
Εξτρα δημοσιονομικό χώρο 500 εκατ. ευρώ για το 2026 και τα επόμενα χρόνια εξασφαλίζει η Ελλάδα, μετά το «πράσινο φως» που άναψε χθες το ECOFIN για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, η οποία ανοίγει παράθυρο ευελιξίας τόσο για την εθνική άμυνα όσο και για τη στήριξη των πολιτών.
Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας επιτρέπει πρόσθετες εξοπλιστικές δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτές να επηρεάζουν το έλλειμμα. «Η απόφαση του ECOFIN για την υιοθέτηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες αποτελεί μια στρατηγική νίκη για την Ελλάδα και μια στιγμή θεσμικής ωρίμανσης για την Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν ένα από τα κράτη-μέλη που πήραν την πρωτοβουλία για την εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Μάλιστα, η χώρα μας εξασφάλισε μια κρίσιμη διαφοροποίηση: το έτος βάσης για τις ελληνικές δαπάνες ορίστηκε το 2024 αντί για το 2021 που ισχύει για τις άλλες χώρες. Αυτή η διαφοροποίηση είναι καθοριστική για την Ελλάδα, καθώς το 2021 η χώρα είχε ήδη υψηλές αμυντικές δαπάνες. Χωρίς την αλλαγή αυτή, η χώρα μας δεν θα είχε κανένα επιπλέον περιθώριο ευελιξίας.
«Ημασταν από τους πρώτους που υποβάλαμε το σχετικό αίτημα και πλέον έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε την άμυνα το 2026 και να στηρίξουμε τους έλληνες πολίτες, αφού έτσι ανοίγει δημοσιονομικός χώρος. Η εθνική κυριαρχία δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει» υπογράμμισε ο υπουργός.
Το «πακέτο» της ΔΕΘ
Τα 500 εκατ. ευρώ από τη ρήτρα διαφυγής θα προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει ήδη η κυβέρνηση από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και τα πρόσθετα έσοδα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Ετσι, ο λογαριασμός για τις παροχές που θα περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ έχει φτάσει σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ. Στο «καλάθι» θα χωρέσουν μειώσεις άμεσων φόρων με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «κούρεμα» τεκμηρίων αλλά και κίνητρα και αντικίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
Ψηφιακό ευρώ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες βρέθηκε και το ζήτημα του ψηφιακού ευρώ. Στην παρέμβασή του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στο εγχείρημα, τονίζοντας πως σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη νομισματική της κυριαρχία. Αναφερόμενος στο μέλλον των ψηφιακών πληρωμών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρηση, τονίζοντας την ανάγκη για συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, ανέδειξε τις ευκαιρίες που δημιουργεί το ψηφιακό ευρώ, προβάλλοντας ως θετικό παράδειγμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών πληρωμών.