Τέσσερις κινήσεις για απεγκλωβισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δύο μήνες, οκτώ εβδομάδες, 60 μέρες: αυτό είναι το διάστημα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αποπειραθεί να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί μετά τις αποκαλύψεις για κρούσματα διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποφύγει τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να της επιφέρει αυτή η σκανδαλολογική δίνη. Κυρίαρχες αγωνίες του Μαξίμου είναι να μην ανατραπεί πλήρως ο πολιτικός σχεδιασμός του και να μη βγει εκτός ελέγχου μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα – από το Μεταναστευτικό και θέματα εξωτερικής πολιτικής έως προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Εκεί στοχεύουν τέσσερις έκτακτες επιχειρήσεις, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα και με τις δικές τους κωδικές ονομασίες.

  1. Κωδικός «Διαχείριση σκανδάλου» Υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι σε κυβέρνηση και ΝΔ: οι χειρισμοί στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από εδώ και στο εξής θα καθορίσουν τον πραγματικό αντίκτυπό του, ανεξάρτητα από όσα «μετριούνται» προσώρας στις διαθέσεις της κοινής γνώμης. Κατά τ’ άλλα, δεν υπάρχει ομοφωνία εντός κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε καν μέσα στο Μαξίμου, για τον τρόπο διαχείρισης του ποινικού σκέλους για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Εν αναμονή του κατηγορητηρίου του ΠΑΣΟΚ (με κακουργήματα – ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απιστία για τους δύο πρώην υπουργούς), εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα (στο διάστημα 14-16 Ιουλίου), παραμένει η διχογνωμία: από τη μία όσοι θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθούν «φοβικές» αποφάσεις και εφόσον δεν προκύπτει ποινική διάσταση η Προανακριτική πρέπει να απορριφθεί, από την άλλη όσοι δεν διακρίνουν πολιτικό περιθώριο ελιγμού. Στη γενικόλογη, κεντρική προσέγγιση «ούτε κυνήγι μαγισσών ούτε συγκάλυψη» προστίθενται πλέον οι αναθεωρήσεις: αρχικά δεν υπήρχε πρόθεση η ΝΔ να κατεβάσει δική της πρόταση κόντρα στα κακουργήματα, τώρα είναι ορατό αυτό το ενδεχόμενο. Διότι κρίνεται αναγκαίο να δοθεί καθαρό σήμα συμφωνίας στη διερεύνηση του σκανδάλου «χωρίς ακρότητες». Και ενώ πηγές λένε ότι δεν έχει σπάσει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και δύο υπουργών, η στάση των τελευταίων στις εξελίξεις (η απόρριψη του «μοντέλου Τριαντόπουλου» π.χ.) δεν διαμορφώνει μια εύκολα διαχειρίσιμη κατάσταση για το Μαξίμου.
  2. Κωδικός «Καλάθι ΔΕΘ» Ο προσεχής Σεπτέμβριος αντιμετωπίζεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση ως σημείο καμπής για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος – περίπου ως άτυπη αφετηρία μιας προεκλογικής χρονιάς. Είναι βέβαιο ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να γεμίσει το καλάθι των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ με τέτοιον τρόπο που θα επιτρέψει στο κυβερνητικό επιτελείο να έχει βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να κλείσει – τις σημερινές – μαύρες τρύπες. Η έγκριση του ECOFIN στο αίτημα της Ελλάδας (και άλλων 14 χωρών) για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ανοίγει, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 500 εκατ., ενώ η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει ήδη 1,5 δισ. για τις παροχές του 2026. Στον πυρήνα του σχεδιασμού παραμένουν οι μειώσεις άμεσων φόρων «κυρίως για μισθωτούς», τα μέτρα – αντίμετρα στο Στεγαστικό, οι ευάλωτοι. Μέχρι τότε η οικονομία που ιεραρχείται ψηλά από τους ίδιους τους πολίτες θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και του Μαξίμου. Προ ημερών ο Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «η ατζέντα βάσει της οποίας θα κριθούμε» περνά μέσα από την αύξηση μισθών, τη μείωση φόρων: «Εστιάζουμε στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και της μεσαίας τάξης».
  3. Κωδικός «Μέτρα και δράσεις» Η διατήρηση της πρωτοβουλίας κινήσεων στη δημόσια σφαίρα, ανεξάρτητα από τις βαριές υποθέσεις της επικαιρότητας (το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η έκρηξη του Μεταναστευτικού στον Νότο), αντιμετωπίζεται ως παράγοντας – κλειδί. Εξού και η προσπάθεια για «καθημερινές ανακοινώσεις» είτε αφορούν εκκρεμότητες, ιδίως σε θέματα που έχουν αναδείξει οι βουλευτές της ΝΔ, είτε αφορούν υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος (όπως το νομοσχέδιο για τα Πειθαρχικά στο Δημόσιο που ψηφίζεται εντός του μήνα). «Μην ξεφεύγετε από το πρόγραμμα τετραετίας, λύστε εκκρεμότητες», είναι η οδηγία στους υπουργούς. Εξού και η κυβερνητική έδρα υιοθέτησε πλέον ένα νέο μοντέλο: σχεδόν καθημερινές, «θεματικές» συσκέψεις υπουργών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλες στο Μποδοσάκειο υπό τον Κωστή Χατζηδάκη (ο ίδιος έχει καθιερώσει και το «σχόλιο της εβδομάδας» στο LinkedIn για την προβολή μιας κυβερνητικής δράσης). Αυτές οι συναντήσεις προγραμματίζονται αρχικά ως κλειστές, αλλά εφόσον υπάρχει έγκριση για όσα παρουσιάζονται, τότε προκύπτουν αυθημερόν ανακοινώσεις, όπως έγινε μετά τη σύσκεψη με την ηγεσία του Παιδείας για τους αιώνιους φοιτητές ή με την ηγεσία του Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους οικισμούς.
  4. Κωδικός «Κατευνασμός βουλευτών» Η αποφυγή νέου κύκλου αμηχανίας και προβληματισμού κυβέρνησης και κόμματος είναι από τις κρισιμότερες παραμέτρους για τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης. Από τη μία πλευρά για το Μαξίμου έχει σημασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φτάσει στη ΔΕΘ χωρίς να υπάρχουν στο φόντο (άλλα) ενδοοικογενειακά επεισόδια, καθώς δίνεται εικόνα εσωτερικής δυσπιστίας, αλλά και ένα επιπλέον πάτημα για αντιπολιτευτικές επιθέσεις. Από την άλλη, πολλοί στη ΝΔ κρατούν στάση αναμονής μέχρι το πακέτο ΔΕΘ, δίνοντας ευκαιρία στον κυβερνητικό μηχανισμό να ανακάμψει, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί τότε δεν αποκλείεται να πληθύνουν οι «εκτός γραμμής» τοποθετήσεις. Η κεντρική επιχείρηση «κατευνασμού» περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από την κυβερνητική καθημερινότητα: με το σκεπτικό του Μαξίμου, όσο η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της και στο κυβερνητικό έργο, τόσο προσφέρονται επιχειρήματα στους βουλευτές που είναι, παραδοσιακά, οι πρώτοι που πιάνουν τον παλμό των πολιτών στις περιφέρειές τους. Στην ίδια κατεύθυνση, η προσπάθεια του Μητσοτάκη να «καίει» την εκλογολογία αφορά και το εσωτερικό της ΚΟ, υπό την έννοια ότι με δεδομένες τις εύθραυστες ισορροπίες το Μαξίμου ξορκίζει περαιτέρω αναστάτωση, πόσω μάλλον αλληλομαχαιρώματα, από στελέχη που είτε αγωνιούν για την επανεκλογή τους είτε επιχειρούν να διαβάσουν (για να πάρουν θέση σε) σενάρια επόμενης ημέρας στο κόμμα.