ΠΑΣΟΚ: «Παρών» ο Ανδρουλάκης, «όχι» ο Δούκας στην τροπολογία Πλεύρη

Το «παρών» του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης που προβλέπει τρίμηνη αναστολή στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους μετανάστες από την βόρεια Αφρική, το δεύτερο «παρών» μέσα σε λίγες μέρες που σηκώνει σκόνη στην δημόσια συζήτηση (με πρώτο αυτό στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ), έχει και εσωκομματική διάσταση: ήταν αυτό που έφερε και την πρώτη διαφοροποίηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και πολύ καιρό.

Λίγες ώρες αργότερα μετά την δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Χάρης Δούκας σχολίασε (Action24) πως σωστά μεν το ΠΑΣΟΚ «διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση», τονίζοντας ωστόσο πως «θα ήταν καλύτερο η τελική πρόταση να ήταν Όχι», και ότι «το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να το χειριστεί καλύτερα». Ο Δούκας επιτέθηκε στον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη, κάνοντας λόγο για «ξενοφοβικό παραλήρημα» της κυβέρνησης -ειδικά για την αναφορά στην σίτιση. «Τα περί εισβολής είναι ακραία πράγματα», επεσήμανε και τάχθηκε υπέρ της θέσης του Ευάγγελου Βενιζέλου για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας.

Την δήλωση της στάσης που θα τηρούσε το κόμμα την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρός του από το βήμα της Ολομέλειας: «Εμείς θα ψηφίσουμε “παρών” στην τροπολογία, γιατί δεν φέρνει λύση. Είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Άλλα ήταν τα δεδομένα στον Έβρο, άλλα είναι στην Κρήτη με τον Χαφτάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά, με το ΠΑΣΟΚ να τηρεί αυστηρή στάση για το μεταναστευτικό στο σύνολό του. «Δεν θα γίνουν τα σύνορα μπάτε σκύλοι αλέστε. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει υβριδικό πόλεμο με την Ελλάδα, για να κερδίσει οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από εμάς, να μας εκβιάζει. Εμείς θέλουμε σκληρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στα ανθρώπινα και στις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας», σχολίασε ο Ανδρουλάκης, προτείνοντας αντί της τροπολογίας την άμεση απόρριψη των αιτήσεων ασύλου και τον άμεσο επαναπατρισμό όσων φτάνουν στην ακτή. Την στάση του ΠΑΣΟΚ επέκρινε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου («Παρών, κύριοι του ΠΑΣΟΚ; Παρών;»), μιλώντας επί της ουσίας για ουδέτερη στάση μπροστά στην στροφή της χώρας σε πρακτικές Ορμπαν.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως σύσκεψη για να καθορίσει το ΠΑΣΟΚ την στάση του όσον αφορά την τροπολογία έγινε -αν και άτυπη. Με βάση τις απόψεις που διατυπώθηκαν και παρά την εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί νωρίτερα για την απόφαση που θα λάμβανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τελική επιλογή φαίνεται πως είχε την σφραγίδα Ανδρουλάκη. Παράλληλα, παρά το ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στραφεί στο «παρών», με βάση την ομιλία του εκπροσώπου Δημήτρη Μάντζου στην Ολομέλεια, πιθανό να ταχθεί υπέρ της αίτησης αντισυνταγματικότητας: «Η επίκληση του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έστω στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας προκαλεί μείζον νομικό ζήτημα, οι δε απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υπουργού των Εξωτερικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και σε όλους τους νομικούς οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη δημόσια, προκαλούν προβληματισμό», ανέφερε ο Μάντζος, σημειώνοντας πως «η διάταξη προσκρούει στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 20 του Συντάγματος για τη δικαστική προστασία, διότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφού προσπαθεί η Κυβέρνηση να παρεκκλίνει από την ΕΣΔΑ, ενώ ζήτημα γεννάται και σε σχέση με το άρθρο 5 του Συντάγματος για την ελευθερία».