
Ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, με το κοντέρ να γράφει αύξηση 2,8% σε ετήσια βάση από 2,5% που έτρεχε τον Μάιο και έναντι 2,3% που ήταν τον Ιούνιο του 2024. Σε σύγκριση με τον Μάιο 2025 παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι τα ενοίκια παραμένουν σε ανοδική τροχιά καταγράφοντας τον Ιούνιο αύξηση 11,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 ενώ στο ηλεκτρικό ρεύμα η αύξηση φθάνει το 23,1%. Στα τρόφιμα οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν κάνει «βουτιά» κατά 32,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Ωστόσο ανατιμήσεις 10,8% καταγράφονται σε ετήσια βάση σε καφέ, κακάο, τσάι, 9,7% στα νωπά ψάρια, 8,1% στα φρούτα και 6% στα κρέατα. Στα ασφάλιστρα υγείας, οι ανατιμήσεις φτάνουν το 7%. Ειδικότερα, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που απαρτίζουν το «καλάθι» της νοικοκυράς, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 ήταν οι ακόλουθες:
- 2,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αβγά, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, καφέ, κακάο, τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ελαιόλαδο, σάλτσες, καρυκεύματα.
- 4,9% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 7,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
- 2,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 2,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 2,6% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 7,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία.