«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι σαφές: καθίστε εκεί που είστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ, δεν τυγχάνετε διεθνούς προστασίας, δεν θα εκβιάσετε την Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να προστατευτεί», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ρύθμισης, λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή από τη Λιβύη και τις ακτές της Β. Αφρικής, δεν είναι ομαλή μεταναστευτική ροή, αλλά μια επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη» και σημείωσε ότι «το 2024 είχαμε συνολικά 4.000 αφίξεις και το 2025 οι αφίξεις έχουν ήδη φτάσει τις 8.000, ενώ τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνταν να έρχονται βάρκες που συνολικά επέβαιναν πάνω από 1.000 άτομα». Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λιβύη, στις ακτές της βρίσκονται 3.000.000 μετανάστες.
Απέναντι σε αυτές τις ροές, ο υπουργός είπε: «Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το κράτος θα πρέπει να προστατέψει την επικράτειά του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την μαζική εισβολή που επιχειρείται». «Δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται μαζικές καραβιές στο όνομα κανενός ψευτοανθρωπισμού» με «ΜΚΟ των εκατομμυρίων ευρώ που αρμέγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τον ανθρωπισμό του εμπορίου…» τόνισε.
Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αφορούν τόσο την πληρέστερη φύλαξη των συνόρων, που όμως όσο και εάν αυτή η περίμετρος επιτηρείται θα υπάρχει και κόσμος που θα περάσει και γι΄αυτό, όπως είπε, απαιτείται συγκεκριμένη διαχείριση, όπως της αναστολής της δυνατότητας υποβολής αιτήματος χορήγησης ασύλου, που θεσπίζεται με την παρούσα τροπολογία. Πρόκειται, σημείωσε, για μια ρύθμιση που «στηρίζεται στο μοντέλο αποτροπής που εφαρμόστηκε στον Έβρο του 2020 και ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Ισπανία, όταν δέχθηκαν ανάλογες μεταναστευτικές εισβολές και κρίθηκαν από το ΕΣΔΑ ως σύννομες». Επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με την γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουν γεωγραφικό πλαίσιο εφαρμογής, δηλαδή εκεί που αντικειμενικά έχουμε μαζικές εισροές και χρονική λογική διάρκεια (τρίμηνο) για την εφαρμογή της, ώστε να είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να μην καταπέσει.
Ο υπουργός ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στην Βουλή και θα είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης της χορήγησης ασύλου και θα καθίσταται αυτοτελής παράνομη πράξη που θα προβλέπει φυλάκιση για όποιον απορρίπτεται η αίτηση ασύλου και αρνείται να φύγει από την χώρα.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ – ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Για μας δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα. Υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα, όπου το πρώτιστο είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών. Φροντίζουμε έτσι ώστε να είμαστε σύμφωνοι και με το Σύνταγμα και με το Διεθνές Δίκαιο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε κάθε περίπτωση για μας οι Έλληνες πολίτες θα αποτελούν πάντοτε προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας την τροπολογία για το άσυλο.
Απαντώντας στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που ζήτησαν απόσυρση της τροπολογίας και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναμένεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας της διάταξης, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης του Συντάγματος ούτε του Διεθνούς Δικαίου. Εξάλλου, ανέφερε, ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι ακριβώς αντίστοιχο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2020 όταν υπήρξε άμεση υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, και άρα πρόκειται για εφαρμογή συγκεκριμένης διάταξης, η οποία ήδη υφίσταται.
«Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού. «Δεύτερον δημιουργείται μία σε πρώτη φάση μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τοπικά κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται. Τρίτον συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη τόσο με τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης», πρόσθεσε.
Επεσήμανε επίσης αναφορά του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «το πολεμικό ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης προκειμένου να αποτραπεί κατά προτίμηση η αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης -εφόσον καθίσταται εφικτό- οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

The post Πλεύρης: Φυλακή ή έξοδος από την Ελλάδα για τους παράνομους μετανάστες appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.