Παγκόσμια πρεμιέρα σήμερα (11.07.2025) για την νέα ταινία «Superman» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Γκαν και η Dailymail κάνει μία συγκινητική αναδρομή στη ζωή και το τραγικό τέλος της της γυναίκας που ενσάρκωσε πρώτη την εμβληματική Λόις Λέιν στη μεγάλη οθόνη – της Μάργκο Κίντερ.
Υποδύθηκε τη δημοσιογράφο Λόις Λέιν στο πρώτο «Superman» (1978) – δίπλα στον αξέχαστο Κρίστοφερ Ριβ – ένας ρόλος που θα καθόριζε την καριέρα της, όχι όμως και την πολυτάραχη ζωή της. Η ηθοποιός Μάργκο Κίντερ έζησε μια ξέφρενη ζωή δίνοντας μάχη με τη διπολική διαταραχή. Έγινε μια παγκόσμια σταρ αλλά το τέλος της ήταν τραγικό. Κατέληξε άστεγη να τρώει από σκουπίδια.
Ενώ εκατομμύρια θαυμαστές ζήλευαν τις εναέριες περιπέτειές της με έναν από τους πιο γοητευτικούς πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ, η Μάργκο Κίντερ, έδινε τη δική της μάχη. Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής ήρθε αργά στη ζωή της, όμως από παιδί ακόμη, η Κίντερ βασανιζόταν από ψυχικά προβλήματα που, στη δεκαετία του ’90, την άφησαν άστεγη και σχεδόν χωρίς δόντια στην Καλιφόρνια, ενώ νοσηλευόταν σε ψυχιατρικά ιδρύματα και έψαχνε φαγητό στα σκουπίδια.
«Ήμουν σαν εκείνες τις κυρίες που βλέπεις να μιλάνε με εξωγήινους στις γωνίες των δρόμων στη Νέα Υόρκη» είχε πει στο People το 1996.
Αργότερα έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια της ψυχικής υγείας – αν και πολέμια της παραδοσιακής ιατρικής. Συνέχισε να ζει έντονα, με σκαμπανεβάσματα, μέχρι το θάνατό της τον Μάιο του 2018, όταν μια φίλη βρήκε το άψυχο σώμα της στο Λίβινγκστον της Μοντάνα. Εκεί είχε μετακομίσει για χρόνια και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούσε να βοηθήσει τοξικομανείς.
«Ανακούφιση που η αλήθεια βγήκε στο φως», δήλωσε η μοναχοκόρη της, Μάγκι, όταν ο ιατροδικαστής ανακοίνωσε, τρεις μήνες μετά, πως η ηθοποιός πέθανε από «υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ».
«Είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς, ώστε να μη συνοδεύεται από ντροπή το πένθος ή η κατανόηση», πρόσθεσε η κόρη της.
Πολλοί απέδωσαν την παρακμή της Κίντερ στην «κατάρα του Superman» – αφού ο συμπρωταγωνιστής της, Κρίστοφερ Ριβ, έμεινε παράλυτος μετά από πτώση με άλογο και πέθανε το 2004. Ωστόσο, η ίδια η Κίντερ μιλούσε εδώ και δεκαετίες ανοιχτά για τους αγώνες της: «Η ζωή μου ήταν υπέροχη, διανθισμένη με στιγμές παράνοιας και παραλογισμού», είχε πει.
Μεγάλωσε σε καμιά δεκαριά πόλεις των βορειοδυτικών επαρχιών του Καναδά, ένα από τα πέντε παιδιά Καναδής μητέρας και Αμερικανού πατέρα. Από μικρή, ένιωθε ότι ο εγκέφαλός της «έβλεπε» τον κόσμο αλλιώς:
«Το έλεγα πάντα “να κρατάω τα τέρατα μέσα μου”», είχε πει στο People, το κορίτσι του Σούπερμαν.
Η πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας ήρθε στα 14, όταν την παράτησε ένα αγόρι. «Κανείς δεν σκέφτηκε να με στείλει σε ψυχολόγο. Ήμουν απλώς μια έφηβη με ραγισμένη καρδιά».
Παρόλο που λάτρευε την υποκριτική, «κανείς δεν με ενθάρρυνε ποτέ να γίνω ηθοποιός», είπε στο Rolling Stone. «Ήθελα να φάω τα πάντα από το πιάτο του κόσμου, αλλά τα μάτια μου ήταν μεγαλύτερα από το στομάχι μου».
Μετά από έναν χρόνο στο πανεπιστήμιο, μετακόμισε στο Τορόντο και άρχισε να δουλεύει ως ηθοποιός, πριν πάει στο Λος Άντζελες, όπου το 1971 πρωταγωνίστησε στο τηλεοπτικό σίριαλ Nichols δίπλα στον Τζέιμς Γκάρνερ.
Έγινε γνωστή και κέρδισε ρόλο στη μεταφορά του βιβλίου Ninety-two in the Shade του συγγραφέα Τόμας ΜακΓουέιν, ο οποίος – αν και παντρεμένος και με ερωμένη – την ερωτεύτηκε. Χώρισε, εκείνη μετακόμισε στη Μοντάνα, απέκτησαν την κόρη τους Μάγκι το 1975 και παντρεύτηκαν έναν χρόνο μετά.
«Για πρώτη φορά στη ζωή μου, είπα ότι θα δεσμευτώ σε έναν άντρα, θα γίνω σύζυγος και μητέρα», είπε στο Rolling Stone. «Ήταν η μόνη σχέση για την οποία είπα: “Θα δώσω όλο μου τον εαυτό, ακόμη κι αν καταστραφώ”».
Όμως τελικά «δεν το έδωσα ολόκληρο», πρόσθεσε. «Έκλαιγα κυρίως μέσα σε ντουλάπες».
Ένιωσε γρήγορα παγιδευμένη στη ζωή στην ύπαιθρο και της έλειπε η υποκριτική. Πήρε ξαφνικά τηλέφωνο ατζέντη στο Λος Άντζελες λέγοντας: «Επιστρέφω στο επάγγελμα και θέλω να είσαι ο ατζέντης μου, εντάξει;»
Έτσι, ήρθε ο ρόλος της Λόις Λέιν, μετά από έντονη χημεία με τον Ριβ – αν και αργότερα παραδέχτηκε ότι στην αρχή τον βρήκε «φλώρο». Η επιτυχία την απελευθέρωσε – και από τον γάμο της – αλλά είχε και κόστος:
«Έπρεπε να φοράω αυτό το ψεύτικο προσωπείο σε δημόσιες εμφανίσεις. Δεν το έκανα καλά και με γέμιζε άγχος και πανικό», είπε το 1997.
Έζησε άγρια: διασκέδαζε χωρίς μέτρο, είχε σχέσεις με διασημότητες – από τον Πιερ Τριντό μέχρι τον Ρίτσαρντ Πράιορ – και απέκτησε τη φήμη της εκκεντρικής και αχαλίνωτης σταρ. «Δεν έκανα ποτέ τίποτα με μέτρο. Είμαι εθισμένη στην υπερβολή».
Διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή το 1988, αλλά αρνήθηκε να πάρει λίθιο.
«Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις έναν μανιακό ότι έχει πρόβλημα. Δεν θέλεις να κοιμηθείς, είσαι γεμάτος ιδέες».
Ένα τροχαίο το 1990 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων την άφησε με μερική παράλυση και, μετά από εγχείρηση δύο χρόνια αργότερα, χρεοκόπησε και εθίστηκε σε παυσίπονα και αλκοόλ.
Παντρεύτηκε και χώρισε τρεις φορές μέσα σε δέκα χρόνια – μια φορά για μόλις έξι μέρες με τον ηθοποιό Τζον Χερντ.
Το 1996, ενώ έγραφε τα απομνημονεύματά της, ένα μανιακό επεισόδιο την οδήγησε ξανά στα πρωτοσέλιδα. Μετά από βλάβη στον υπολογιστή, πίστεψε ότι η CIA και ο πρώην άντρας της προσπαθούσαν να τη σκοτώσουν. Έμεινε άστεγη για πέντε μέρες στο Λος Άντζελες, κοιμόταν σε αυλές, έκοψε τα μαλλιά της και την εντόπισαν τελικά βρώμικη και σε «προφανή ψυχική σύγχυση» στην πίσω αυλή ενός σπιτιού.
Μετά από σύντομη νοσηλεία, μίλησε στην Μπάρμπαρα Γουόλτερς, για τη διάγνωσή της και έγινε ακτιβίστρια για την ψυχική υγεία και το δικαίωμα στην επιλογή.
Το 2005 ζούσε πλέον ήσυχα με σκυλιά και φίλους. Όμως εξακολουθούσε να απορρίπτει τις παραδοσιακές θεραπείες.
Τα τελευταία της χρόνια, όμως, στιγματίστηκαν από νέες δυσκολίες. Τοξικομανείς έκαναν κατάληψη στο σπίτι της. Ήθελε να τους «σώσει». Σύμφωνα με την αστυνομία, από το 2016 ως τον θάνατό της το 2018, υπήρξαν 40 κλήσεις για περιστατικά παραβίασης, κλοπές και διαταραχές, ενώ το ασθενοφόρο κλήθηκε πέντε φορές σε επτά μήνες.
Όπως λένε φίλοι της, παρασκευάζονταν ναρκωτικά στο υπόγειό της και της έκλεβαν αντικείμενα.
«Η Μάρτζι δεν έκρινε σωστά τους ανθρώπους», είπε η φίλη της, ακτιβίστρια Λουίζα Γουίλοξ.
«Προς το τέλος, πήγαινα συχνά στο σπίτι της για να τη βοηθήσω με τα φάρμακά της», αφηγήθηκε. «Δεν μπορούσα να διαβάσω τις οδηγίες στο μπουκάλι γιατί το μελάνι είχε ξεθωριάσει. Μου είπε πως αυτό συνέβη επειδή έκρυβε τα χάπια μέσα στο σουτιέν της, για να μην της τα κλέψουν αυτοί οι τύποι».
Η Μάργκο Κίντερ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λίβινγκστον στις 13 Μαΐου 2018, σε ηλικία 69 ετών.
«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος θλίψης και πόνου», δήλωσε η κόρη της στο Associated Press εκείνον τον μήνα. «Ξέροντας πόσες οικογένειες σε αυτή την πολιτεία [τη Μοντάνα] περνούν τα ίδια, εύχομαι να μπορούσα να απλώσω το χέρι μου σε καθεμία από αυτές». Ήταν ένα συναίσθημα που η μητέρα της –πάντοτε ειλικρινής και παθιασμένη όσον αφορά την ψυχική υγεία, με οποιοδήποτε κόστος– πιθανόν θα εκτιμούσε βαθιά.
Επτά μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας της, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, η Μάγκι Κίντερ μίλησε στους New York Times. Αναλογίστηκε τις διακυμάνσεις στη ζωή της Μάργκο –τις εξάρσεις και τις πτώσεις της, την ιδιωτική και δημόσια εικόνα της, την παρακαταθήκη που άφησε πίσω.
«Αυτό που την έκανε ακόμα πιο ξεχωριστή απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος», είπε, «είναι το γεγονός πως τα κατάφερε όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα έδινε μάχη».
To άρθρο Μάργκο Κίντερ: Η πολυτάραχη ζωή και το τέλος της πρώτης «Λόις Λέιν» του Superman – Κατέληξε άστεγη, τρώγοντας από σκουπίδια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .