της και ενός μιας φίλης της) την περίοδο 2021-2023, αλλά και την απόπειρα δολοφονίας μιας ενήλικης φίλης της, με βασικό κριτήριο ότι ήταν παρούσα τη στιγμή των θανάτων των παιδιών. Ομως ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο για τη Μουρτζούκου κρίθηκε το ότι ήταν δίπλα στα άτυχα βρέφη – χωρίς την παρουσία άλλου ατόμου – σε 7-8 περιπτώσεις που παρουσίασαν διάφορες δυσεξήγητες κρίσεις, ορισμένες από τις οποίες θεωρήθηκαν επιληπτικής αιτιολογίας, χωρίς μέχρι σήμερα ωστόσο να έχει συνταχθεί οποιοδήποτε τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα που να καταδεικνύει στις τρεις αυτές υποθέσεις πέρα από κάθε αμφιβολία «εγκληματική ενέργεια».

Η Μουρτζούκου εξετάστηκε από αστυνομικούς που επιχείρησαν να της αποσπάσουν «άτυπη ομολογία» ή να πληροφορηθούν κρίσιμες άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, η ίδια όμως δεν θεωρείται συνεργάσιμη καθώς επαναλάμβανε ισχυρισμούς – μη συγκροτημένους – που είχε αναφέρει στις δεκάδες τηλεοπτικές ή διαδικτυακές συνεντεύξεις της από το 2023, οπότε άρχισαν να διατυπώνονται υπόνοιες εις βάρος της.

Σημειώνεται ότι τα αρχικά πορίσματα για τους θανάτους των τριών βρεφών (όπως και του 15 μηνών Παναγιώτη για τον οποίο ελέγχεται η 25χρονη) απέδιδαν τους θανάτους τους σε παθολογικά αίτια, χωρίς αυτά επισήμως να έχουν τελεσίδικα ανατραπεί και μάλιστα στην περίπτωση των τριών βρεφών δεν έχουν οριστεί καν οι ιατροδικαστές που θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα, με το πόρισμά τους να αναμένεται σε τουλάχιστον 2-3 μήνες.

Αντίθετα δηλαδή με ό,τι συνέβη στην υπόθεση της 43χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για τη δολοφονία των τριών παιδιών της στην Πάτρα (την περίοδο 2018-2022) με στοιχεία τη χορήγηση κεταμίνης σε ένα από τα κορίτσια της, στην τωρινή «υπόθεση της Αμαλιάδας» δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο σαφές αδιαμφισβήτητο εύρημα.

Τα στελέχη των δικαστικών Αρχών και της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η σύλληψη της 25χρονης υπήρξε κατά κύριο λόγο σαν αρχική κίνηση με επίκληση του «κινδύνου εξαφάνισής της αλλά και διάπραξης νέων εγκλημάτων», με συνεκτίμηση του αρχικού φακέλου που έστειλε προ μερικών ημερών η ΕΛ.ΑΣ. στις δικαστικές Αρχές της Πάτρας. Εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι και τα μεταγενέστερα ιατροδικαστικά πορίσματα θα συγκλίνουν στη θεωρία της εγκληματικής ενέργειας εις βάρος των παιδιών.