ΠΑΡΩΝ

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει, μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που γνωμοδότησε για την άρση ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ (μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο), έφερε νέες συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η υπόθεση αφορά τη μήνυση που έκανε η Μαρία Καρυστιανού στους βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παραπομπής του Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας σχετικά με τις θέσεις και την ψήφο τους στη λειτουργία του έργου της Επιτροπής.

ΣΤΟΧΟΣ

Τα πυρά του Παύλου Μαρινάκη στόχευσαν το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους: η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας είναι βαριά και με το ΠΑΣΟΚ μοιράζονται ένα μετριοπαθές ακροατήριο. «Η ψήφος του ΠΑΣΟΚ συνιστά μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μια φορά, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλούμενος το άρθρο 61 του Συντάγματος – πως δηλαδή ο βουλευτής δεν διώκεται για τη γνώμη και την ψήφο του. Η Καρυστιανού, από τη δική της πλευρά, έχει τονίσει πως δεν τους μηνύει ως βουλευτές, αλλά ως «ανακριτές» που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους στην Προανακριτική, με μια νομική ερμηνεία που διαχωρίζει τις δύο ιδιότητες.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Ο Κώστας Τσουκαλάς σήκωσε το γάντι: «Ας μην κουνάει το δάχτυλο της προάσπισης του Συντάγματος και της δήθεν προστασίας των θεσμών ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που έχει καταστήσει τις συνταγματικές διαδικασίες «κουρελόχαρτο». Μια αρνητική ψήφος σήμερα θα αποτελούσε δικαίωση αυτής της αντισυνταγματικής μεθόδευσης. Προφανώς, το «παρών» δηλώνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μας εκφράζει», εξήγησε – γνωρίζοντας κι αυτός πως μια άλλη ερμηνεία επί τούτου βλάπτει την εικόνα του κόμματος στους ίδιους ενδιάμεσους που διεκδικεί η ΝΔ. Η τελική απόφαση για τους «14» σθα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ

Εν αναμονή της κατάθεσης της πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το βραχυκύκλωμα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι εμφανές. Ακόμα και εντός του Μαξίμου, φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης που αφορά τους Βορίδη και Αυγενάκη – και ο Μητσοτάκης μοιάζει να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Υπάρχουν φωνές που λένε πως δεν γίνεται να τα αφήσουν όλα αδιερεύνητα (ειδικά από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρει συγκεκριμένα αδικήματα), υπάρχουν κι εκείνοι που διακρίνουν διαφορές στις δύο υποθέσεις. Ηδη μετρούνται αρκετοί που μιλούν ακόμα και δημόσια για ανάγκη Προανακριτικής.

ΑΠΟΡΙΑ

Πόσες φράξιες υπάρχουν στο Κίνημα Δημοκρατίας;