
Μετά τις απαραίτητες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων στο Μεταναστευτικό και την επαναξιολόγηση της κατάστασης στη Λιβύη έπειτα από το φιάσκο στη Βεγγάζη, η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη δεύτερη αποστολή Γεραπετρίτη στη Λιβύη, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να πραγματοποιεί αυτήν τη φορά προγραμματισμένη επίσκεψη στις 15 Ιουλίου στην Τρίπολη για συζητήσεις με τη διοίκηση που το 2019 ψήφισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων επαναπροσέγγισης με τους ανθρώπους της δυτικής Λιβύης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσει εκτενώς το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ενώ είναι βέβαιο πως θα θέσει ενώπιον των συνομιλητών του και το ζήτημα της ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου, επικαλούμενος τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Επιστρέφοντας από τη δυτική Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνουν απευθείας στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της άτυπης πενταμερούς στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Εκεί, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης δεν αποκλείεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ να έχει ένα νέο τετ α τετ με τον τούρκο ομόλογό του, με το ενδιαφέρον της συνάντησης να επικεντρώνεται στην εκκρεμότητα του καθορισμού ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που έως πρόσφατα ήταν τοποθετημένο χρονικά «εντός του θέρους».
Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν και στη Γενεύη τον Μάρτιο, όπου και πάλι αξιοποίησαν την ευκαιρία της συνάντησής τους για την πρώτη, τότε, άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα, εντός των οποίων ήταν και το 6ο ΑΣΣ στην Άγκυρα. Και οι δύο πλευρές εκπέμπουν σταθερά το ίδιο μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» η ημερομηνία για το ΑΣΣ λόγω προγραμματισμού των δύο ηγετών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αποκλείεται να συντρέχουν και άλλοι λόγοι για τη συνεχή αναβολή της εξεύρεσης οριστικής ημερομηνίας για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι οποίοι ίσως αφορούν ευρύτερες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και εσωτερικά ζητήματα της κάθε χώρας. Τη διαβεβαίωσή του πως η εν λόγω συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και πως το ΑΣΣ θα γίνει έδωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, παρ’ ότι ο ίδιος φάνηκε να τοποθετεί τη διεξαγωγή του πέραν και του Ιουλίου, λόγω «πάρα πολύ πυκνού διπλωματικού προγράμματος».
Η ελληνοτουρκική σχέση έχει πρόσφατα φορτωθεί με λεκτικές εντάσεις γύρω από υποθέσεις όπως είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η περιφερειακή σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν με φόντο και την προσπάθεια του Ερντογάν να επαναπροωθήσει το αίτημά του για επιστροφή στα F-35 μέσω Τραμπ.
Η ανακοίνωση της δημιουργίας των δύο Θαλασσίων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες, που επίκειται από μέρα σε μέρα από την ελληνική κυβέρνηση, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς στο ελληνοτουρκικό οικοδόμημα, ωστόσο για την Αθήνα οι όποιες αντιδράσεις κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της είναι αναμενόμενες.
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ δεν ξεχνούν ποτέ στην ανάλυσή τους τα απτά οφέλη των τελευταίων δύο ετών από τα «ήρεμα νερά» (που σχετίζονται με την καταπολέμηση των μεταναστευτικών ροών από την Ανατολή, τις μηδενικές παραβιάσεις και το πρόγραμμα της βίζας – εξπρές που φέρνει σε 12 ελληνικά νησιά τούρκους τουρίστες) ενώ ειδική αναφορά γίνεται πάντα στην επανέναρξη των άτυπων συνομιλών για το Κυπριακό, την οποία εντάσσουν στα συν που προέκυψαν από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Παρά το casus belli και στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης πρόθεσης του έλληνα πρωθυπουργού να θέσει το ζήτημα της ανάκλησής του στον τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε χθες πως σε όσους ασκούν κριτική πως «η Ελλάδα εγκατέλειψε τα 12 μίλια» η απάντηση είναι σαφής. «Αυτά τα επικαλούνται εκείνοι που είχαν την ευχέρεια να το πράξουν και ουδέποτε το έκαναν. Είμαι σαφής. Η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο εκείνα, τα οποία ουδείς τόλμησε. Εάν υπάρχουν αντιδράσεις, τις αντιδράσεις αυτές θα τις διαχειριστούμε. αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων να υπαναχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας, αυτό δεν θα γίνει ποτέ», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει το από το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Θα το ασκήσει στον χρόνο, ο οποίος είναι ο ορθός. Είναι κάτι, το οποίο πάντοτε βρίσκεται στην εθνική μας πολιτική. Ήταν η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, η οποία επεξέτεινε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο. Ήταν η πρώτη φορά που μεγάλωσε η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ακόμη μία εκκρεμότητα που παραμένει στο τραπέζι για την ελληνική διπλωματία και τον επικεφαλής της είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο για τη Μονή Σινά, για την οποία ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει δηλώσει πως ίσως χρειαστεί να έχει ακόμη μια συνάντηση με τον αιγύπτιο ομόλογό του.
Και καθ΄ότι ο Αύγουστος δεν ενδείκνυται για διμερείς συναντήσεις, οι πιθανότητες να διαξεχθεί το ΑΣΣ Ελλάδας – Τουρκίας «εντός του θέρους» ολοένα και λιγοστεύουν. Η Νέα Υόρκη ίσως κρύβει την απάντηση για τον συγκεκριμένο, δυσεπίλυτο γρίφο.