Μουσικός φόρος τιμής στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

Ένας συγκινητικός μουσικός φόρος τιμής στους εμβληματικούς συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη —δημιουργούς τραγουδιών που διαμόρφωσαν τον πολιτισμικό ιστό της ελληνικής ταυτότητας— πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο, την Κυριακή, 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Mikis + Manos: The Soundtrack of Greece in the 20th Century».

Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί μία μόνο απογευματινή συναυλία, η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού οδήγησε στην προσθήκη μιας δεύτερης, βραδινής παράστασης, η οποία επίσης έγινε sold out.

Πρόκειται για μια ηχηρή απόδειξη ότι έναν αιώνα μετά τη γέννησή τους, η διαχρονική δύναμη της μουσικής τους εξακολουθεί να συγκινεί το κοινό και να γεμίζει τις αίθουσες.

Από τις πρώτες νότες, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια συναυλία, αλλά για μια συλλογική πράξη μνήμης και τιμής.

Το κοινό —πολλοί εκ των οποίων είχαν μεγαλώσει με αυτά τα τραγούδια— συμμετείχε με ενθουσιασμό, τραγουδώντας, χειροκροτώντας και, σε κάποιες στιγμές, συγκινημένο, άφηνε σιωπηλά δάκρυα να κυλήσουν, καθώς οι γνώριμες μελωδίες τούς ταξίδευαν πίσω στα χρόνια της νιότης τους.

Ο μουσικός διευθυντής Achilles Yiangoulli —ο οποίος είχε διπλό μουσικό ρόλο, στο πιάνο και στο τραγούδι— τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «κάθε κομμάτι είναι ένα διαμάντι», επισημαίνοντας το πόσο δύσκολο ήταν να αποκλειστούν έργα από ένα τόσο πλούσιο ρεπερτόριο.

Τον κ. Yiangoulli πλαισίωσαν ο Tony Iliou στην κλασική κιθάρα, οι Nick Koutsaliotis και Jacob Papadopoulos στο μπουζούκι, ο Peter Neville στα κρουστά, ο Wayne Simmons στο μπάσο, καθώς και οι Christina Theodosaki και Stav Thomopoulos στα φωνητικά.

Στα σημαντικότερα στιγμιότυπα της βραδιάς ξεχώρισαν οι ερμηνείες των τραγουδιών «Τα Παιδιά του Πειραιά», «Μπαλάντα του Ούρι» και «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι».

Το κοινό τραγούδησε μαζί, σχεδόν με ευλάβεια, σε μια συλλογική ανάμνηση μιας Ελλάδας που κάποτε υπήρξε — ή ίσως συνεχίζει να ζει μέσα στις καρδιές τους.

Η Καίτη Γεωργίου (Katie Georgiou), ως αφηγήτρια, μέσα από το μουσικό ταξίδι, συνέδεσε τα τραγούδια με την ευρύτερη αφήγηση της ελληνικής πολιτιστικής ζωής του 20ού αιώνα, παρέχοντας το απαραίτητο ιστορικό υπόβαθρο.

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς που ήταν αφιερωμένο στον Θεοδωράκη, η συναισθηματική φόρτιση ήταν έντονη, με πολλούς παρευρισκόμενους να συγκινούνται βαθιά στο άκουσμα μουσικών έργων γεμάτων μηνύματα αντιστασιακού αγώνα και ελπίδας, όπως οι «Χαρταετοί» από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Η γειτονιά των αγγέλων».

Η Stav Thomopoulos προσέφερε μια συγκλονιστική ερμηνεία του «Το Γελαστό Παιδί», αναδεικνύοντας το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αποτίοντας έναν ισχυρό φόρο τιμής στην πτώση της στρατιωτικής χούντας και την αναγέννηση της δημοκρατίας.

Ακολούθησαν επιλογές από το «Άξιον Εστί», το μνημειώδες ορατόριο του Θεοδωράκη.

Παρά την απουσία πλήρους συμφωνικής ορχήστρας, το μουσικό σύνολο διακρίθηκε για τη λεπτότητα και τον σεβασμό του, αποδίδοντας με βαθιά και ταπεινή αφοσίωση το πνεύμα και το νόημα της μουσικής των εμβληματικών καλλιτεχνών.

Τα μπουζούκια ξεδίπλωσαν νοσταλγικές μελωδίες, τα κρουστά πάλλονταν σαν καρδιακοί παλμοί, ενώ οι φωνές, ιδιαίτερα όταν εναρμονίζονταν, αντήχησαν ως ο απόηχος περασμένων γενεών.

Υπήρχε κάτι βαθιά ενωτικό στην ατμόσφαιρα.

Τα τραγούδια, πολλά από τα οποία προέρχονταν από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, εκτός από μουσικές συνθέσεις, λειτούργησαν και ως χρονοκάψουλες, αποτυπώνοντας τις ζωές, τους έρωτες, τις ελπίδες και τις στενοχώριες των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Η μουσική βραδιά, δεν ήταν απλώς μια συναυλία.

Ήταν μια μουσική επιστροφή — μια ευκαιρία να τιμηθούν δύο συνθέτες που διαμόρφωσαν την ελληνική ταυτότητα με τις μελωδίες τους, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το έργο τους εξακολουθεί να ζει δυναμικά, τόσο στις φωνές όσων το θυμούνται όσο και στα αυτιά όσων το ανακαλύπτουν ξανά.

 

 

The post Μουσικός φόρος τιμής στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.